Σήμερα από το κανάλι της Βουλής το τελευταίο debate

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σήμερα Πέμπτη, (ώρα Ελλάδος 22:00) θα διεξαχθεί το τελευταίο debate μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε 28 χώρες της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους πέντε υποψηφίους και να αξιολογήσουν τις απόψεις τους, ενόψει των ευρωεκλογών. Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.

Συμμετέχοντες στη συζήτηση θα είναι: ο Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως υποψήφιος από της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Jean – Claude Juncker από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Guy Verhofstadt από την Ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, η Ska Keller ως υποψήφια της Ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων και ο Αλέξης Τσίπρας, ως υποψήφιος εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το debate διοργανώνεται από την EBU στις Βρυξέλλες. Θα έχει διάρκεια 90 λεπτά και θα μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη από 49 τηλεοπτικούς σταθμούς, 38 διαδικτυακές απευθείας συνδέσεις (live streaming) και 9 ραδιόφωνα.

Συντονίστρια της εκπομπής, που θα μεταδοθεί από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου, στις Βρυξέλλες, θα είναι η βετεράνος δημοσιογράφος της RAI Monica Maggioni, ενώ διαδικτυακός συμπαρουσιαστής της θα είναι ο 23χρονος Ιρλανδός δημοσιογράφος Conor McNally.

Μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να διατυπώσουν ερωτήσεις προς τους ομιλητές χρησιμοποιώντας το hashtag # TellEUROPE σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες των social media.

 

Οι κανόνες του προγράμματος

Οι συμμετέχοντες θα είναι όρθιοι σε ένα πόντιουμ ξεχωριστό για τον καθένα. Οι θέσεις που θα λάβουν επί σκηνής και η σειρά ομιλίας τους θα κατανεμηθούν μετά από κλήρωση. Μόνον η συντονίστρια θα έχει το δικαίωμα να κινείται στη σκηνή. Η γλώσσα του debate θα είναι η αγγλική. Το πρόγραμμα θα χωριστεί σε τρία τμήματα των 30 λεπτών, με ερωτήσεις διαφορετικών θεματικών.

 

Κάθε υποψήφιος θα κάνει μια αρχική τοποθέτηση διάρκειας ενός λεπτού και στη συνέχεια θα αρχίσει ο κύκλος των ερωτήσεων. Ακόμη ένα λεπτό τοποθέτησης θα έχουν οι συμμετέχοντες στο τέλος της διαδικασίας. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε διάρκεια το ένα λεπτό. Σε περίπτωση έκτακτου σημαντικού διεθνούς γεγονότος, η συντονίστρια θα μπορεί να διακόψει την τρέχουσα συζήτηση και να ζητήσει την άποψη των συμμετεχόντων. Ο χρόνος των απαντήσεων δεν θα συσσωρεύεται, προς αξιοποίηση σε επόμενη ερώτηση, ενώ ο χρόνος θα μετράται από εμφανή σε όλους χρονομετρητή. Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν χειραψίες.

 

Οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν είναι οι οικονομικές υποθέσεις (με ερωτήσεις για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος, το χρέος, την ύφεση, το ν τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέας, την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση και την έρευνα), κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά ζητήματα (με ερωτήσεις για την μετανάστευση, την εμπιστοσύνη στην πολιτική, την πολιτική μεταρρύθμιση, τη ρύπανσης και την κλιματική αλλαγή), διεθνή θέματα (με ερωτήματα για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο, τις διεθνείς σχέσεις, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, τη διεθνή τρομοκρατία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες).

 

Το ακροατήριο θα αποτελείται από περίπου 400-600 άτομα, με αντιπροσωπευτικό κοινό από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοσιογράφους. Το κοινό δεν θα εμπλέκεται άμεσα στη συζήτηση και δεν θα επιτρέπεται να κάνει ερωτήσεις. Οι αντιδράσεις του κοινού θα καταγράφονται off-air και δεν θα μεταδίδονται κατά τη ροή του απευθείας προγράμματος.

NERIT

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.