Ο άστεγος του Κολωνακίου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Είχε βρει το στέκι του, εκεί, στο παγκάκι-κατάλυμα της οδού Μαρασλή, λίγο χαμηλότερα από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες περιοίκων που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, «ο συμπαθής παππούς, Βούλγαρος στην υπηκοότητα, έπαιρνε καθημερινά τη σκούπα και σκούπιζε μεγάλο μήκος της Μαρασλή. Εφτανε μάλιστα στο σημείο να κάνει παρατηρήσεις σε όσους άφηναν σκουπίδια στον δρόμο. Το «κρεβάτι» του άλλωστε ήταν πάντοτε στρωμένο στην εντέλεια.

Ολα όμως έχουν ένα τέλος: Το διαδικτυακό κύμα συμπάθειας που προξένησε η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του στο παγκάκι, διαδέχθηκε η άφιξη αυτοκινήτου της Δημοτικής Αρχής, που μάζεψε στα γρήγορα τα πράγματα του γέροντα. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε και περιπολικό στο οποίο επιβιβάστηκε ο ηλικιωμένος, αλλά ευτυχώς η υπόθεση δεν είχε συνέχεια. Ο άστεγος της ιστορίας μας επέστρεψε για ύπνο στο παγκάκι του.

Τα προβλήματα

Κατά την επίσκεψή μας, χθες το μεσημέρι, ο γέροντας είχε στρώσει και πάλι την κουβέρτα. Μιλάει μόνο τη μητρική του γλώσσα, οπότε καταφύγαμε αναγκαστικά στα νοήματα. Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι κάθε φορά που αποπειράθηκε να διανυκτερεύσει στο παρακείμενο παρκάκι, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει και διαφορετικό πρόβλημα. Από την κλοπή των ελάχιστων και άνευ αξίας προσωπικών του αντικειμένων, μέχρι αναίτιο ξυλοδαρμό.

 

Τον ρωτάμε εάν θέλει να του προσφέρουμε λίγο φαγητό, αλλά αρνείται ευγενικά, δείχνοντας το μισοφαγωμένο κουλούρι που έχει μέσα σε μια από τις σακούλες που τον περιστοιχίζουν. Ζητήσαμε τα σχόλια των επαγγελματιών της οδού Μαρασλή που συμβιώνουν καθημερινά με τους άστεγους της περιοχής.

«Το θέμα των αστέγων είναι εξαιρετικά σύνθετο και οι σχετικές πολιτικές απέχουν πολύ τόσο από τη διεθνή πρακτική όσο και από την όποια, υποτυπώδη έστω, υλοποίηση κάποιων λύσεων. Τα ανέξοδα και εκ του ασφαλούς κροκοδείλια δάκρυα που περίσσεψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον Βούλγαρο άστεγο, σε καμία περίπτωση, δεν συνέβαλαν στον διάλογο για την αντιμετώπιση του φαινομένου», δήλωσε στο «Εθνος» ο σκηνοθέτης και εργαζόμενος σε καφετέρια της οδού Μαρασλή Δημήτρης Μωρόγιαννης.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε πρόσφατα ταινία μικρού μήκους με θέμα τους αστέγους.

Προφανές είναι ότι ο ηλικιωμένος συνομιλητής μας δεν έχει ιδέα για την, ερήμην του, ανάδειξή του σε πρόσκαιρο αστέρα της λεωφόρου των πληροφοριών. Ετσι κι αλλιώς, όλα τα tweet και οι αναρτήσεις αυτού του (ψηφιακού) κόσμου ελάχιστα επηρεάζουν την καθημερινότητά του.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟ ΓΡ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.