Βεργίνα εναντίον Αμφίπολης: Ανω κάτω με τα ευρήματα και τις ανακοινώσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Και ενώ απέμεναν μόνο λίγες ώρες για την ανακοίνωση της πορείας των ανασκαφικών εργασιών στον τάφο της Αμφίπολης, με τις προσδοκίες για κάτι μεγάλο να έχουν ξανά αναπτερωθεί, ξαφνικά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης η έκπληξη ήρθε από έναν άλλον τύμβο. Αυτό των Αιγών. Η επικεφαλής της ανασκαφής εκεί, Αγγελική Κοτταρίδη, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και όχι δια της επισήμου οδού, δηλαδή μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, γνωστοποιούσε ότι ένας νέος τάφος και μάλιστα ασύλητος, βρέθηκε στις Αιγές.

 

Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις Αιγές μέσω… Facebook

Η διαδικτυακή αρχαιολογική ανακοίνωση συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες φωτογραφίες από το εσωτερικό του τάφου. Συγκεκριμένα σε αυτές απεικονίζεται ένα σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο και το νερό στη θέση που βρέθηκε πεσμένο, στο δάπεδο του τάφου. Πρόκειται για ένα χάλκινο αγγείο (φέρει δείγματα οξείδωσης) με διακόσμηση, που όπως σημειώνει η κυρία Κοτταρίδη στο Facebook καταδεικνύει το «εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας». Οπως εξηγεί η αρχαιολόγος, ο τάφος φέρεται να «φιλοξένησε» κάποιον άνδρα που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση της αρχαιολόγου, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης περισσότερα στοιχεία για την αρχαιολογική ανακάλυψη θα δοθούν “όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές…”.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυρίας Κοτταρίδη έχει ως εξής:

«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ. ‘μακεδονικός’) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που παρουσιάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών. Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου…. τα διάφορα ‘σκουπίδια’ που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού… Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας».

 

Και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις του ανακτόρου των Αιγών μέσω Facebook

Η κυρία Κοτταρίδη, δεν έμεινε εκεί. Μια ώρα αργότερα, ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Facebook εικόνες από το ανάκτορο των Αιγών όπως θα είναι όταν αναστηλωθεί. Ακολουθώντας, δηλαδή, αυτό που έχουμε δει να γίνεται και στην ανασκαφή της Αμφίπολης, όπου ο αρχιτέκτονας που συμμετέχει στην ομάδα της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη, δίνει κατά τακτά διαστήματα σχεδιαστικές αναπαραστάσεις του εσωτερικού του τάφου, έδωσε και αυτή, μέσω του Facebook πάντα, εικόνες που αναπαριστούν το ανάκτορο των Αιγών.

«Οι τάφοι αρέσουν γιατί βρίσκουμε ολόκληρα πραγματάκια και έχουν κάτι από τη μαγεία του ταξιδιού στον χρόνο. Όμως, ας μη γελιόμαστε, το πραγματικά τεράστιας σημασίας έργο είναι το ανάκτορο των Αιγών και η αναστήλωσή του, που θα χρειαστεί πολύ αγώνα για να ολοκληρωθεί… Εδώ μια μικρή πρόγευση από το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο που κατασκευάζεται… Δεν είναι ολόκληρο, λείπουν ακόμη στέγες και ανωδομές…», έγραψε η κυρία Κοτταρίδη σχολιάζοντας τις φωτογραφίες με τη σχεδιαστική αναπαράσταση που ανάρτησε.


Στο κατακόρυφο η αγωνία για τις νέες ανακοινώσεις από την Αμφίπολη

Εντωμεταξύ λίγως ώρες μόνο απομένουν μέχρι τις νέες επίσημες ανακοινώσεις από την Αμφίπολη. Η συνέντευξη Τύπου των αρμοδίων, δηλαδή της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη, της υπεύθυνης επικοινωνίας Αννας Παναγιωταρέα και της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, είναι προγραμματισμένη για τη μία το μεσημέρι. Πέραν των αποτελεσμάτων από τη συνέχιση των ανασκαφών στον υπόγειο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, οι τρεις κυρίες αναμένεται να αναφερθούν και σε λεπτομέρειες για το επόμενο βήμα της ανασκαφής, που δεν είναι άλλο από τη «σάρωση» του τύμβου προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάτω από αυτόν τον τεράστιο τεχνητό λόφο βρίσκονται και άλλοι τάφοι, ή αυτός που έχει βρεθεί είναι ο μοναδικός. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται, αφού κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου θα τεθούν ερωτήσεις για την εγκυρότητα της άποψης της Ισραηλινής γεωλόγου και πιθανόν θα δοθούν κάποιες ενδείξεις για το αν ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης προχωράει χωρίς διακοπή, παρά την αρχική απογοήτευση που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο τάφος σταματάει στον τρίτο θάλαμο και δεν έχει ανευρεθεί ακόμη ο αρχαίος νεκρός.


Η Περιστέρη άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα θα είναι ευχάριστα

Χθες, η επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα από την Αμφίπολη θα είναι ευχάριστα. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, εμφανίζεται εκνευρισμένη με όσους έσπευσαν να την ερμηνεύσουν και να προαναγγείλουν νέα ευρήματα.

«Δεν έκανα καμία απολύτως δήλωση που να προαναγγέλλει ευρήματα από την ανασκαφή», δήλωσε η κ. Περιστέρη αργά το βράδυ της Τρίτης στο Εθνος.

Και συνέχισε: «Το μόνο που είπα κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε συμβολικά στην Αμφίπολη ήταν ότι αύριο, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις», είπε.

 

Στα χνάρια της Ολυμπιάδας

Εντωμεταξύ, και καθώς η σεναριολογία για τον ένοικο του τάφου φουντώνει, η Ισραηλινή αρχαιολόγος δρ Ορίτ Πελέγκ-Μπαρκάτ, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, εκτίμησε ότι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.«Το πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσε να έχει αφιερωθεί ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο είναι πιθανότατα η Ολυμπιάδα. Κατά τη γνώμη μου, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης παραπέμπει σε γυναικεία ταφή», είπε χαρακτηριστικά.

Μέλη της ανασκαφικής ομάδας δεν αποκλείουν αυτό το σενάριο, αφού ενισχύεται και από άλλα στοιχεία, εκτός από το ψηφιδωτό της Περσεφόνης. Γιατί ναι μεν το εκπληκτικό ψηφιδωτό με την κοκκινομάλλα Περσεφόνη «δείχνει» γυναικείο τάφο, αλλά το ίδιο υποδεικνύουν και οι εκπληκτικές Καρυάτιδες, αλλά και οι μορφές των Σφιγγών. Τα στοιχεία που ενισχύουν το σενάριο για τάφο της Ολυμπιάδας, επομένως, είναι τρία.

 

Δεν υπάρχουν σκαλοπάτια στον τρίτο θάλαμο

Οσον αφορά τη φήμη που κυκλοφόρησε και ήθελε την ανασκαφική ομάδα να έχει βρεθεί μπροστά σε μια ακόμη έκπληξη, και συγκεκριμένα να έχει βρει στον τρίτο θάλαμο του τάφου σκαλοπάτια που οδηγούν σε υπόγειο χώρο κάτω από το τεχνητό παραλληλόγραμμο όρυγμα, διαψεύδεται κατηγορηματικά από όσους έχουν άμεση γνώση της ανασκαφής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.