Νίκος Ξυδάκης – Σταύρος Λάντσιας “Συνάντηση στο Gazarte” στις 22 Νοεμβρίου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Από την “Αρχή των Τραγουδιών” εώς τον “Θάνατο του Ταύρου” και από το “Βαλς των Ματιών” εώς το “Γρήγορα η Ώρα πέρασε” , αποκαλύπτεται ένας συναρπαστικός κοινός μουσικός κόσμος.

Ο Νίκος Ξυδάκης ανοίγεται στην ενορχηστρωτική ματιά του Σταύρου Λάντσια. Η ποιητική ατμόσφαιρα των τραγουδιών, οι ρυθμοί της jazz και η κινηματογραφική αίσθηση της μουσικής, ενώνουν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο τη φωνή του Νίκου Ξυδάκη με το πιάνο του Σταύρου Λάντσια.

Στις ιδανικές συνθήκες του πλέον ανακαινισμένου συναυλιακού χώρου του Gazarte, δίνεται η δυνατότητα στους δύο συνθέτες να πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά την επιθυμία τους για μία κοινή εμφάνιση.

 

Μαζί τους, το κουαρτέτο δημιουργικών μουσικών:

Δημήτρης Χουντής : Σοπράνο Σαξόφωνο

Alfredo Shtuni : Βιολί

Γιώργος Καλούδης : Τσέλο, κρητική λύρα , Μαντολίνο & Κρουστά

Πέτρος Βαρθακούρης : Κοντραμπάσο & φωνή

 

Σχετικά link :

Σταύρος Λάντσιας http://www.stavroslantsias.gr/

Νίκος Ξυδάκης http://www.prospero.com.gr/html/xydakis.html

Ημερομηνία : 22/11

Ώρα έναρξης : 22.00 τηλ : 210-3460347

Doors Open : 21.00

Τιμές Εισιτηρίων

Καθήμενοι Α’ ζώνης :20 € — Καθήμενοι Β’ ζώνης : 15€ — Όρθιοι : 10 €

Προπώληση εισητηρίων: www.gazarte.gr,  http://www.viva.gr

Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι

Γραφείο τύπου Gazarte: Ευστάθιος Χρυσοβαλάντης Δράκος


O Σταύρος Λάντσιας γεννήθηκε στην Kύπρο το 1966. Σπούδασε κλασικό πιάνο και θε-ωρία μουσικής στο Eλληνικό Ωδείο Λευκωσίας , ενώ το 1986 μεταβαίνει στην Aμερική όπου παίρνει δίπλωμα ενορχήστρωσης από το Berklee College of Music της Bοστώνης. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του καλλιτέχνη, τα βραβεία “Count Basie Jazz Masters award for pianists 1989” και “Quincy Jones Jazz Masters award for arrangers 1990” είναι τα πλέον σημαντικά προς αναφορά. Mετά το Berklee συνεχίζει σπουδές jazz πιάνου και αυτοσχεδιασμού με τον διεθνούς φήμης καθηγητή και “guru” της jazz Charlie Banakos.

Tο 1992 έρχεται στην Aθήνα όπου εργάζεται κυρίως σαν ενορχηστρωτής-πιανίστας στην Eλληνική δισκογραφία, τηλεόραση και θέατρο. O Σταύρος Λάντσιας χαίρει μεγάλης εκτί-μησης ως δεξιοτέχνης πιανίστας και έχει συνεργαστεί με σημαντικότατους Έλληνες καλ-λιτέχνες ,όπως Διονύσης Σαββόπουλος , Έλλη Πασπαλά, Aλκίνοος Iωαννίδης, Ορφέας Περίδης, Eλένη Καραϊνδρου, Nίκος Ξυδάκης, Xάρις Aλεξίου, Γιώργος Nταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Χαρούλης και Ελένη Βιτάλη. Παρουσίασε τις πρώτες του συνθέσεις παρέα με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου και τον David Lynch στα πλαίσια της δισκογραφίας των “Human Touch”.

Εκτός των ηχογραφήσεων με τους «Human Touch» και των δεκάδων άλλων καλλιτε-χνών, ο Σταύρος Λάντσιας μετράει και τρεις προσωπικές επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές (“Επιστροφή” , “Το Ταξίδι μιας Νότας”, «Ημερολόγιο Ονείρων»). Στην τελευ-ταία, η οποία ξεκίνησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με συμμετοχή της Καμεράτα και ολοκληρώθηκε στην Αμερική, συμμετέχουν οι διάσημοι Peter Erskine στα ντραμς και Lars Danielsson στο μπάσο. Το «Ημερολόγιο Ονείρων» έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα και σε συλλεκτική έκδοση διπλού βινυλίου 180g.

Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου του 1952. Η μουσική που γράφει αναφέρεται σ’ αυτούς τους τόπους καταγωγής του και κυρίως στον αέρα ενός ολόκληρου ελληνικού κόσμου που περιπλανιόταν σε τόπους άλλοτε ιερούς, άλλοτε κοσμοπολίτικους της κοντινής Ανατολής αλλά και σε βιώματα αυστηρά προσωπικά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τον Θοδωρή Γκόνη και τον Μιχάλη Γκανά, των οποίων οι στίχοι προέρχονται από τη μεγάλη ποιητική παράδοση της Ελλάδας.

Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» ,έναν δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και ερμηνεία από τον Νίκο Παπάζογλου, τον Δημήτρη Κοντογιάννη και την Σοφία Διαμαντή. Η ίδια συνεργασία επαναλαμβάνεται το 1979 στον επόμενο δίσκο με τίτλο «ΤΑ ΔΗΘΕΝ». Μετά από τέσσερα χρόνια περίπου κυκλοφορεί το «Πρώτο Βράδυ στην Αθήνα» σε στίχους του ίδιου του συνθέτη, του Μιχάλη Γκανά και του Μανώλη Ρασούλη όπου ο Νίκος Ξυδάκης εμφανίζεται για πρώτη φορά σαν ερμηνευτής των τραγουδιών του. Άλλα γνωστά του έργα είναι η μελοποίηση ποιημάτων του Διονύσιου Σολωμού με τίτλο “Προς τον Κύριον Γεώργιο Δε Ρώσση “ , το “Μέλι των Γκρεμών “ , το “Ημερολόγιο “ , καθώς και το “Αμάρτημα της μητρός μου” με μελοποιημένα ποιήματα του Γεώργιου Βιζυηνού και του Θοδωρή Γκόνη .Η τελευταία δουλειά του Νίκου Ξυδάκη με την φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και τίτλο “Γρήγορα η Ώρα πέρασε” , θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους των τελευταίων ετών. Πρόκειται για τραγούδια σε ποίηση της Σαπφούς, σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, Διονύση Καψάλη και Κώστα Καρυωτάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.