Εικαστικός και χρηματικός «οβολός» για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

του Γιάννη Ζουμπουλάκη

«Σήμερα που οι θάλασσες είναι φουρτουνιασμένες, η παρουσία εκείνων που είτε με την Τέχνη τους είτε με τον οβολό τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι αξιέπαινοι» τόνισε ο πρωθυπουρός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Προσφορά.

65 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο». Τα εγκαίνια έγιναν το βράδυ της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου στο ΕΑΜ που κυριολεκτικά έσφυζε από κόσμο, την ώρα που στην Πατησίων υπήρχε ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ και ακούγονταν συνθήματα όπως «ψωμί -παιδεία -ελευθερία» από ελάχιστους διαδηλωτές.

«Θα έλεγα μάλιστα» συνέχισε ο κ. πρωθυπουργός, «ότι η έκθεση αυτή συνιστά την κάθαρση μιας αρχαίας τραγωδίας_ της αδυναμίας δηλαδή, της πρόσκαιρης αδυναμίας, να προσφέρει έστω και λίγα σε ότι πρόσφερε παλαιότερα για τον πολιτισμό μας.» Απώτερος σκοπός της έκθεσης άλλωστε  είναι να προσελκύσει ένα νεότερο σε ηλικία κοινό με το δέλεαρ της σύγχρονης Τέχνης, ενώ όπως φαίνεται και στον τίτλο της αποτελεί μια καλλιτεχνική προσφορά που αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του ΕΑΜ, καθώς μετά τη λήξη της έκθεσηςτα έργα που εκτίθενται σε διάφορους χώρους του Μουσείου μαζί με τα μόνιμα, θα δημοπρατηθούν. Τα δύο τρίτα των κερδών θα καταλήξουν στο Μουσείο.

«Είναι μια έκθεση που συνδυάζει την επινοητικότητα του μέσου με την ευγένεια του σκοπού» όπως επεσήμανε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παγιωτόπουλος. «Σε δυο μήνες από τώρα όταν θα γίνει η δημοπρασία των έργων, θα προσφερθεί μια πολύτιμη οικονομική βοήθεια στο ΕΑΜ» συνέχισε ο υπουργός Πολιτισμού ο οποίος κατέταξε τον χώρο στα σημαντικότερα μουσεία «όχι μόνον της Ευρώπης αλλά _γιατί όχι;_ του κόσμου.»

Την επιμέλεια της έκθεσης που υπήρξε πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα» είχε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης  και συμμετέχουν οι παρακάτω  εικαστικοί (κατά αλφαβητική σειρά): Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Bένια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός.

 

Συγχαίροντας την πρωτοβουλία του οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα» τον οποίο και ευχαρίστησε, ο κ. πρωθυπουργός δανείστηκε λόγια του σπουδαίου ζωγράφου Χατζηκυριάκου Γκίκα και είπε: «Εμείς οι Ελληνες μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας όταν το απαιτεί η περίσταση. Δύσκολο να βρούμε τον εαυτό μας, ναι. Οταν όμως τον βρούμε, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Ούτε εμάς τους ίδιους.»

 

Τα εγκαίνεια της έκθεσης παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι εικαστικών φορέων και αρκετοί καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς, οι ηθοποιοί Μιμή Ντενίση και Γιάννης Βόγλης και ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.