Αντιδράσεις για την προκήρυξη του ΚΘΒΕ για εθελοντές υπαλλήλους που θα πληρώνονται με δωρεάν εισιτήρια

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκήρυξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) με την οποία ζητούνται εθελοντές που, εκτός των άλλων, θα ομιλούν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα, για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του ΚΘΒΕ αμισθί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ο εθελοντής θα εργάζεται όπου του ζητηθεί, χωρίς καμία χρηματική ανταμοιβή πέραν δωρεάν εισιτηρίων για συγκεκριμένες παραστάσεις του ΚΘΒΕ που θα παίζονται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν.

Παράλληλα, ο εθελοντής «θα προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή κατά το ως άνω χρονικό διάστημα σε όποιο τμήμα και σε όποια παράσταση κρίνεται αναγκαία από τους υπεύθυνους του ΚΘΒΕ, οι οποίοι θα καθορίζουν και το ωράριό του και δηλώνει ότι θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και θα συμμορφώνεται στις υποδείξεις των υπευθύνων του ΚΘΒΕ, στους οποίους και θα αναφέρεται άμεσα για κάθε συμβάν που τυχόν προκύψει κατά την παροχή των δωρεάν υπηρεσιών».

Επιπλέον, θα πρέπει «να συμφωνεί ότι με την παροχή των εθελοντικών του υπηρεσιών δεν δημιουργείται σχέση εργασίας με το ΚΘΒΕ και να δηλώνει ότι δεν έχει αξιώσεις αποζημίωσης από την εκτέλεση-παροχή των εθελοντικών του υπηρεσιών».

 

Επίσης, «ο ρόλος του εθελοντή προϋποθέτει άτομα που διαθέτουν:

Συνέπεια και ευγένεια προς τους υπαλλήλους του ΚΘΒΕ, τους λοιπούς εθελοντές, τους θεατές των παραστάσεων του ΚΘΒΕ.

Δεξιότητες επικοινωνίας.

Συνεργασία με τους υπόλοιπους εθελοντές και το προσωπικό του ΚΘΒΕ.

Καλή γνώση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Θα συνεκτιμηθεί η γνώση άλλων γλωσσών.

Γνώση χρήσης νέων τεχνολογιών θα συνεκτιμηθεί.

Ευπρεπή εμφάνιση και κόσμια συμπεριφορά».

Οπως αναμενόταν, η προκήρυξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τελευταία εκείνης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), που εξέδωσε ρηξικέλευθη ανακοίνωση με την οποία καλεί το ΚΘΒΕ να αποσύρει τον διαγωνισμό, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού να δώσει λύσεις στα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα του οργανισμού.

 

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

Απαράδεκτη προκήρυξη για εθελοντική εργασία στο ΚΘΒΕ

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση ως πιστός εντολοδόχος της Τρόϊκα, βρίσκει την έκφρασή της στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο καλεί σε εθελοντική εργασία τους πολίτες  προσφέροντας τους ως ελεημοσύνη μόρια και ελεύθερη είσοδο σε κάποιες από τις παραστάσεις του.

Η εκμετάλλευση της ανεργίας και η περιφρόνηση της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων εκτός από προσβλητική είναι και ενδεικτική των προθέσεων της Κυβέρνησης των μνημονίων να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις.

Αυτή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζόμενων φτάνει μέχρι και την κατάργηση του δικαιώματος του μισθού.

Καλούμε την Διεύθυνση του Κ.Θ.Β.Ε. να ανακαλέσει άμεσα την προκήρυξη θέσεων εθελοντικής εργασίας.

Καλούμε τα Σωματεία και τους Φορείς του Πολιτισμού να καταδικάσουν την συγκεκριμένη απόφαση και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την αποτροπή της εφαρμογής της.

Καλούμε επίσης την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να δώσει λύσεις στα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα του Κ.Θ.Β.Ε. Να αυξήσει την επιχορήγηση στους φορείς του Πολιτισμού  και να μην ενθαρρύνει παρόμοιες τακτικές.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α.

Ο πρόεδρος, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης

Ο γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.