«Εκεχειρία» με 24 νεκρούς στην Γάζα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εικόνες απόλυτης καταστροφής έρχονται από την Λωρίζα της Γάζας την οποία σφυροκόπησε για ακόμη μια φορά ο στρατός του Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει τετράωρη εκεχειρία για την Τετάρτη, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή στην αγορά της συνοικίας Σετζάγια όπου Παλαιστίνιοι είχαν βγει για ψώνια θεωρώντας ότι υπάρχει κατάπαυση πυρός.

Από την επίθεση, αλλά και άλλη μια επιδρομή κοντά στην Χαν Γιουνές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 150.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άκσα μετέδωσε εικόνες από την αγορά στις οποίες φαίνεται μαύρος καπνός να σηκώνεται από την περιοχή.

Περαστικοί μεταφέρουν σε κουβέρτες ή σε φορεία άψυχα σώματα, μεταξύ αυτών και παιδιά, προς ένα ασθενοφόρο ή αυτοκίνητα. Άλλες σοροί κείτονται στον δρόμο. Πολλοί άνθρωποι αιμόφυρτοι, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, φαίνονται στις εικόνες.

Μεταξύ των ανθρώπων που κείτονται ακίνητοι είναι ένας άνδρας που φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος.

Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 1.330 και των τραυματιών σε περίπου 7.200, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Οπως ανέφεραν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων ανερχόταν σε 1.118, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 827 είναι πολίτες και ανάμεσά τους 243 παιδιά. Από τους συνολικά 6.233 τραυματίες οι 1.949 είναι παιδιά.

 

Εξάλλου περίπου 240.000 Παλαιστίνιοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το OCHA. Περισσότεροι από 200.000 βρίσκονται 85 καταφύγια που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και οι υπόλοιποι σε σπίτια φίλων ή μελών της οικογένειάς τους.

 

«Διευκρινίσεις» για την εκεχειρία από το Ισραήλ

 

Από την πλευρά του το Ισραήλ έδωσε «διευκρινίσεις» για το νέο αιματοκύλισμα τονίζοντας ότι τηρεί την εκεχειρία, αλλά μόνο στις περιοχές που δεν διεξάγονται κινητοποιήσεις.

 

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι στα σημεία όπου ο στρατός πραγματοποιεί χερσαίες επιχειρήσεις είναι αναγκαία η αεροπορική στήριξη θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσει την επίθεση στην αγορά.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Χαμάς είχε χαρακτηρίσει την 4ωρη εκεχειρία «ανούσια». Όπως είπε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, το παράθυρο ηρεμίας που το Ισραήλ ανακοίνωσε «δεν έχει καμία αξία γιατί εξαιρεί τις περιοχές γύρω από το σύνορα, επομένως δε θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τους τραυματίες έξω από αυτές τις περιοχές».

 

Αντίδραση από τον ΟΗΕ για το νυχτερινό βομβαρδισμό σχολείου

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ προκάλεσε ο χθεσινοβραδινός βομβαρδισμός ενός σχολείου του οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρήκαν το θάνατο 16 άνθρωποι. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιερ Κρέενμπιλ, ο επικεφαλής της UNRWA. «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε μια πολιτική δράση ώστε να τερματιστεί άμεσα η σφαγή που διαπράττεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Την προηγούμενη νύχτα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας σε ένα καταφύγιο στη Γάζα που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Είναι μια προσβολή για κάθε έναν από εμάς, μια αιτία διεθνούς ντροπής», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.