Με σοβαρά ρήγματα στο εσωτερικό των «58», που μεταφέρονται και επηρεάζουν «αυτομάτως» τον βασικό κορμό της εν δυνάμει «Ελιάς», προχωρά η συμπόρευση των δυνάμεων με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Αν. Λοβέρδου και τις άλλες κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Λίγες ημέρες πριν από τη Συνδιάσκεψη υπό τον Μάρτιν Σουλτς -στις 8/9 του Μάρτη- η απόφαση της Πρωτοβουλίας των «58» να αποτραβηχτεί από την οργανωτική δομή του εγχειρήματος και από τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά να δίνει εγγυήσεις για την ενεργή στήριξη της «Ελιάς» κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλάζει τα δεδομένα – όχι, όμως, (λένε) τον στόχο που υπερβαίνει τις ευρωεκλογές.
Ο «σταυρός»
Η χθεσινή ημέρα ήταν, όπως ομολογούν όλοι όσοι ακολούθησαν την Πρωτοβουλία των «58», καθοριστικής σημασίας. Αυτό που δεν «αποκαλύπτουν» (για να μη ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά…) είναι ότι ο «σταυρός» για την εκλογή των ευρωβουλευτών πρόσθεσε διλήμματα στους «58» και οδήγησε εν πολλοίς στο τηλεφώνημα του Γιάννη Βούλγαρη προς τον Ευ. Βενιζέλο.
«Δεν έγινε η επικοινωνία σε κλίμα ρήξης, αλλά αμοιβαίας συνεννόησης για το πώς θα κινηθούμε κατά την προεκλογική περίοδο», τονίζει ο κ. Βούλγαρης επιχειρώντας να διαψεύσει σχόλια που προηγήθηκαν και αφορούσαν το «διαζύγιο» των «58» με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες κινήσεις.
Οι γνωρίζοντες, ωστόσο, παραμένουν δύσπιστοι. Και εκτιμούν ότι η κουβέντα για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου με «σταυρό» απομάκρυνε αρκετούς από τους «58» από την απόφαση να συμμετάσχουν – ενώ την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη συνέχισε τους αιφνιδιασμούς, κρατώντας και εσωκομματικές ισορροπίες.
Παρά τα «ρήγματα» οι «58», αν και σε στάση αναμονής για τη συνέχεια, υπογραμμίζουν ότι θα στηρίξουν το εγχείρημα, προσθέτοντας ότι δεν πριμοδοτούν τη ΔΗΜΑΡ που εξαρχής έσπευσε να αποκλείσει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Οι άμυνες και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου που είναι αναγκαία, προκειμένου αυτός να παίξει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η Ελλάδα. Ο κίνδυνος τα δύο κόμματα του χώρου να καταλήξουν σε μικρά δορυφορικά σχήματα του μικρού δικομματισμού είναι μεγάλος», προβλέπεται σε ανακοίνωση των «58», όπου επισημαίνεται ότι συνεχίζουν ως «ρεύμα γνώμης» και όχι ως κόμμα.
«Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι ?αντιπρόσωποι? των ?58? στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα», προειδοποίησαν με την ανακοίνωσή τους οι «58».
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους ?58? ως ένα Κίνημα και ρεύμα γνώμης, γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν τη συσπείρωση όλου αυτού του χώρου», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος εκτίμησε ότι έχουν ήδη γίνει πολύ μεγάλα βήματα συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων (όπως σε σωματεία, επιμελητήρια, συλλόγους, στον δικηγορικό σύλλογο).
«Επιτέλους ολοκληρώθηκε μία επίπονη διαδικασία, είμαστε στην αρχή μιας προσπάθειας που θα μας πάει μακριά – και πρώτος σταθμός θα είναι οι ευρωεκλογές. Να ξέρουν όλοι ότι είμαστε απολύτως ?προσγειωμένοι?», δήλωσε στο «Εθνος» ο Ανδρέας Λοβέρδος διαβλέποντας προοπτική στην επιχείρηση συνένωσης όλων των δυνάμεων.
«Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη» θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η «μαρκίζα» του κοινού ευρωψηφοδελτίου με τις «ευλογίες» του ΠΑΣΟΚ, των «58», της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» και των άλλων κινήσεων, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χθες για τρίτη φορά και υπό το «φόντο» της οιονεί ρήξης μεταξύ των «πρωτεργατών» της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές.
Είχε ήδη επικοινωνήσει ο Γ. Βούλγαρης με τον Ευ. Βενιζέλο όταν αντιπροσωπείες των «58», του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ξαναβρίσκονταν σε αίθουσα του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας για να συνεννοηθούν για την πορεία του εγχειρήματος.
«Θα είστε και θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αν μετά από μηνών διάλογο κάνουμε άλμα στο κενό», είπε το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, Δημήτρης Καρύδης ρωτώντας τον Χρ. Λάζο (από τους «58») αν ισχύει ότι «τα σπάνε και αποχωρούν από την Ελιά». «Είναι συκοφαντίες», λέγεται ότι είπε ο κ. Λάζος επιβεβαιώνοντας όλα όσα εν συνεχεία συμπεριλήφθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν. Οι «58» δηλαδή, δεν θα συμμετάσχουν στην Οργανωτική Επιτροπή ή στο τιμ που θα εγκρίνει το ψηφοδέλτιο.
Θα είναι όμως παρόντες στη Συνδιάσκεψη υπό τον Μάρτιν Σουλτς και θα στηρίξουν σθεναρά το εγχείρημα – όπως υποστήριξε στη χθεσινή συνάντηση ο έτερος των «58», ο Α. Αντωνίου (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ).
Με το ΕΣΚ
Και το όνομα… αυτής; «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» με εναλλακτική πρόταση «Ελιά-Προοδευτική Παράταξη». Που σημαίνει ότι, παρά τη στάση μελών των «58», το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Α. Λοβέδρου και οι άλλες κινήσεις θα κατέβουν ενιαία στις ευρωεκλογές με ενίαιο τίτλο-καπέλο-ακριβώς κάτω από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης άλλα στελέχη όπως ο Ευθύμης Καρδαράς από το κόμμα Λοβέρδου, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη συνολική στάση των «58» με αφορμή τις διάφορες διαρροές και με την παρότρυνση να υπάρξει καθαρή στάση.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι άλλες Κινήσεις (Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012 κ.ά.), που πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να μην ανακοπεί η προσπάθεια προς τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου -δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών- θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να παίξει η μεγάλη δημοκρατική, προοδυετική παράταξη έναν καταλυτικό ρόλο», υπογράμμισε με τη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος.
Την ίδια ώρα αρκετοί από τους υπογράφοντες την ιδρυτική διακήρυξη των «58» (από τους κ. Ροζάκη, Λάζο, Μπίστη, Βαμβακά κ.ά.), υποστηρίζουν ότι το κλίμα ρήξης δεν είναι επιλογή τους και στηρίζουν το εγχείρημα της κοινής καθόδου όλων των δυνάμεων.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Σε αναζήτηση προσώπων για την ευρωλίστα
Νέο «οδικό χάρτη» για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς» φέρνει, μετά από επίπονες συζητήσεις και συγκρούσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών της «Ελιάς», η απόφαση των «58» να απέχουν από τις σχετικές διαδικασίες και να μη συμμετάσχουν στη λίστα των 42.
Ταυτόχρονα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια νέα κουβέντα για το ποιοι και με ποιους όρους θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα – και λόγω του ασυμβιβάστου που θα υιοθετήσουν για τους νυν βουλευτές (προτρέποντάς τους να παραιτηθούν για να είναι υποψήφιοι στην ευρωλίστα).
Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι βουλευτές, όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, δεν αποκλείουν τη διεκδίκηση του «σταυρού» στην ευρωλίστα, ενώ η Φώφη Γεννηματά (που δεν είναι βουλευτής, αλλά υπουργός) δεν έχει ακόμη εκδηλώσει προθέσεις.
Ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που με τη δήλωσή του χθες (στον Βήμα fm) «δεν θα κάνουμε οντισιόν προσώπων για να προκύψει κάτι που δεν αφορά την κοινωνία», ενόχλησε στελέχη των «58», δεν αποκλείει τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά παραπέμπει στην προσεχή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ. Βενιζέλο.
Το ΠΑΣΟΚ
Είναι πασιφανές ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν το «καυτό» θέμα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και είχε εξουσιοδοτήσει τον αρχηγό του κόμματος να κάνει τα βήματα συνεννόησης με τους «58» και τις άλλες δυνάμεις.
Οι πληροφορίες λένε ότι στο ψηφοδέλτιο της «Ελιάς» μπορεί να συμμετάσχουν στελέχη και από το παπανδρεϊκό μπλοκ, όπως οι κ. Παύλος Γερουλάνος και Γιώργος Πεταλωτής, αλλά έμφαση δίνεται επίσης στη συμμετοχή ικανών στελεχών από τις Περιφέρειες αλλά και από τους διάφορους χώρους.
Το σίγουρο είναι ότι για τη λίστα ακούγονται τα ονόματα προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, όπως του Π. Καψή, του Ν. Μπίστη, των νεολαίων Π. Αγανίδη, Χ. Καρακωστάκη κ.ά. και φυσικά νέων στελεχών από το κόμμα του Α. Λοβέρδου, όπως του Ευθ. Καρδαρά και της Κίνησης Μόσιαλου.
«Η δημοκρατική παράταξη υπάρχει και έχει στελέχη σε κάθε σημείο της κοινωνίας – και αυτά τα στελέχη πρέπει να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο, για να αναδείξουν τον νέο ιδεολογικό προσανατολισμό της Κεντροαριστεράς», ισχυρίστηκε ο Ν. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο ισχυρό προβάδισμα στον ΔΣΑ του Β. Αλεξανδρή, ο οποίος είχε τη στήριξη δυνάμεων και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ.
Αύριο πάντως θα γίνει η πρώτη σύσκεψη για το όνομα και το σύμβολο με ειδικούς γραφίστες – θεωρείται το πρώτο βήμα συγκρότησης της «Ελιάς».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ