Έκθεση: «Από τον Δία στη Γη και από τη Χιλή στη Νεάπολη, Λακωνίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια πολύτιμη συλλογή με Πετρώματα , Ορυκτά, Απολιθώματα και  Μετεωρίτες θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, από 1 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η νέα περιοδική έκθεση στο ΜΚΗΛ, αφορά την ιδιωτική συλλογή του συλλέκτη και γεωλόγου κυρίου Κώστα Μανάκου.

Η συλλογή του έχει εμπλουτιστεί με ορυκτά και απολιθώματα από όλο τον κόσμο, από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι τον Καναδά, από τη Μαγαδασκάρη και το Κονγκό μέχρι το Μαρόκο, από την Ινδία και την Κίνα μέχρι την Αυστραλία, από την Αίτνα στον Βεζούβιο μέχρι το Βόρειο Πόλο! Θα ανακαλύψουμε πολλά εκθέματα που προέρχονται από τον Ελλαδικό χώρο από περιοχές που κανείς μας δεν είχε φανταστεί με τη χρήση τους στην αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το παλαιότερο ορυκτό που εκτίθεται είναι το zebra rock που χρονολογείται από περ. στα 700 εκατομμύρια έτη και προέρχεται από την Αυστραλία και από τα πιο ασυνήθιστα ένας μετεωρίτη 4,55 δις ετών που βρέθηκε στην …. γιατί… Ελάτε να μάθετε μυστικά που μοιράζετε μαζί μας ο συλλέκτης κύριος Κώστας Μανάκος που ως γεωλόγος με εξειδίκευση στην πυρηνική φυσική και με την εμπειρία του στο ΙΓΜΕ όπου εργάστηκε από το 1976 ως το 2011 μας εμπλουτίζει με τις απέραντες γνώσεις του.

Μέσα από τα πανέμορφα και μυστήρια εκθέματα αποτυπώνονται θησαυροί της Γης τεκμηριωμένοι με γνώμονα την κατηγορία τους, την περιοχή που βρέθηκαν, την ηλικία τους αλλά και τη χρήση τους.  Θα γνωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ των Πυριγενών και Ηφαιστειακών πετρωμάτων, θα δούμε Πλουτώνια πετρώματα που δημιουργούνται από την στερεοποίηση του μάγματος στο εσωτερικό φλοιό της Γης, ενώ δείγματα από  Ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίζονται στον πυθμένων των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών εντοπίζονται από . Η αλλοίωση των πετρωμάτων που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό της Γης διαμορφώνει τα Μεταμορφωμένα πετρώματα που με την  αλόγιστη ομορφιά τους δηλώνουν βασικά στοιχεία της Γεολογίας της Γης μας, πως ο πλανήτης μας αναπτύχθηκε αλλά και τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Επίσης η συλλογή περιλαμβάνει δεκάδες πετρώματα από την ελληνική γη. Ποιος γνωρίζει ότι η «Τύρφη» είναι πέτρωμα οργανικής προέλευσης που χρησιμοποιείται ως οργανικό λίπασμα? Η «Κίσηρη» ή γνωστή μας ελαφρόπετρα χρησιμοποιείται στην βιομηχανία υφασμάτων? Για τον οψιανό όλοι μας έχουμε μάθει στο σχολείο αλλά και σε  ξενάγηση στο ΜΚΗΛ, ότι δηλαδή χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή όπλων και εργαλείων κατά την προϊστορική εποχή. Μάθετε ακόμα για τον Γαληνίτη, τον Διατομίτη, τον Περλίτη, και τον πανέμορφο κόκκινο Αιματίτη. Πετρώματα όπως ο Αμέθυστος, ο Ροδοχρωσίτης και ο Κιτρίνης βρίσκονται στην έκθεση στην ακατέργαστη μορφή τους και εμείς θα σας δείξουμε πως φαίνονται μετά την σμίλευση τους στα χέρια των κοσμηματοποιών.


Αληθινές ιστορίες για τη Γη μας αποτυπώνονται σε μια υπέροχη παρουσίαση για μικρούς και μεγάλους.



Με την έκθεση πραγματοποιούνται:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για σχολικές ομάδες

Ξενάγηση για ομάδες ενηλίκων

Hands οn Πρόγραμμα

Διαλέξεις και εργαστήρια Γεμολογίας


Παρακαλούμε επικοινωνήστε Δ-Π: 9-3 με το επιστημονικό τμήμα για πληροφορίες.




Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη 11742

Τηλ: 2109221044, fax: 2109242360

e-mail: info@lalaounis-jewelrymuseum.gr

www.lalaounis-jewelrymuseum.gr


Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη–Σάββατο: 9.00- 15.00

Κυριακή: 11.00-16.00

Δευτέρα και επίσημες αργίες κλειστά


Το ΜΚΗΛ έχει ελεύθερη είσοδο κάθε Σάββατο

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.