Τα Μεγάλα Θεάματα που θα φιλοξενήσει το Πάνθεον Theater

Facebook
Twitter
LinkedIn

της  Λαμπριάνα Κυριακού

Μετά την περυσινή παρθενική του έναρξη με δυο  μουσικές παραγωγές να δέχονται θετικές κριτικές από κοινό και ΜΜΕ, το Πάνθεον  Theater επιστρέφει δυναμικά και αυτή τη νέα σεζόν έχοντας στις αποσκευές του μεγάλες θεατρικές παραγωγές αλλά  και ένα δυνατό καλλιτεχνικό σύμβουλο.

 

.Τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ανέλαβα την ευθύνη να συνδράμω στη μετεξέλιξη του χώρου αυτού, στον προγραμματισμό και διάρθρωση του ρεπερτορίου του, στη στελέχωσή του με άτομα εγνωσμένου κύρους, τόσο στον καλλιτεχνικό, όσο και στο διοικητικό τομέα, με απώτερο στόχο να εδραιωθεί ως ένας χώρος, ο οποίος -με τη διασταλτική ερμηνεία του όρου “θέατρο”- θα αποτελεί ένα πεδίο ευρύτερης δημιουργίας, μια χοάνη που θα φιλοξενεί όσο πιο πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορεί, με άξονα πάντοτε το καλό Θέατρο. Και φυσικά, με γνώμονα την προσέλκυση ενός μεγάλου φάσματος κοινού. Και τούτο, όχι μόνο επειδή το ΠΑΝΘΕΟΝ έχει μια μοναδική χωρητικότητα (γύρω στα 2.000 άτομα-με δυνατότητες αξιοποίησης και πολλών άλλων χώρων, που υπάρχουν μέσα στο κτήριο). Όχι μόνο επειδή η ιστορία του ΠΑΝΘΕΟΝ (ως, πρώην ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ), το ήθελε ως ένα χώρο μαζικής προσέλευσης. Αλλά κυρίως, επειδή-για τα δικά μου…προσωπικά στοιχήματα-θα ήθελα να αποδείξω ότι το ΕΥΡΟΣ του κοινού ΜΠΟΡΕΙ να συνδυαστεί  με το ΒΑΘΟΣ του σκηνικού γεγονότος!

Αυτά ήταν τα λόγια του Δημήτρη Λιγνάδη στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Πάνθεον Theater, με αφορμή την παρουσίαση του καινούργιου προγράμματος του θεάτρου.

Με το έργο Σιρανό ντε Μπερζεράκ – την περυσινή επιτυχία του Θεάτρου Παλλάς, θα εγκαινιάσει την πρώτη του θεατρική του λειτουργία, κάνοντας πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου με τον  Βασίλη Χαραλαμπόπουλος και  τη Σμαράγδα Καρύδη στους πρωταγωνιστικούς. Στο Βιολί επί σκηνής θα βρίσκεται η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Η Σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κακλέα, ο οποίος καταπιάστηκε με αυτό το κείμενο που μιλά για την κακία την αυτοθυσία, αλλά και κυρίως για την αληθινή αγάπη.

Η Δεύτερη θεατρική παράσταση που θα ανέβει στη σκηνή του Πάνθεον τον Νοέμβριο είναι  Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 12 ΑΘΛΟ. Η αρχαία τραγική και κωμική ποίηση ανέβασε στη σκηνή πολλά επεισόδια από τον μύθο του και είναι αυτός που ενέπνευσε το νέο δημιουργό Απόλλωνα Παπαθεοχάρη ο οποίος είχε και την ιδέα για την πραγμάτωση αυτής της παράστασης.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, σημειώνει:Με μια σύγχρονη γραφή, μουσική και τραγούδια τα ερεθίσματα του μυθολογικού υλικού είναι τόσο διαπαιδαγωγικά όσο και διασκεδαστικά, με σκοπό την παρακίνηση της εύπλαστης παιδικής ψυχής και την πιθανή αφύπνιση του αυθορμητισμού και της αμελημένης προσπάθειας του κάθε ενήλικα.

To κείμενο έγραψε ο Στρατής Πασχάλης ενώ ο λόγιος και καθηγητής Γιάννης Λιγνάδης έκανε τη δραματουργική επεξεργασία. Η σκηνοθεσία είναι του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη ο οποίος επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Το ρόλο του Ηρακλή θα κάνει ο Σάκης Ρουβάς, ενώ δίπλα του θα δούμε την Ρούλα Πατεράκη, την Ναταλία Δραγούμη, την Αγορίτσα Οικονόμου την Ελένη Ρουσινού και άλλους εκλεκτούς ηθοποιούς.


Στις 9 Δεκεμβρίου το Πάνθεον υποδέχεται τη φημισμένη παγκοσμίως ορχήστρα της Βιέννης.  Τη συναυλία στο θέατρο Πάνθεον θα διευθύνει ο Daniel Kavatza ο οποίος έχει κατακτήσει το κοινό διεθνώς, εδώ και χρόνια.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα αποτελείται από δύο μέρη. Το  πρώτο θα περιλαμβάνει  έργα του Mozart, και το δεύτερο  του Strauss. Η φημισμένη σοπράνο Judith  Halaz θα τραγουδήσει και στα δύο μέρη και θα εκτελέσει φημισμένα κομμάτια όπερας και των δύο συνθετών. Ενδιαφέρον μείγμα μεταξύ  παραδοσιακού  και σύγχρονου. Οι βιρτουόζοι της μουσικής μεταφέρουν το πνεύμα της Κεντρικής Ευρώπης και μελωδίες από τους πιο διάσημους συνθέτες.


Με τη νέα χρονιά το Πάνθεον υποδέχεται στη σκηνή του τη νέα ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα «Οι καμπάνες του Edelweiss. Η μουσική συναντά το θέατρο και αφηγούνται μια ιστορία για το πάθος και τον απαγορευμένο έρωτα, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κακλέα, με την ερμηνεία της Άννας Βίσση.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημειώνει: Μετά τη «Μάλα» και τους «Δαίμονες» , η νέα όπερα «Οι καμπάνες του Edelweiss» θα είναι μια ακόμη ευκαιρία  να επεξεργαστώ και να συνδιαλλαγώ με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και μουσικό κόσμο του  Νίκου Καρβέλα και να συνεργαστώ επί σκηνής με την Άννα Βίσση. Οι καμπάνες του Edelweiss» είναι μια όπερα που πραγματεύεται  μια μοιραία ιστορία πάθους και απαγορευμένου έρωτα , με όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την γραφή του Νίκου Καρβέλα , μια γραφή έντονη , διεισδυτική και τολμηρή και στο θέμα της αλλά και στον τρόπο αφήγησης της ιστορίας. Με την  συνεργασία μας αυτή θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε ένα μουσικό και θεατρικό όραμα για ένα είδος  παράστασης  με σύγχρονα μέσα που θα  αναδεικνύει το έρεβος της ανθρώπινης ύπαρξης και την αμείλικτη δύναμη του πάθους. Ελπίζω ότι κι αυτή τη φορά με την βοήθεια των συνεργατών μας , την σύσταση ενός εξαιρετικού  θιάσου και την χρήση της υπέροχης σκηνής του «Πάνθεον» να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια παράσταση στα όρια της εμπειρίας και να αναδείξουμε όλα τα δυναμικά στοιχεία του έργου.


Από τις 27 Μαρτίου 2015, το Πάνθεον θα υποδεχθεί μια μεγάλη θεατρική παραγωγή, με το Δημήτρη Λιγνάδη να σκηνοθετεί και να παρουσιαζει μέσα από αυτή την σπιρτόζικη και συγκινητική ιστορία τον μαγικό κόσμο των καμπαρέ. Το έργο που θα ανέβει το Μάρτιο είναι το VICTOR – VICTORIA. Τη Βικτώρια Γκραντ που  μεταμφιέζεται καθημερινά σε Βίκτορα Γκρανζίσκι και γίνεται σύντομα ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Παρισιού, θα ερμηνεύσει η Μαρία Ναυπλιώτου. Τον γκέι ιμπρεσσάριο που την οδηγεί στο να γίνει ο Κόμης Γκρανζίσκι, υποδύεται ο Γιάννης Ζουγανέλης. Τον αμερικανό γκάγκστερ από το Σικάγο που ερωτεύεται παράφορα τη Βικτώρια, υποδύεται ο Αλέξης Γεωργούλης.

Τη μετάφραση έκαναν ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Σύλβια Λιούλιου. Τη μουσική διεύθυνση και την ενορχήστρωση θα έχει ο Δημοσθένης Γρίβας.

Να τονίσουμε ότι στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν όλοι σχεδόν οι συντελεστές των παραστάσεων, όπως η Άννα Βίσση, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Σμαράγδα Καρύδη, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Ναταλία Δραγούμη, η Ρούλα Πατεράκη….


ΥΓ΅

Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι από το Μετρό στάση Κεραμεικός, ένα mini bus θα πραγματοποιεί δωρεάν κυκλικά δρομολόγια προς το θέατρο πριν την κάθε παράσταση και ομοίως από το θέατρο μετά τη λήξη κάθε παράστασης)

Προαστιακός σιδηρόδρομος-στάση Ρουφ

Λεωφορειακές γραμμές 049,914,815-στάση Υπουργείο

(αναλυτικά: 049 Πειραιάς-Ομόνοια, 914 Ομόνοια-Λαχαναγορά-Παλιά Κοκκινιά, 815 Γουδί, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ταύρος)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.