ESM: Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κούρεμα στην Ελλάδα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης από τον ESM o επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως οι όροι της παροχής βοήθειας είναι δεν επιτρέπουν «κούρεμα» -αφήνοντας μόνο ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων των δανείων του πρώτου μνημονίου. 

Μιλώντας στο γερμανικό Spiegel, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «ίσως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου», λέγοντας πως την απόφαση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.

Ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης ρωτήθηκε με επισήμανση των δηλώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρόσφατη συνέντευξή του στη FAZ. Ο Ευ.Βενιζέλος, ανέφερε το περιοδικό, κάλεσε για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμή και μείωση των επιτοκίων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα» τόνισε ο Ρέγκλινγκ στην απάντησή του, μιλώντας για το τρέχον πακέτο που χρηματοδοτείται από τον μόνιμο μηχανισμό.

«Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Οι περίοδοι αποπληρωμής των δανείων βρίσκονται στα 30 χρόνια, τα επιτόκια ελαφρώς πάνω από το 1,5% και για τα επόμενα δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια έχουν μεταφερθεί -όλα αυτά αναλογούν οικονομικά σε κούρεμα», τόνισε.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε, το περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις είναι «εξαιρετικά μικρό» και τα επιτόκια των δανείων από τον ESM δεν μπορούν να μειωθούν. «Ούτε το ΔΝΤ αλλάζει σημαντικά τους όρους του είπε», λέγοντας πως «ίσως θα υπήρχε ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου». Την απόφαση ωστόσο για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να την πάρει ο πιστωτής, εν προκειμένω η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.