Γιατί κέρδισε η Δούρου, γιατί έχασε ο Σγουρός

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μία από τις πιο αμφίρροπες μάχες, με τον νικητή να «φαίνεται» αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, εκτυλίχθηκε προχθές στην περιφέρεια Αττικής με τελικό νικητή στο… νήμα τη Ρένα Δούρου.

Το αποτέλεσμα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που έγειρε την πλάστιγγα των εντυπώσεων της εκλογικής μάχης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό φυσικά με την επικράτησή του στις ευρωεκλογές, είχε συγκεκριμένες αιτίες και λόγους.

Μπορεί το 1,7% της διαφοράς του πρώτου γύρου και οι περίπου 25.000 ψήφοι της τελικής διαφοράς τη δεύτερη Κυριακή, που αποτυπώνονται ποσοστιαία στο 50,8% έναντι 49,2%, να… οδηγούν σε μια μάχη που εν τέλει κρίθηκε στις λεπτομέρειες, ωστόσο υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι της ήττας του απερχόμενου περιφερειάρχη και αντίστοιχα της νίκης της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ που τον διαδέχεται.

Πέντε ήταν οι πιο σημαντικές αιτίες της επικράτησης της Ρένας Δούρου ή αντίστοιχα της ήττας του Γ. Σγουρού. Πρώτος και βασικός λόγος που έβαλε το… λιθαράκι στο τελικό σκηνικό ήταν η προεκλογική καμπάνια των δύο υποψηφίων και κυρίως η εμφάνιση του κ. Σγουρού στο ντιμπέιτ, πριν από τον πρώτο γύρο, μεταξύ του ιδίου, της Ρένας Δούρου και του υποψηφίου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου.

Το 53,4% των μισθωτών του δημοσίου τομέα και το 53,9% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα επέλεξε τη Ρένα Δούρου. Στους ελεύθερους επαγγελματίες το 47,7% επέλεξε Δούρου και το 52,3% Σγουρό. Αντίστοιχα, σ

Το 53,4% των μισθωτών του δημοσίου τομέα και το 53,9% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα επέλεξε τη Ρένα Δούρου. Στους ελεύθερους επαγγελματίες το 47,7% επέλεξε Δούρου και το 52,3% Σγουρό. Αντίστοιχα, στους ανέργους το 67,4% ψήφισε Δούρου και μόλις το 32,6% Σγουρό

Οι επιθέσεις των δύο ανθυποψηφίων του οδήγησαν τον κ. Σγουρό σε… απολογητικό ρόλο και σε ολομέτωπες επιθέσεις με εμφανή την απώλεια ψυχραιμίας. Χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Κουμουτσάκου πως το 2010 είχε δεσμευθεί ο απερχόμενος περιφερειάρχης πως αν στο τέλος της θητείας του δεν έχει λύσει το αποχετευτικό δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα.Στην απάντησή του μίλησε για αναρμοδιότητα, χωρίς να πείσει ιδιαίτερα.

Επίσης στην καμπάνια και τις εμφανίσεις των υποψηφίων η Ρένα Δούρου κατηγόρησε τον Γ. Σγουρό για σχέσεις διαπλοκής και για το έργο που δεν έγινε στην περιφέρεια, ενώ αντίθετα ο χαμένος των εκλογών μίλησε για το έργο του και επιτέθηκε στη Ρένα Δούρου μόνο για τη ρύπανση από την αφισοκόλληση, αλλά και για το πού βρήκε τα χρήματα να κάνει την καμπάνια της.

 

Δεύτερος λόγος είναι η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γ. Σγουρού από «γαλάζια» στελέχη με πιο χαρακτηριστική την επίθεση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «ακατάλληλο και αποτυχημένο» τον Γ. Σγουρό, αλλά και πως δεν έχει θετικό πρόσημο στη θητεία του. Η στάση αυτή «θόλωσε» την εικόνα του Γ. Σγουρού στους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους, ιδιαίτερα μετά τη στήριξη δια στόματος του Σ. Κεδίκογλου την επομένη του πρώτου γύρου, σε συνδυασμό με το… παρελθόν του πρώην περιφερειάρχη, που συνδέεται με το ΠΑΣΟΚ. Στο πεδίο των εντυπώσεων χάθηκαν… πόντοι για τον Γ. Σγουρό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων.

Τρίτος λόγος λοιπόν ήταν η… απροθυμία του κ. Σγουρού να αντιπαρατεθεί με τη Ρένα Δούρου σε τηλεμαχία, λέγοντας πως για να γίνει αυτό θα πρέπει εκείνη να πάρει πίσω τις κατηγορίες περί διαπλοκής ή να δώσει «διευθύνσεις και ονόματα» κάτι που δείχνει να μην έπεισε κάποιους εκ των ψηφοφόρων.

Τέταρτος λόγος ήταν η επιλογή προσώπου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια πετυχημένη υποψήφια που πάλεψε και πίστεψε στην ανατροπή, ενώ πρώτα είχε καταγράψει θετικές και δυναμικές εμφανίσεις τόσο στη Βουλή, όσο και στις δημόσιες συζητήσεις.

Ο πέμπτος λόγος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και καθόρισε ως έναν βαθμό την ανατροπή στην Αττική. Πρόκειται για το «ρεύμα» και τα νούμερα που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αχανή Β΄ Αθήνας όπως και στο Υπόλοιπο Αττικής τα οποία ήταν καθοριστικά.

Είναι πλέον σαφές πως πολλοί ψηφοφόροι κατέληξαν στην κομματική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Σγουρού, ο οποίος εντέλει στηρίχθηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα.

ΣΤΗ ΔΟΥΡΟΥ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΠΑΦΙΛΗ

Στον Σγουρό οι ψήφοι του Κουμουτσάκου, μοιρασμένοι οι ψηφοφόροι του Παναγιώταρου

Από τη μάχη της Αττικής που κρίθηκε στο νήμα και τις μετρήσεις που έγιναν στα exit polls, προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο σχετικά με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων που καταγράφηκαν στην κάλπη από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή, όσο και για την ανάλυση της ψήφου κατά φύλο, ηλικία και θέση στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπικές καταγραφές που προέκυψαν από τη Metron Analysis, οι ψήφοι που έλαβε ο υποψήφιος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος την πρώτη Κυριακή πήγαν στον δεύτερο γύρο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προς τον Γ. Σγουρό.

Ειδικότερα το 95,4% πήγε στον Γ. Σγουρό και μόλις το 4,6% οδηγήθηκε στη Ρένα Δούρου. Αναφορικά με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, οι ψήφοι του Ηλ. Παναγιώταρου μοιράστηκαν με το 54,5% να επιλέγει στον δεύτερο γύρο τη Ρένα Δούρου και το 45,5% πήγε στον Γ. Σγουρό. Οι ψήφοι του υποψηφίου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη πήγαν σε συντριπτικό ποσοστό στη Ρένα Δούρου. Αναλυτικά το 80,9% των ψήφων κατευθύνθηκαν προς την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το 19,1% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ψήφισαν τον Γ. Σγουρό.

Ψηφοφόροι ΑΝΕΛ

Εξίσου μεγάλο ποσοστό πήρε η Ρένα Δούρου από τους ψηφοφόρους που επέλεξαν την πρώτη Κυριακή τον υποψήφιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον Π. Χαϊκάλη. Συγκεκριμένα η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 71,9% των ψήφων των ΑΝΕΛ, ενώ ο Γ. Σγουρός έλαβε μόνο το 28,1% των ψήφων. Επίσης το 96,4% που επέλεξε Δούρου την πρώτη Κυριακή έκανε το ίδιο και τη δεύτερη, ενώ αντίστοιχα το 93,9% ψήφισε Γ. Σγουρό και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή.

Την ίδια ώρα καταγράφεται ισομέρεια στο… φύλο των ψήφων, αφού 50,4% ψήφισαν άνδρες τη Ρένα Δούρου και 49,6% γυναίκες και τον Γ. Σγουρό 49,6% άνδρες και 50,4% γυναίκες. Στις ηλικίες 18-24 το 52,5% επέλεξε Δούρου και το 47,5% Σγουρό, στην κατηγορία 25-34 ετών, το 52,1% ψήφισε Δούρου και το 47,9% Σγουρό, στους 35-54 ετών, 55,5% επέλεξε Δούρου και το 44,5% Σγουρό, ενώ στους 55+, 42,9% ψήφισε Δούρου και το 57,1% Σγουρό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των επαγγελμάτων των ψηφοφόρων.

Αναλυτικά, στους ελεύθερους επαγγελματίες το 47,7% επέλεξε Δούρου και το 52,3% Σγουρό, στους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, 53,4% ψήφισε Δούρου και το 46,6% Σγουρό, αντίστοιχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το 53,9% επέλεξε Δούρου και το 46,1% Σγουρό, ενώ στους ανέργους το 67,4% ψήφισε Δούρου και μόλις το 32,6% Σγουρό. Επίσης στους φοιτητές το 57,2% επέλεξε Δούρου και το 42,8% Σγουρό, ενώ αντίθετα στις νοικοκυρές το 61,5% ψήφισε Σγουρό και το 38,5% Δούρου και στους συνταξιούχους το 60,1% επέλεξε Σγουρό και 39,9% τη νέα περιφερειάρχη.

ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ… ΣΥΜΜΑΧΟΣ

Η στήριξη της Δούρου από τον Γ. Καρατζαφέρη

Εναν απρόσμενο… σύμμαχο βρήκε η Ρένα Δούρου στη μάχη που έδωσε για την περιφέρεια Αττικής στο πρόσωπο του Γ. Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ συναντήθηκε προ τριμήνου με τον Γ. Σγουρό σε σπίτι κοινού τους φίλου στον Πειραιά και έδωσαν τα χέρια για συνεργασία στη μάχη της περιφέρειας Αττικής. Προϋπόθεση γι΄ αυτό ήταν η τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο δύο στελεχών του ΛΑΟΣ, ενός πρώην βουλευτή και μίας πρώην δημοτικής συμβούλου σε δήμο της Αθήνας.

Η συμφωνία όμως χάλασε στην πορεία από την αδυναμία του Γ. Σγουρού να φανεί συνεπής στα συμφωνηθέντα. Ο πρώτος «κόπηκε» αφού χαρακτηρίστηκε ως «ακραία» υποψηφιότητα, ενώ η δεύτερη κόπηκε λίγο πριν «κλείσει» το ψηφοδέλτιο για την περιφέρεια, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις. Αποτέλεσμα ο Γ. Καρατζαφέρης να γίνει έξαλλος και να λογομαχήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απερχόμενο περιφερειάρχη, ενώ στη συνέχεια έδωσε γραμμή στο κόμμα του να στηριχθεί «μονοκούκι» η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωστοποίησε την απόφασή του στον Α. Τσίπρα όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τυχαία σε αεροπλάνο προς τη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά με ένα χαμόγελο.

Γιώργος Πίκουλας

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.