Ο «Μεσσίας» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ στο Μέγαρο Μουσικής

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μεγαλείο και αρμονία! Μόνο αυτές οι δύο λέξεις μπορούν να περιγράψουν τη θεία μουσική του Μεσσία, του ορατόριου σε τρεις πράξεις του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, συνθέτη που επηρέασε όσο κανένας άλλος κάθε μουσικό είδος στην εποχή του. Το μεγαλοφυές έργο με το περίφημο «Halleluijah», που υμνεί τον Μεσσία και κοινωνεί με τρόπο μοναδικό το μήνυμα του, αποτελεί το δημοφιλέστερο χορωδιακό έργο όλων των εποχών και βέβαια την απόλυτη μουσική επιλογή για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων.

Το διαχρονικό αυτό έργο επέλεξε να παρουσιάσει στο κοινό η πολυβραβευμένη Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής) στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης συναυλίας της στο Μέγαρο, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Μαζί της στη σκηνή τέσσερις εξαίρετοι ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αιώνα, η σοπράνο Φανή Αντωνέλου, η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο τενόρος Τζέισον Νταρνέλ και ο Χριστόφορος Σταμπόγλης μπάσος, αλλά και τακτική πλέον συνεργάτιδα της Ορχήστρας, Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων σε μουσική διδασκαλία Σταύρου Μπερή. Τη συναυλία διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Τσούχλος. Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος(τσέμπαλο) είναι βοηθός μαέστρου.

Μέγας χορηγός της Ορχήστρας  είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

Η περίοδος γύρω στο 1740 δεν είναι από τις ευνοϊκότερες στη ζωή του γερμανού συνθέτη Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ: έχοντας ήδη πάνω από 30 χρόνια πλούσιας συνθετικής πορείας στην καλλιτεχνική ζωή του Λονδίνου, βλέπει σιγά σιγά τη δημοτικότητά του να φθίνει, εξαιτίας μιας γενικότερης στροφής του βρετανικού γούστου σε νέα μουσικά είδη, τη στιγμή που εκείνος  αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων οικονομικής και ιατρικής φύσης. Και όμως! Εκείνη ακριβώς την εποχή έμελλε να γράψει ένα από τα πιο σπουδαία έργα του!

Αφορμή για τη σύνθεση του Μεσσία που χρονολογείται το 1741, στάθηκε μια πρόταση-πρόσκληση από τον αρμοστή της Ιρλανδίας Ουίλλιαμ Κάβεντις (William Cavendish) στον συνθέτη, να προετοιμάσει μια σειρά συναυλιών θρησκευτικού χαρακτήρα για να παρουσιαστούν στο Δουβλίνο με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για διάφορες τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο γεννιέται η θεία μουσική του τρίπρακτου αυτού ορατόριου που ο Χαίντελ ολοκλήρωσε σε διάστημα μόλις 24 ημερών, πάνω σε λιμπρέτο του άγγλου ευγενή και στενού του φίλου, Τσαρλς Τζέννενς και που αντλεί έμπνευση από ιστορίες της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Ακολουθώντας τη δομή του λιμπρέτου, το ορατόριο είναι διαρθρωμένο σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη επικεντρώνεται στις προφητείες του Ησαΐα για την έλευση του Θεανθρώπου και τη Γέννηση, η δεύτερη στο Θείο Πάθος, στη Σταύρωση και στην Ανάσταση του Χριστού , ενώ η τρίτη στη Δευτέρα Παρουσία και κατ’ επέκταση στο θρίαμβο της πίστης έναντι του θανάτου και της αμαρτίας.

Το έργο έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 1742 στο New Music Hall της Ιρλανδικής πρωτεύουσας σημειώνοντας θριαμβευτική επιτυχία. Λέγεται δε ότι την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου και παρόλο που δεν έτυχε αντίστοιχης θερμής υποδοχής, έκτοτε ερμηνεύεται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο.

Πρεμιέρα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου, με μια βραδιά κατάνυξης και  μοναδικής μουσικής απόλαυσης. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, οι φίλοι της μουσικής θα απολαύσουν τη θεία μουσική του Μεσσία του Χαίντελ, όπως θα την αποδώσουν ιδανικά οι  διάφανοι ήχοι των οργάνων εποχής της Καμεράτα, οι υπέροχες φωνές των σολίστ και η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.

Τιμές εισιτηρίων € 11 ,00 – 20,00 – 28,00  – 40,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές € 6,50 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 8,30 (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.