Έφη Μεράβογλου… ένα μεγάλο ταλέντο αποκαλύπτεται

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Κάπου σε κάποιες γωνιές της πόλης μας , υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν μόνη τους   μέσα στο χώρο της Τέχνης, απαλλαγμένοι από το lifestyle της εποχής και καταφέρνουν να δημιουργήσουν δουλειές αρκετά καλές και ποιοτικές. Έχουν διακριθεί στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό και προχωρούν ακάθεκτη έχοντας τη δημιουργία ως όπλο και το συναίσθημα  ως προωθητή.   Η Έφη Μεράβογλου, είναι μια από αυτούς. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Αποφοίτησε το (2003) από την Ανώτερη Δραματική σχολή Θεμέλιο και το  από τα Ιεκ Ξυνή Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τραγουδιού με την Μαρία Πασχάλη , Σοφία Βόσσου και την Μαρία Ξενίδου –  στο New York Acting School Υποκριτική με τον Νίκο Κατή. Παρακολούθησε υποκριτική για διεθνή καριέρα στα Αγγλικά  – 3 μηνο σεμινάριο με την Sophie Papadopoulou (Method Milton Katselas ) Ίδρυμα Κακογιάννης.  Flamengo στην σχολή χορού της Μαρίνας Λαμπροπούλου και σύγχρονο Χορό στην Σχολή του Π. Μεταξόπουλου. Σκηνοθετεί από το (2003) σχολεία , πολιτιστικούς συλλόγους καθώς και επαγγελματικές ομάδες. Έχει γράψει , σκηνοθετήσει και παίξει ‘’ One night in heaven’’, ‘’Έγκλημα στο Χωριάν Espresso’’, ‘’Ζητείται Δράκουλας’’, ‘’Epiclot’’,’’Πίστεψε σε κάτι’’, ‘’Παρασκευή και 13’’, ‘’8 Γυναίκες κατηγορούν εσένα’’, Dreamville, Ισμήνη &Καλυψώ αλλά και παιδικά έργα, όπως ‘’ Ο Αη Βασίλης Υπάρχει’’, ‘’Τα Μαγικά Χριστούγεννα’’, ‘’Ταξίδι με άρωμα Χριστουγέννων’’ , ‘’Ισμήνη& Καλυψώ’’ . Εισηγήτρια του Bar Acting Tου 1ου σεμιναρίου 2ου,3ου για θέατρο σε Bar.(2010-2012).Έχει συμμετάσχει επίσης στο Θέατρο Άλεκτον , σκην. Σωτηρία Κολόζου στο έργο’’ Οι Μούσες’’ (2003), ‘’ Καμπαρέ ο κόσμος’’ (2008-2009) της Κωστούλας Μητροπούλου σε σκηνοθεσία Χρήστου Τσάγκα, ‘’Εντόπιοι ‘’ δραματοποίηση και τραγούδι. ( Bar theatre),‘’Δραματοποίηση’’ στο ghost House με τον Τραγουδιστή Γιώργο Χριστοδούλου σκην. Νίκος Κατράκης. ( 2010 ),‘’6 Πρόσωπα ζητούν συγγραφέα’’ σκην. και διασκευή Νίκου Κατράκη (2011) στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων, ‘’ Ο Αλλαντίν και οι Αμαζόνες’’ 3D Animation σκην. Χάρης Περσίδης. Μεταγλωττίσεις στην Art Factory. Ηθοποιός με το Rock συγκρότημα Rockdrive. ‘’Million like baby’’σκην. Νίκου Κατράκη (2012). ”Γουρούνι στο σακί” George Feaydeau σε μετάφραση της Έρσης Βασιλικιώτη στο θέατρο Αλκμήνη του σε σκην.της ίδιας (2013 ),’’Iraq-9 Τόποι επιθμίας’’ της Heather Raffo, σε σκηνοθεσία Μαρίας Τσαρούχα στο θέατρο Vault(2014) Σκηνοθεσία και κείμενα στην συναυλία Αλληλεγγύης ”Μια ολόκληρη μέρα χαριζόμαστε”(2013). Iraq-9Τόποι επιθυμίας της Heather Raffo, σε σκην.Μαρίας Τσαρούχα (2013-2014 ) . Ισμήνη &Καλυψώ στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων σκην. της ίδιας (2014 ). Διδασκαλία υποκριτικής σε εργαστήρια και σε Παιδαγωγούς.Έχει βραβευθεί για τις χορογραφίες της στο Φεστιβάλ Ορεστειάδας με την παράσταση” Έκτο πάτωμα ” σε σκην. της ίδιας με την θεατρική ομάδα Θεατροφρένεια.(2012).

Φέτος παρουσίασε στο πρώτο Πανευρωπαικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Τεργέστη ( Ιταλία ) , την παράσταση Dreamville, η μοναδική Ελληνική ομάδα  (2014-2015 ).  Τα έργα της από την νέα χρονιά θα εκδοθούν και έχουν μεταφραστεί σε 3 γλώσσες. Παραγωγός ραδιοφώνου στο Βερόνικα 97,2 fm (2005-2006). Παραγωγός και υπεύθυνη Προγράμματος του web Radioonair.gr .


Καλησπέρα Έφη. Τι ήταν αυτό που σε έφερε κοντά με το θέατρο; Τι είναι θέατρο για σένα;

Ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Παρακολουθούσα αρκετά συχνά παραστάσεις και πολλές φορές ζήλευα τους ηθοποιούς που έπαιζαν στην σκηνή. Ειδικά στο χειροκρότημα ένιωθα σαν να είμαι μέρος της παράστασης. Τα πάντα είναι θέατρο. Η καθημερινότητα μου, είναι γεμάτη διαφορετικούς ρόλους


Με πιο είδος θεάτρου ασχολείσαι περισσότερο και γιατι;

Δεν θα ήθελα να βάλω ταμπέλες. Όλα τα είδη μου αρέσουν , παλιότερα έπαιζα αρκετές κωμωδίες και έγραφα παρωδίες .Το 2010 ξεκίνησα να γράφω το Dreamville και απο τότε ασχολούμαι πολύ με τα ψυχολογικά έργα ,θρίλερ.


Δεν σε φοβίζει η αβεβαιότητα του επαγγέλματος; Μπορεί κάποιος να ζήσει από τα έσοδα που μπορεί να βγάλει από αυτή τη δουλειά;

Ποιο επάγγελμα σήμερα δεν είναι αβέβαιο; Όχι δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή. Δεν υπήρξε  εποχή , ημέρα , ώρα που να μην εργάζομαι και να προσπαθώ να επιβιώνω. Επομένως με πολλές δυσκολίες και με τις πλάτες κανενός έμαθα να ζώ. Όχι τα έσοδα από μια παράσταση ειναι μηδαμηνά έως ανύπαρκτα. Χρειάζεται να είσαι , όχι μόνο σε μια παράσταση , αλλά να προσπαθείς να συνδυάζεις 2 και 3 δουλειές ταυτόχρονα.


Στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεσαι στα Σκόπια γιατί  το έργο σου «Ισμήνη και Καλυψώ» προκρίθηκε στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στα Σκόπια; Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο αυτό.  Ποια είναι τα μηνύματα του έργου; Και πώς προέκυψε η πρόκριση;

Είναι για εμάς μεγάλη μας χαρά που θα διαγωνιστούμε ανάμεσα σε 4 χώρες .Ήταν στόχος μου και το Dreamville ,που παρουσιάστηκε στην Ιταλία φέτος και το Ισμήνη Καλυψώ να μπορέσουν να παιχτούν και σε άλλες χωρές. Είναι έργα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους δημιουργούς. Κάναμε την αίτηση μας στο φεστιβάλ και σύντομα μας δέχτηκαν. Είναι βασισμένο σε μια μαρτυρία μιας φίλης όπου δυο αγόρια σε πολύ μικρή ηλικία, βιώσαν τη βία και την εξαθλείωση με αποκορύφωμα την εγκατάλειψη τους από τους γονείς τους . Τα κλείδωσαν, σφράγισαν παράθυρα, πόρτες από πουθενά δεν έμπαινε φώς και χωρίς φαγητό κατάφεραν να επιβιώσουν για 10 ημέρες περίπου , αφού η πρόνοια ύστερα από μαρτυρίες κατοίκων κατάφεραν να τα απεγκλωβίσουν .Τα αγόρια αυτά τωρα μεγαλώνουν με την στήριξη πολλών ανθρώπων σε ιδρύματα , με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς ο μεγαλύτερος σε ηλικία έχει χαρακτηριστεί από ψυχολόγους άτομο με εγκληματική φυσιογνωμία. Την ιστορία αυτή πριν 2 χρόνια μου την μοιράστηκε μια φίλη εκπαιδευτικός που δίδασκε σε ένα από τα ιδρύματα . Εδώ στο έργο μας έχουμε δυο κορίτσια , όπου βιώνουν το ίδιο,με αποτέλεσμα να δούμε και την εξέλιξη τους και αν κατάφεραν ποτέ να το ξεπεράσουν. Η μία από τις δυο βιώνει και μια συγκεκριμένη πάθηση.  Για μένα είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτούμε και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που πάσχουν απο αυτή την ασθένεια.Ότι δεν μας αφορά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Μιλήστε μου και για την πρόκριση σας στο  1ο Athstage festival στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη.

Χαρήκαμε πάρα πολύ και θα συνεχίσουμε εκεί τις παραστάσεις μας φέτος. 20 Οκτώβρη έχουμε πρεμιέρα. Κάθε Δευτέρα και τρίτη.

Τι σημαίνει η πρόκριση αυτή για σένα;

Μόνο χαρά και εμπειρία θα μπορούσε να σημαίνει. Απο κει και πέρα υπήρξε κόσμος που την είδε  μέσα στο καλοκαίρι και μας ψήφισε.

 

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει και γράφεις τα έργα σου;

Με εμπνέει ο καιρός, μια ταινία, οι φίλοι μου, ο σύντροφός μου και επιπλέον επηρεάζομαι πολύ εύκολα απο την σημερινή πολιτική κατάσταση.


Τι ετοιμάζεις για το χειμώνα;

Ετοιμάζω το Game Over , επιστημονικής φαντασίας ένα έργο που είμαι σίγουρη ότι θα συζητηθεί. Άλλο ένα έργο που θυμίζει σενάριο Hollywood. Έχω ένα καλό επιτελείο συνεργατών αλλά και έμπειρους ηθοποιούς που θα συνεργαστώ φέτος. Άλλα σχέδια μου δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα.Θα ήθελα να αναφέρω τους ηθοποιούς που θα συνταξιδέψουμε . Ισαβέλλα Αναστασίου, Μαρίνα Ντόβα , Μάνος Παπαδάς, Λένα Σταμέλου, Αγγελική Παρδαλίδου, Χρήστος Κατσουλιέρης, Σπύρος Παζιώτης, Ευγενία Λούλου, Διονύσης Νικολόπουλος και η Κατερίνα Χιωτίνη . Βοηθός μου η Έλενα Μαμασούκα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.