«Στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ το σπίτι του… «κ.Κοκοβίκου»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια κινηματογραφική ιστορία βρίσκεται πίσω από το διατηρητέο ακίνητο της οδού Τριπόδων στην Πλάκα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα 12 της λίστας του ΤΑΙΠΕΔ που βγαίνουν σε δημοπρασία.

Η ιστορική, λαϊκή, τριώροφη κατοικία με το υπόγειο, την αυλή και τη χαρακτηριστική σκάλα στο πλάι υπήρξε το κινηματογραφικό σπίτι «του κυρίου και της κυρίας Κοκοβίκου».

Στο χώρο του γυρίστηκε η ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.

Ηταν το σπίτι που ακούστηκαν οι θρυλικές ατάκες «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω», «Σκασμός εσύ Αντωνάκη μου», μετατράπηκε σε πλατώ γυρισμάτων, όμως σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

Σημειωτέον, ότι η ταινία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο βραβεύτηκε, ενώ έλαβε διθυραμβικές κριτικές και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η ιστορική κατοικία βγαίνει προς πώληση μαζί με άλλα 11 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Πλάκας, στο πλαίσιο της ανάπλασης της ιστορικής περιοχής, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο, δεδομένου των ιδιαιτέρων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης περιοχής προχωρά στην αξιοποίηση αυτών των ακινήτων μέσω δικαιωμάτων επιφανείας για 99 χρόνια, ώστε μετά το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου, η κυριότητά τους να επιστρέψει στο Δημόσιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.