Ο Μαντέλα άφησε 3 εκατ. σε οικογένεια, σχολεία και ANC

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η περιουσία του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα υπολογίσθηκε προσωρινά σε 46 εκατομμύρια ραντ (3,06 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα στον Τύπο ο ένας από τους τρεις εκτελεστές της διαθήκης του εκλιπόντος νοτιοαφρικανού ηγέτη, ο δικαστής Ντικγκάνγκ Μοσενέκε. Ο Μοσενέκε δήλωσε πως έγινε μια προσωρινή καταγραφή “που έδειξε μια προσωρινή αξία 46 εκατομμυρίων ραντ”, κατά τη δημόσια ανάγνωση της διαθήκης, η οποία προβλέπει κληροδοτήματα σε πρώην σχολεία στα οποία είχε φοιτήσει ο Νέλσον Μαντέλα, καθώς και στο κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).

Ο δικαστής δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η διανομή της περιουσίας έγινε δεκτή σήμερα το πρωί από την οικογένεια του Μαντέλα, μέχρι στιγμής χωρίς αμφισβητήσεις.
Η τρίτη σύζυγος του Μαντέλα, η Γκράσα Μασέλ, ενδέχεται να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην περιουσία, δήλωσε ακόμη ο Μοσενέκε στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συνόψισε μέρη της 40σέλιδης διαθήκης του Μαντέλα.

Ο Μοσενέκε δήλωσε ότι τμήμα της περιουσίας θα κατανεμηθεί σε τρία καταπιστεύματα που δημιουργήθηκαν από τον Μαντέλα, ανάμεσα στα οποία υπάρχει ένα οικογενειακό καταπίστευμα σχεδιασμένο για να μεριμνά για τα πάνω από 30 παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά του.
Ο Μαντέλα περιέλαβε επίσης στη διαθήκη του τα παιδιά της Γκράσα Μασέλ, την οποία παντρεύτηκε όταν εκείνος ήταν 80 ετών.

Η ανάγνωση της διαθήκης του Μαντέλα αναμένεται να πυροδοτήσει άλλον ένα γύρο διενέξεων μεταξύ των μελών της μεγάλης οικογένειάς του σχετικά με την οικονομική κληρονομιά του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Ο Μαντέλα, ο οποίος πέθανε το Δεκέμβριο σε ηλικία 95 ετών, άφησε πίσω του μια περιουσία που περιλαμβάνει μια πολυτελή κατοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ, μια μικρή κατοικία στη γενέτειρά του, την αγροτική επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου, και δικαιώματα από τις πωλήσεις των βιβλίων του, μεταξύ των οποίων και της αυτοβιογραφίας του με τίτλο “Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία”.
Η κληρονομιά του περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό πολιτικά και ηθικά όνομα, που μερικά από τα εγγόνια και τα δισέγγονά του έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για να διαφημίσουν τα πάντα, από ρούχα μέχρι τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι.

Μερικά από τα εγγόνια του έχουν αρχίσει να διαθέτουν στην αγορά μια σειρά από καπέλα και μπλουζάκια που φέρουν την εικόνα του Μαντέλα κάτω από τη φράση “Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία”, η οποία χρησιμεύει ως εμπορικό σήμα. Δύο από τις εγγονές του που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ πρωταγωνίστησαν σε μια τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι με τίτλο “Όταν είσαι μία Μαντέλα”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.