Θα παρουσιαστούν τα βιβλία του:
– «ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ», Πρόσφυγες της χαμένης Ανατολής ιστορικό αφήγημα – εκδόσεις Ερωδιός
– «ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ». Μνήμες Ανατολής 1870-1924 ιστορικό αφήγημα – εκδόσεις Λόγος και Εικόνα.
Θα μιλήσουν: Κώστας Χατζηαντωνίου (συγγραφέας, ιστορικός)
Γ. Κιουρτίδης (συγγραφέας, ποιητής)
και ο συγγραφέας.
Μουσική με Oύτι και το χρώμα της εποχής από τον Βασ. Κασούρα.
Τέλος θα προβληθεί DVD.
Αποσπάσματα των βιβλίων θα διαβάσουν
οι κ. Βασίλης Χατζηιακώβου και κα Ελένη Φίλιππα.
Τη βραδιά συντονίζει ο Β.Χατζηιακώβου.
Με τα βιβλία του Γ. Μάνου μεταφερόμαστε σε άλλες εποχές, μέχρι έναν αιώνα και κάτι πριν, μάλιστα όχι στον κλασσικό ελλαδικό χώρο, αλλά πορείες του ελληνισμού της Ανατ. Θράκης και χωριών κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Τα αφηγήματα αυτά είναι απολαυστικά λόγω της μυθιστορηματικής μορφής τους, την χρήση της ντοπιολαλιάς που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες. Τα πρόσωπα, δε, αλλά και οι διαδρομές τους διατρέχουν τον Πόντο, την Μικρά Ασία και περιοχές της Ανατ. Ρωμυλίας.
Μια εποχή που αφήνει τα δικά της χαρακτηριστικά, τον απόγειο του ελληνικού πληθυσμού για χρόνια στις περιοχές εκείνες, τα επιτεύγματα, τις καθημερινές ζωές των ανθρώπων, τις χαρές, τις λύπες, τις προσωπικές τραγωδίες. Ο κάθε χαρακτήρας κουβαλά την ιστορία του, την ιστορία του τόπου του. Όλες αυτές οι αφηγήσεις, οι καταθέσεις, οι ξεχωριστές ζωές, οι ιστορικές στιγμές, μικρές και μεγάλες, η περιγραφή της προσφυγιάς αναμειγνύονται έντεχνα από την γραφίδα του συγγραφέα, ο οποίος εκτός της ιστορικής αφήγησης, έχει αρκετά λογοτεχνικά στοιχεία.
Ο Γιώργος Μάνος γεννήθηκε το 1950 στη Νέα Δήμητρα Κιλκίς, γόνος προσφύγων από τα θρακικά περίχωρα της Πόλης. Σπούδασε Γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, όπου συνταξιοδοτήθηκε. Το πρώτο του ιστορικό αφήγημα «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι» πρωτοεκδόθηκε το 2006 και το δεύτερο «Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς» το 2012.