Παραιτήθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση στη Γαλλία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με τον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία.

Ο Ολάντ ζήτησε από τον Βαλ την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και «να συστήσει μια (κυβερνητική) ομάδα με συνοχή και προσανατολισμό στην κατεύθυνση που έχει ορίσει (ο πρόεδρος) για τη χώρα μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την Τρίτη και θα είναι στη λογική της ανακοίνωσης.

 

H ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας

Πέφτει το ευρώ

Μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης της γαλλικής κυβέρνησης, καταγράφεται πτώση στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,3189 δολάρια.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Le Monde ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν συνέπεια της συνέντευξης στην εφημερίδα «Le Monde» του υπουργού Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ ο οποίος έριξε βολές κατά ριπάς εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και επέκρινε την κυβέρνηση Ολάντ, γιατί όπως είπε, δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από τη Γερμανία.

«Θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκαν τα όρια, ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία» δήλωσε η προσκείμενη στον Γάλλο πρωθυπουργό πηγή.

Εκεί, ο Μοντεμπούρ έστειλε σαφές μήνυμα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να συμπράξει άλλο σε αυτές τις πολιτικές, αλλά θα προβάλει μια ζώνη αντίστασης στα «γεράκια του πληθωρισμού» και στην «επικίνδυνη και μόνιμη ασθένεια που έχει πλήξει την Ευρωζώνη».

Λέει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς.

Ο υπουργός, γνωστός για τις έντονες δηλώσεις του, ζητά εμμέσως μια πολιτική ανεξάρτητη από τη θέληση του Βερολίνου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται».

Οι επικρίσεις του Μοντεμπούρ εστιάζονται στο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στην νομισματική πολιτική που εφαρμόζει. Χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική, ο γάλλος υπουργός λέει ότι «σήμερα δυστυχώς οι ιέρακες του πληθωρισμού, οι οποίοι πολεμούν τον πληθωρισμό όταν αυτός εξαφανίζεται ξεχνώντας να πολεμήσουν το ουσιαστικό, τη μαζική ανεργία, υπερεκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Εννοεί φυσικά τους Γερμανούς οι οποίοι παραδοσιακά εκτιμούν πως ο ρόλος της ΕΚΤ πρέπει να περιορίζεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού και αντιτίθενται στην ιδέα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σχεδόν άμεση χρηματοδότηση των χωρών.

«Έχουμε δύο προβλήματα: την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, με τη συσσώρευση σχεδίων λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ένωσης, και τη νομισματική πολιτική, η οποία είναι υπερβολικά κλειστή. Τα διδάγματα της δεκαετίας του 1930 θα πρέπει να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η ανεργία είναι αυτή που προκαλεί σκλήρυνση και μια άνοδο της βίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», συνόψισε ο Αρνό Μοντεμπούρ.

Κριτική και από τον Γάλλο υπουργό Παιδείας

Στη φωνή του Μοντεμπούρ πρόσθεσε την δική του ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν, ο οποίος επίσης επέκρινε την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Γαλλίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Σημειώνεται πως και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο υπουργός Παιδείας ανήκουν στην «αριστερή πτέρυγα» της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως το κυβερνητικό σχήμα υπό τον Βαλ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Απριλίου, μέσα στο ασφυκτικό κλίμα πίεσης που υπήρχε προς τη γαλλική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών (σ.σ. οι Σοσιαλιστές έχασαν 150 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικών μητροπόλεων, αλλά και παραδοσιακών «κάστρων» της αριστεράς). Τότε, είχε επιχειρηθεί και πάλι να δοθεί στην κυβέρνηση ένας αέρας ανανέωσης.

Και στις αρχές Απριλίου, η γαλλική κυβέρνηση είχε πολλάκις κατηγορηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, πως έχει κάνει φιλελεύθερη στροφή. Οι κατηγορίες εξακολουθούν και παραμένουν και μετά την αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία από τον Ζαν Μαρκ Ερό στον μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ, καθώς ο δεύτερος θεωρείτο ως από τους πλέον φιλελεύθερους υπουργούς των Σοσιαλιστών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.