Πέθανε ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, τελευταίος υπ. Εξωτερικών της ΕΣΣΔ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ στην εποχή του Γκορμπατσόφ ως και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, μετέδωσε τη Δευτέρα ο ρωσικός ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας και επιβεβαίωσε η προσωπική γραμματέας του Σεβαρντνάντζε.

Η Μαρίνα Νταβιτασβίλι δήλωσε πως ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε απεβίωσε έπειτα από μακρά ασθένεια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σεβαρντνάτζε γεννήθηκε στο Μαμάτι στις 25 Ιανουαρίου 1928. Σε ηλικία 20 ετών έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης. Την περίοδο 1965 – 1972 ήταν υπουργός Εσωτερικών της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας.

Ενα από τα κεντρική πρόσωπα της Γκλάσνοστ και της Περστρόικα, της πολιτικής μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μετά την άνοδό του στην εξουσία της ΕΣΣΔ, ο Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης από το 1985 μέχρι το 1991 μέχρι δηλαδή και τη διάλυση της.

Ως επικεφαλής της σοβιετικής διπλωματίας ο Σεβαρντνάτζε επέβλεψε την πολιτική προσέγγισης με τη Δύση και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Επίσης έπαιξε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Γερμανίας.

Ως πρόεδρος της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Γεωργίας από το 1995 έως το 2003 οδήγησε την πατρίδα του πιο κοντά στη Δύση, ερχόμενος πολλές φορές σε σύγκρουση με τη Μόσχα, ειδικά από την εποχή που στο Κρεμλίνο ηγέτης ήταν πια ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.