«Φίλα με!» από την Κρατική ορχήστρα Αθηνών

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με μία τρυφερή και πολύ εορταστική προτροπή («Φίλα με!»)  η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποχαιρετούν το 2013, συνδιοργανώνοντας, την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου, ένα γκαλά αφιερωμένο στην πιο ανάλαφρη και διασκεδαστική εκδοχή της  όπερας, την οπερέτα. Κυριαρχούν αγαπημένες μελωδίες, τρυφερές και ερωτικές, οι οποίες προέρχονται από δημοφιλέστατα έργα των κατεξοχήν εκπροσώπων της αυστριακής, γαλλικής και ελληνικής οπερέτας, Γιόχαν Στράους, Φραντς Λέχαρ, Ζακ Όφενμπαχ και Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Οι πέντε εκλεκτοί  λυρικοί καλλιτέχνες Ειρήνη Καράγιαννη, Μίνα Πολυχρόνου, Χριστίνα Πουλίτση, Αντώνης Κορωναίος και Γιάννης Χριστόπουλος συμπράττουν ως σολίστ με την Κ.Ο.Α. και, υπό την μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, συνδυάζουν δημιουργικά τις δυνάμεις τους υπέρ αυτού του προγράμματος που συνεισφέρει μοναδικά στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

Το γκαλά ξεκινάει με την εισαγωγή από την δημοφιλέστατη οπερέτα «Νυχτερίδα», έργο ανάλαφρο, γεμάτο χιούμορ και ανατροπές του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899). Με ανάλογη διάθεση  και ατμόσφαιρα που εξακολουθεί να παραπέμπει στην αυτοκρατορική Βιέννη του 19ου αιώνα το πρόγραμμα συνεχίζεται με πασίγνωστα αποσπάσματα από τα διάσημα έργα του Φραντς Λέχαρ (1870-1948), «Τζουντίτα» (πρόκειται για την κωμική όπερα που αποτέλεσε το τελευταίο και πιο φιλόδοξο επίτευγμα του Αυστριακού συνθέτη) και  «Χώρα του Μειδιάματος» (την περίφημη τρίπρακτη ρομαντική οπερέτα που λάτρευαν οι Βιεννέζοι). Η λαμπερή διαδρομή από την Βιέννη στο Παρίσι του 19ου αιώνα είναι γεμάτη από τις μελωδίες του γερμανικής καταγωγής Γάλλου συνθέτη Ζαν Όφενμπαχ (1819-1880) που θεωρείται πρόδρομος της σύγχρονης μουσικής κωμωδίας. Από την εργογραφία του επιλέγονται αποσπάσματα από τις κωμικές όπερες (opere buffe) «Ωραία Ελένη» (1864) και «Παριζιάνικη Ζωή» (1866). Το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με την εισαγωγή από την φαρσική, ρομαντική οπερέτα του Στράους υιού «Μια νύχτα στη Βενετία» και από το, παιγμένο σε δεκάδες εκδοχές, αριστούργημα «Εύθυμη Χήρα» του Λέχαρ.

Με μία διάσημη μελωδία του Γιόχαν Στράους υιού, το βάλς από την οπερέτα «1001 νύχτες», ξεκινάει και το δεύτερο μέρος του προγράμματος που, ωστόσο, από εκεί και πέρα παραδίδεται εξολοκλήρου στον γνωστότερο και παραγωγικότατο εκπρόσωπο της ελληνικής οπερέτας, τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη (1883-1950) και σε αποσπάσματα από περίφημες οπερέτες του: «Αυτονομημένα» τα περισσότερα έχουν περάσει στο στόμα του κόσμου ως αγαπημένα τραγούδια. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι τα αποσπάσματα από τον κοσμοαγάπητο και…κοσμοπολίτη «Βαφτιστικό», «Τον καιρό εκείνο τον παλιό» και «Ψηλά στο μέτωπο» (το τελευταίο ως εμβατήριο μάλιστα εμψύχωνε τους Έλληνες στρατιώτες το ΄40). Εξίσου δημοφιλές υπήρξε το, σε ρυθμό βαλς, «Σφίξε με» από την οπερέτα «Πικ-νικ» όπως και το ντουέτο «Έλα τώρα κοντά μου». Επιλέγονται ακόμα αποσπάσματα από την εξωτική, φαντασμαγορική «Χαλιμά» του Σακελλαρίδη, οπερέτα που παντρεύοντας ανατολίτικες μελωδίες με τους ρυθμούς των μοντέρνων εκείνη την εποχή, δυτικής προέλευσης χορών όπως το φοξ-τροτ, το οne-step και το τάνγκο, υπήρξε τη δεκαετία του ΄30 μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της θρυλικής Ζωζώς Νταλμά, σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Το μελωδικό αυτό ταξίδι στο χρόνο που λίγο πριν την αυγή του Νέου Έτους παραπέμπει σε κατάφωτες αίθουσες χορού μίας άλλης εποχής, έχει την τρυφερότητα, την ομορφιά και την ακρίβεια που έχουν και οι φωνές των πέντε καταξιωμένων και έμπειρων στο είδος λυρικών ερμηνευτών. Εκείνοι δίνουν το έναυσμα να αρχίσει η γιορτή..

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Αποσπάσματα από οπερέτες των Γιόχαν Στράους, Φραντς Λέχαρ, Ζακ Όφενμπαχ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη

 

Σολίστ Μίνα Πολυχρόνου, υψίφωνος – Χριστίνα Πουλίτση, υψίφωνος – Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος  – Αντώνης Κορωναίος, τενόρος – Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου

 

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Χαράλαμπο Γωγιό, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Τιμές εισιτηρίων:

€40 (Διακ.), 28, 20, 11, 8,5 (πολύτεκνοι, 65+), 6,5(φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

 

Πληροφορίες:

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τ. 210 7257601-3

www.koa.gr


Αγορά εισιτηρίων:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τ. 210 7282333

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.