Ο πόλεμος των ροζ βίντεο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες. Ο τίτλος αυτός γνωστής κινηματογραφικής ταινίας περιγράφει με ακρίβεια την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές κι ενώ όλοι μοιάζουν να αναμένουν -μάταια- ένα «ροζ» βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Ερντογάν.

Οι φήμες ήθελαν τον Τούρκο πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί σε βίντεο με την πρώην Μις Τουρκία και νυν δημοφιλή τηλεπαρουσιάστρια Ντεφνέ Σαμιελί σε τρυφερές στιγμές, τελικά όμως αυτό που (επαν)ήλθε στη δημοσιότητα είναι το «ροζ» βίντεο του πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ντενίζ Μπαϊκάλ, το οποίο και τον είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος.

Στο εν λόγω βίντεο, που είχε κυκλοφορήσει το 2010, εμφανιζόταν ο Μπαϊκάλ σε δωμάτιο, πιθανόν ξενοδοχείου, σε ερωτικές περιπτύξεις με τη Νεσρίν Μπαϊτόκ, πολιτικό του κόμματος.

Τότε ο βετεράνος πολιτικός είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό ως πολιτικά υποκινούμενο, τονίζοντας ότι επρόκειτο για συνωμοσία εναντίον του. Και τώρα κυκλοφόρησε ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Ερντογάν φέρεται να δίνει εντολές να διαδοθεί στα Μέσα το «ροζ» βίντεο. «Είναι ξεδιάντροπος», φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός. «Ξεκινήστε αμέσως το κατέβασμα», συμπληρώνει.

Οι φήμες ήθελαν τον Τούρκο πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί σε βίντεο με την πρώην Μις Τουρκία και νυν δημοφιλή τηλεπαρουσιάστρια Ντεφνέ Σαμιελί σε τρυφερές στιγμές, όμως το βίντεο δεν δημοσιοποιήθηκε

Οι φήμες ήθελαν τον Τούρκο πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί σε βίντεο με την πρώην Μις Τουρκία και νυν δημοφιλή τηλεπαρουσιάστρια Ντεφνέ Σαμιελί σε τρυφερές στιγμές, όμως το βίντεο δεν δημοσιοποιήθηκε

«Bρώμικα παιχνίδια»

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του ντοκουμέντου ο Μπαϊκάλ δήλωσε πως «πρόκειται για σατανικό σενάριο» και ζήτησε εξηγήσεις από τον Ερντογάν. «Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή που θα επιτρέψει να ανακαλύψουμε πώς κι από πού ενορχηστρώνονται όλα αυτά τα βρώμικα παιχνίδια στην Τουρκία», τόνισε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο νυν αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ζητώντας από τον «κύριο που κάθεται στην πρωθυπουργική καρέκλα να κάνει άμεση δήλωση. Δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο η ανηθικότητα αυτή. Ο ίδιος είναι ο δράστης. Και για τον λόγο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί οι δράστες της διαρροής», είπε.

Στη δημοσιότητα επανήλθε το ροζ βίντεο του πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντ. Μπαϊκάλ, το οποίο τον είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος

Στη δημοσιότητα επανήλθε το ροζ βίντεο του πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντ. Μπαϊκάλ, το οποίο τον είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, που μίλησε για ακόμα μία φορά για μοντάζ, είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάποιου είδους δήλωση και πρόσθεσε ότι ήταν αυτός που είχε προχωρήσει τότε στην άμεση απαγόρευση πρόσβασης στο εν λόγω βίντεο.

Οι φήμες πάντως που κυκλοφορούσαν και που είχαν εξιτάρει τη φαντασία, αλλά και οξύνει το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, αφορούσαν το… «παντισάχ» (σουλτάνος) Ερντογάν και τη 42χρονη παρουσιάστρια. Ακούστηκε μέχρι και ότι παντρεύτηκαν, μόλις για μία νύχτα, σύμφωνα με το τελετουργικό των σιιτών που δίνει στους νεονύμφους τη δυνατότητα να ακυρώσουν τον γάμο τους την επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός είναι σουνίτης μουσουλμάνος, όπως και η πλειονότητα των Τούρκων, και επέλεξε -σύμφωνα πάντα με όσα λέγονται -το σιιτικό τελετουργικό ώστε να περάσει νομίμως μία βραδιά μαζί της.

Η Σαμιελί διέψευσε κατηγορηματικά ότι διατηρεί ερωτική σχέση με τον Ερντογάν, τον οποίο πάντως στηρίζει πολιτικά αφού έχει παραβρεθεί σε αρκετές εκδηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος, ενώ διατηρεί και… φιλικές σχέσεις με τη σύζυγό του Ερντογάν Εμινέ.

Στη «ροζ» κασέτα αναφέρθηκε και ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης, λέγοντας πως «όλοι περίμεναν το χάος, πού είναι το χάος», αναρωτήθηκε.

Διαρροή συνομιλίας Νταβούτογλου – ΜΙΤ

Θύελλα για την απαγόρευση και του YouTube από Ερντογάν

Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία εν όψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, καθώς, μετά το Twitter, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν και στην απαγόρευση του YouTube. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο διεκόπη με απόφαση της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών λίγες ώρες μετά την ανάρτηση μιας υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων για πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη ανάρτηση κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ντιγιαρμπακίρ αποκαλώντας την «αχρεία πράξη». «Διαρρέει ακόμα και μια συνάντηση για θέματα εθνικής ασφάλειας. Αυτό είναι αχρείο, είναι ανέντιμο (…). Ποιους εξυπηρετούν οι ηχητικές καταγραφές μιας τόσο σημαντικής συνομιλίας;» τόνισε έξαλλος ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Στο ηχητικό απόσπασμα φέρεται να συνομιλούν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και να συζητούν για την υπεράσπιση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ που βρίσκεται στη βόρεια Συρία και για την Αγκυρα θεωρείται τουρκικό έδαφος. Ο τάφος φρουρείται από Τούρκους στρατιώτες από το 1921 βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί τότε με τη Γαλλία.

Στο απόσπασμα ακούγεται ο υφυπουργός Εξωτερικών να λέει ότι μια επιχείρηση εναντίον της ISIL (των ενόπλων που δρουν στη συγκεκριμένη περιοχή και θεωρούνται παρακλάδι της Αλ Κάιντα) θα έχει διεθνή νομιμοποίηση. «Η προστασία του τάφου είναι προστασία εθνικών εδαφών», φέρεται να λέει, ενώ μια φωνή που αποδίδεται στον Φιντάν λέει: «Η νομιμοποίηση μπορεί να δημιουργηθεί. Το θέμα είναι να υπάρξει η βούληση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη διαρροή «άθλια επίθεση» κατά της εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι εκείνοι που κρύβονται πίσω από αυτή την πράξη θα αντιμετωπίσουν βαριά τιμωρία. Προσέθεσε δε ότι ορισμένα αποσπάσματα αποτελούν προϊόν μοντάζ.

Πηγή από το γραφείο του Ερντογάν ανέφερε ότι η Αγκυρα βρίσκεται σε επαφή με το YouTube και πιθανότατα να άρει την απαγόρευση εφόσον ο ιστότοπος αποσύρει το επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο. Πάντως η νέα απαγόρευση προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως στην Ευρώπη. «Εκφράζω την υποστήριξή μου στους υποστηρικτές της πραγματικής ελευθερίας και της δημοκρατίας», είπε η επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών, Νέλι Κρους, και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη είναι υπέρ του ανοιχτού Διαδικτύου και της ελεύθερης έκφρασης σε αυτό».

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.