ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ (ΠΑΝΤΑ) ΚΑΙΕΙ, σε διασκευή Βασίλη Κολοβού

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο ποιητικός λόγος του Κώστα Βάρναλη «ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ (ΠΑΝΤΑ) ΚΑΙΕΙ» ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή και για δεύτερη χρονιά στο «Θέατρο της Ημέρας».

 

Στον αρχικό τίτλο του έργου προστέθηκε η λέξη «πάντα», ώστε να υπογραμμιστεί τόσο η διαχρονικότητα όσο και η επικαιρότητά του.

Ο Βάρναλης, στην απόλυτη ωριμότητά του, ποιητική και ιδεολογική, ειδικά στη δεύτερη γραφή του έργου το 1934 (πρωτογράφτηκε το 1922), τολμάει και φέρνει στη σκηνή, δύο σημαντικά πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας. Από τη μια τον Προμηθέα, που σύμφωνα με τον Αισχύλο (στην τριλογία του Προμηθέας Δεσμώτης – Λυόμενος – Πυρφόρος), έδωσε στους ανθρώπους τη γνώση και τους έμαθε τις τέχνες και τα γράμματα. Γεγονός που προκάλεσε την οργή του αφέντη – Δία με αποτέλεσμα να τον καρφώσει στον Καύκασο. Από την άλλη τον Χριστό, που δίδαξε την αγάπη και την ισότητα και κήρυξε την επανάσταση λέγοντας «φωτιά ήρθα να βάλω στη γη… και ο μη έχων πωλήσατω το ιμάτιον αυτού και αγοράσατω μάχαιραν». Αυτά είπε και οι αφέντες της Γης τον σταύρωσαν.

Την αθάνατη Αριστέα (Εξουσία), την Μαϊμού της (γλύφτης και δούλος της) και τον Μώμο (Φωνή του Εργάτη και Φωνή του ποιητή), φωνή αποκαλυπτικού σαρκασμού ενάντια στον σκοταδισμό και στην εκμετάλλευση του ανθρώπου. Ο Μώμος εισάγει τον θεατή στον εκπληκτικά επίκαιρο λόγο του αταλάντευτου υπερασπιστή του λαού που σταυρώνουν και θα σταυρώνουν οι εκμεταλλευτές του, όσο αυτός θα μένει «δειλός, μοιραίος και άβουλος αντάμα προσμένοντας κάποιο θάμα».

Είναι μία πολιτική σάτιρα που κάνει τον θεατή να γελάσει, να διαπιστώσει αυτό που λέει ο Προμηθέας «ότι τόσο μοιάζουν το σήμερα με το χθες λες και γεννήθηκα τώρα δα και βλέπω το σήμερα» να προβληματιστεί, να αισθανθεί μία ανάταση ψυχής, να καταλάβει τη δύναμη που έχει και να αγωνιστεί, γιατί την λευτεριά του δεν θα την κατακτήσει με ευχές και παρακάλια.

{youtube}C0rsxZT96mo{/youtube}

 

Συντελεστές :

Διασκευή, Δραματουργική

επεξεργασία και σκηνοθεσία : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

Σκηνικά – Κοστούμια : ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ

Μουσική επιμέλεια : ΚΙΚΗ ΚΟΥΤΖΑΝΙΔΟΥ

Ήχος – Φωτισμοί : ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ

Β΄ Σκηνοθέτης–οργάνωση παραγωγής: ΟΛΓΑ ΜΟΥΡΓΕΛΑ

Διεύθυνση παραγωγής : ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΜΟΥΡΗ

Ηχητικά εφέ:                                                   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

 

 

Ερμηνεύουν:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ : Μώμος

ΟΛΓΑ ΜΟΥΡΓΕΛΑ : Εξουσία

ΤΑΣΟΣ ΑΛΑΦΑΚΗΣ : Χριστός

ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ : Προμηθέας

ΧΑΡΗΣ ΑΡΩΝΗΣ : Μαϊμού – Αηδόνι – Οδηγητής

 

Ακούγεται η φωνή της ΑΝΤΡΙΑΝΗΣ ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της Μάνας Γης.

Παραστάσεις:

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 στο «Θέατρο της Ημέρας»

(Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, Στάση ΜΕΤΡΟ «Πανόρμου»– έξοδος Χατζηκωνσταντή, τηλ.: 210-6929090, 210-6995777, fax: 210-6923470)

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος 10Ε, φοιτητικό, ανέργων 7Ε

Διάρκεια παράστασης: 80’

Για την στήλη θεαμάτων:

Θέατρο της Ημέρας

(Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, Στάση ΜΕΤΡΟ «Πανόρμου»– έξοδος Χατζηκωνσταντή, τηλ.: 210-6929090, 210-6995777, fax: 210-6923470)

Το φως που (πάντα) καίει – Πολιτική σάτιρα του Κώστα Βάρναλη

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κολοβός.

Ερμηνεύουν: Β. Κολοβός, Όλ. Μουργελά, Τ. Αλαφάκης,

Ν. Μαυρουδής, Χ. Αρώνης, Αν. Τουντοπούλου

 

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Διάρκεια: 80’

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.