Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σειρήνες πολέμου στο Τελ Αβίβ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κλιμακώνεται ραγδαία η κατάσταση στο νότιο Ισραήλ, με την επιχείρηση της αεροπορίας στη Γάζα να ανεβάζει ταχύτητα και τις ρουκέτες της Χαμάς να εγείρουν συναγερμό ακόμη και μέχρι το Τελ Αβίβ. Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς από τις επιδρομές, ενώ η νύχτα ήταν η πιο αιματηρή από τη σύρραξη του 2012, με συνολικά 25 νεκρούς από τα πλήγματα της αεροπορίας.

Ο φόβος πως η κατάσταση μπορεί να φτάσει πλέον σε ανοικτή σύγκρουση είναι απτός: Το Ισραήλ έχει ήδη καλέσει εφέδρους και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση Protective Edge να φτάσει και σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία, με την ΕΕ να καλεί σε παύση πυρός.

Το πρωί της Τετάρτης, όπως μεταδίδει το Reuters, σειρήνες συναγερμού ήχησαν ξανά στο Τελ Αβίβ, σχεδόν 90 χλμ. από την άκρη της Γάζας. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η Χαμάς έχει δεκάδες ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν σημεία βαθύτερα στα ισραηλινά εδάφη.

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, η ισραηλινή αεροπορία είχε πλήξει 160 στόχους της Χαμάς στη Γάζα -διπλάσιος αριθμός από την προηγούμενη νύχτα. Ο απολογισμός βρίσκεται σε τουλάχιστον 25 άτομα, ο υψηλότερος από την σύγκρουση του 2012.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Χαφέζ Χαμάντ. Ο Χαμάντ σκοτώθηκε όταν η ισραηλινή αεροπορία έπληξε το σπίτι του στο Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Οι παλαιστιανικές πηγές αναφέρουν ότι μαζί του σκοτώθηκαν και άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν δίνουν άλλες πληροφορίες για το πλήγμα. Οι παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στους 25 νεκρούς βρίσκονται τουλάχιστον 17 άμαχοι, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά.

 

Την ίδια ώρα, η Χαμάς συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών σε ισραηλινά εδάφη. Τις τελευταίες ώρες, ο ισραηλινός «Σιδηρούς Θόλος» -το σύστημα προστασίας- έχει αναχαιτίσει αριθμό ρουκετών που έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα, ενώ σειρήνες ήχησαν ακόμη και στην Ιερουσαλήμ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.