Μποέμ στο Ολύμπια …

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αχ…έρωτα, ”Μποεμ” η συγκλονιστική όπερα του Τζ. Πουτσίνι θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η ΕΛΣ επιστρέφει σε μία από τις παλαιότερες παραγωγές της που αγαπήθηκαν από το κοινό, στην εκδοχή της από τη διάσημη σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού με ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 6 του μήνα (παραστάσεις 7, 10, 12, 13, 14, 28, 30, 31 Δεκεμβρίου).

Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή με φόντο το παγωμένο χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται έως τον θάνατο της κοπέλας από φυματίωση.

Οχι άδικα, η «Μποέμ» θεωρείται μία όπερα για τους νέους και γι’ αυτούς που μένουν πάντα νέοι και συνδυάζει υπέροχο θέαμα, συγκινητική ιστορία, ακραία συναισθήματα και μοναδική μουσική. Πολλοί φίλοι της όπερας τη θεωρούν το πιο κατάλληλο έργο για να γνωρίσει και να αγαπήσει ένας νέος θεατής το λυρικό θέατρο. Ο Πουτσίνι με τη μουσική του περιγράφει, μεταφέροντας με τρόπο συγκλονιστικό στον θεατή, όλη την παλέτα των συναισθημάτων – από τον μεγάλο έρωτα έως την απόγνωση.

Η σπουδαία σκηνοθέτης Λίνα Βερτμίλερ με τον σκηνογράφο ενδυματολόγο Ενρίκο Γιομπ θέλησαν να παρουσιάσουν μία «Μποέμ» με διαφορετική οπτική στην παραγωγή της Λυρικής, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997 και αναβιώνει τώρα στο θέατρο «Ολύμπια» (αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνα Πετσατώδη). Δεν ήθελαν μία Μιμή εξαρχής μελαγχολική και λυπημένη που κεντά λουλούδια και είναι ερωτευμένη με τον ποιητή Ροντόλφο, ενώ ασθενεί και οδεύει προς τον θάνατο.

Αντιθέτως επέλεξαν να παρουσιάσουν δύο νέους ανθρώπους που είναι αρραβωνιασμένοι με τη ζωή – έφτιαξαν μία ατμόσφαιρα που μεταφέρει τη χαρά της ζωής και της νιότης.

«Μποέμ είναι εκείνος που βρίσκεται εκτός της αστικής νοοτροπίας και των κοινωνικών συμβάσεων. Νέος και καλλιτέχνης μαζί», σημείωνε η Λ. Βερτμίλερ σε παλιότερη συνέντευξή της.

Στα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιομπ επιχειρείται μία υπέροχη αναβίωση της παριζιάνικης μποέμικης ατμόσφαιρας του Καρτιέ Λατέν στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου, με επιρροές από την εικονογραφία του Τουλούζ-Λοτρέκ.

Η «Μποέμ», λυρικές σκηνές σε τέσσερις εικόνες, βασίζεται στη νουβέλα «Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή» (1845/8, 1851) του Ανρί Μιρζέρ και στο θεατρικό «Η μποέμικη ζωή» (1849), το οποίο εμπνεύστηκε από αυτήν ο Τεοντόρ Μπαριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέπε Τζακόζα και Λουίτζι Ιλικα.
Στον ρόλο της Μιμής στην παράσταση της ΕΛΣ θα δούμε την Τσέλια Κοστέα και τη νεαρή Αννα Στυλιανάκη, ενώ στον ρόλο του Ροντόλφο τον Λουτσάνο Γκάντσι και τον Γιάννη Χριστόπουλο.

Τον Μαρτσέλο θα ερμηνεύσουν εναλλάξ οι Διονύσης Σούρμπης και Κύρος Πατσαλίδης, ενώ την Μουζέτα υποδύονται η Μαρ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.