Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», ο Μπιλάλ Ερντογάν εμπλέκεται εμμέσως στις παράνομες δραστηριότητες του συλληφθέντος δημάρχου της συνοικίας Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ, μία πτυχή της υπόθεσης που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Τούρκο πρωθυπουργό.
Ο μικρότερος γιος του Ερντογάν είναι μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός ιδρύματος υπηρεσιών Παιδείας και Νεολαίας (TURGEV), το οποίο επωφελήθηκε των δραστηριοτήτων του Ντεμίρ.
Ο δήμαρχος της Φάτιχ έδωσε παράνομα οικοδομικές άδειες σε κατασκευαστική εταιρεία και ένα από τα κτίρια που οικοδομήθηκαν παραχωρήθηκε «δωρεάν για 25 χρόνια» για τη στέγαση του ιδρύματος TURGEV. Στο ΔΣ του ιδρύματος βρίσκεται και ο ίδιος ο Ντεμίρ, ο οποίος συνελήφθη επειδή έδωσε οικοδομικές άδειες που θα απειλούσαν την ασφάλεια της νέας υποθαλάσσια σήραγγας του Μαρμαρά, αλλά και ο δήμαρχος της συνοικίας Ουμράνιγιε. Εκεί έχει ανοίξει παρθεναγωγείο, το οποίο είναι θυγατρικό του TURGEV και το οποίο με υπουργική απόφαση εξαιρέθηκε από τους φόρους. Μάλιστα τα εγκαίνια του παρθεναγωγείου έκανε η «πρώτη κυρία» Εμινέ Ερντογάν.
Χθες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ερντογάν, αλλά και ανώτατα στελέχη της δικαιοσύνης, για να εξετάσουν την
Και ακόμη πολλά μέλη του οικογενειακού κύκλου του Τούρκου πρωθυπουργού συνδέονται με το συγκεκριμένο ίδρυμα. Στη λίστα με τα ιδρυτικά μέλη του TURGEV φιγουράρουν και η μία από τις δύο κόρες του Ερντογάν, Εσρά Αλμπαϊράκ, ο αδερφός του γαμπρού του Σερχάτ Αλμπαϊράκ, η κουνιάδα της Εσρά, Σουλέ Αλμπαϊράκ, η πεθερά του Μπιλάλ Ερντογάν, Ρεϊχάν Ουζουνέρ, μερικοί στενοί φίλοι του πρωθυπουργού, καθώς και πολλοί δήμαρχοι και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Εν τω μεταξύ, ακόμη έναν διευθυντή της αστυνομίας «ξήλωσε» ο Ερντογάν μετά την επιχείρηση αποκάλυψης της εμπλοκής των γιων τριών υπουργών και ανώτατων κρατικών αξιωματούχων στα σκάνδαλα διαφθοράς. Μετά την αποπομπή 43 διοικητών υπηρεσιών ασφαλείας των μεγάλων τουρκικών πόλεων τις τελευταίες ημέρες, το επόμενο θύμα της οργής του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε χθες ο διοικητής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, καθώς στα σκάνδαλα εμπλέκονται τέσσερις υπουργοί (ο Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και ο Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ), καθώς και ο αρμόδιος υπουργός για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς. Οπτικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα εμφανίζει τον Μπαγκίς να λαμβάνει από επιχειρηματίες το ποσό των 1,5 εκατ. δολαρίων.
Εντός της χθεσινής ημέρας αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ερντογάν αλλά και ανώτατα στελέχη της δικαιοσύνης, για να εξετάσουν την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Στη δίνη του σκανδάλου και ο γιος του Ερντογάν
Αίτηση για άρση ασυλίας 4 υπουργών
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παραπομπής στο Ανώτατο Δικαστήριο υπουργών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA η Εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας των τεσσάρων υπουργών. Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει γι’ αυτούς σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως μένει να φανεί πόσο ισχυρά είναι τα στοιχεία ώστε να ζητηθεί παραπομπή.
«ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο πόλεμος με την Αδελφότητα του Γκιουλέν
Οι κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώνονται εναντίον των αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν είναι αδιαμφισβήτητα σοβαρές, ωστόσο υπάρχει στην Τουρκία η γενική αίσθηση ότι οι καταιγιστικές εξελίξεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες είναι πάνω απ’ όλα μια αδυσώπητη διαμάχη για εξουσία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την ισλαμική Αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Παρότι ο Γκιουλέν έχει υποστηρίξει θερμά στο παρελθόν το κυβερνών ΑΚΡ, συμμεριζόμενος τον στόχο του εξισλαμισμού της κοινωνίας, οι δύο δυνάμεις έχουν αρκετές διαφορές.
Το κόμμα του Ερντογάν είναι ένα πολιτικό κίνημα που έχει κληρονομήσει ισλαμικά πολιτικά κόμματα που ανησυχούσαν για τον καταπιεστικό χαρακτήρα του κοσμικού κράτους, ενώ η αδελφότητα του Γκιουλέν είναι πιο φιλελεύθερη και φιλοδυτική, απορρίπτει το πολιτικό Ισλάμ και έχει διεισδύσει στον Τύπο, στα σχολεία, στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία.
«Το διαζύγιο ανάμεσα στο ΑΚΡ και στην Αδελφότητα έχει μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο, από τον οποίο θα βγουν χαμένοι και οι δύο», εκτίμησε ο αρθρογράφος της «Μιλιέτ», Καντρί Γκιουρσέλ, ο οποίος εξήγησε ότι ο Γκιουλέν «θέλει να απαλλαγεί από τον Ερντογάν (…) δεν πολεμά όμως το ΑΚΡ». Ο εν λόγω πόλεμος, ο οποίος δεν έχει καθόλου θρησκευτική απόχρωση, αλλά έχει να κάνει με πολιτική επιρροή, αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στο νέο έτος, αφού τον Μάρτιο θα διεξαχθούν οι δημοτικές και το φθινόπωρο οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
Σίγουρα αυτή τη διαμάχη προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά η κοσμική αντιπολίτευση και πλέον το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι εξασφαλισμένο.
Η κυβέρνηση βλέπει μια «βρώμικη επιχείρηση» πίσω από τις έρευνες δείχνοντας τον Φετουλάχ Γκιουλέν, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει. Πάντως, ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έσπευσε χθες να διαψεύσει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην «επιχείρηση» της 17ης Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν τέσσερις υπουργοί του Ερντογάν.
Ο δικηγόρος
«Οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν για τον πελάτη μου είναι τελείως αβάσιμοι και ψευδείς», σημείωσε ο δικηγόρος του Γκιουλέν, Ορχάν Ερντεμλί, και πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε βάρος του πελάτη μου».
«Οι πληροφορίες αυτού του είδους έχουν στόχο να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και να απομακρύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την ανάκριση και το περιεχόμενο των κατηγοριών», ανέφερε.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Φ. ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ
Πρώην ιμάμης και κήρυκας ο 72χρονος Μουχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδρυτής του κινήματος που φέρει το όνομά του και εναλλακτικά ονομάζεται Χιζμέτ, θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους διανοητές του κόσμου και ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2013, σύμφωνα με το περιοδικό «TIME».
Είναι υπέρμαχος του διαθρησκευτικού διαλόγου και από το 1999 διαμένει στις ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν σταμάτησε επισήμως να κηρύττει το 1981 και από το 1988 μέχρι και το 1991 κήρυξε ελάχιστες φορές σε γνωστά τζαμιά του κόσμου. Το 1994 ίδρυσε το Ιδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων, ενώ μέχρι την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ είχε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συναντήσεων με πολιτικούς, όπως η Τανσού Τσιλέρ και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ. Από την Πενσιλβάνια, όπου βρίσκεται όμως, έχει καταφέρει να γιγαντώσει το κίνημά του και να το επεκτείνει σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδρύοντας τα περίφημα σχολεία του κινήματος και τα κέντρα για τον διαθρησκευτικό διάλογο.