Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τον Δεκέμβρη του ’44

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Με συγκίνηση και θαυμασμό, με μεγάλη εκτίμηση τιμάμε σήμερα τους νεκρούς αγωνιστές και αγωνίστριες των 33 ημερών του Δεκέμβρη του 44, τους τραυματίες και χιλιάδες κυνηγημένους αγωνιστές και αγωνίστριες του ΕΑΜ ΕΛΑΣ με τη λήξη του πολέμου και για πολλά χρόνια μετά» ανάφερε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό με τίτλο «70 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του ’44, σύγχρονα διδάγματα», όπου παρουσιάστηκε η έκδοση «Δεκέμβρης του ’44 – κρίσιμη ταξική σύγκρουση».

«Ο αγώνας δεν είχε νικηφόρα έκβαση λόγω του ετεροβαρούς συσχετισμού δυνάμεων, με τις πιο λυσσαλέες αντικομουνιστικές ελληνικές αστικές δυνάμεις από κοινού με τα αγγλικά στρατεύματα, όμως δεν ήταν ένας χαμένος και άσκοπος αγώνας» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, αναφέροντας πως «οι ταξικοί αγώνες και μάλιστα σε κορυφαίες στιγμές όπως είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η επαναστατική κατάσταση δεν δίνονται ποτέ έχοντας εξασφαλισμένη τη νίκη. Η αντεπίθεση είναι τότε υποχρεωτική, αυτή βγάζει στην επιφάνεια τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα σήμερα είναι η στάση των κομμουνιστών και της εργατικής τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην περίπτωση της Ελλάδας, είτε είναι αμυντικός, είτε είναι επιθετικός.

Η έκδοση αποτελεί συλλογική μελετητική προσπάθεια και περιέχει δύο μέρη. Στο πρώτο κύριο μέρος, περιλαμβάνονται η Εισαγωγή, 6 άρθρα, το χρονικό του Δεκέμβρη, μαρτυρίες για την επιχείρηση ανατίναξης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», και τα ονόματα που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα, των 1014 νεκρών λαϊκών αγωνιστών στις 33 μέρες, στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα περιεχόμενα 6 άρθρα αφορούν: Στη σύντομη αναδρομή στην κρίσιμη χρονιά 1944. Στον πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Στις αστικές πολιτικές και στρατιωτικές οργανώσεις της περιόδου. Στις μάχες των 33 ημερών στην Αθήνα. Στο ρόλο της γυναίκας ΕΑΜίτισας και ΕΠΟΝίτισας. Στη λαϊκή διανόηση κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Δεκέμβρη.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει 5 ντοκουμέντα: Την ιδρυτική πράξη της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, της ΠΕΕΑ, γνωστής και ως «Κυβέρνησης του Βουνού». Την ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου στο Συνέδριο του Λιβάνου. Τη Συμφωνία του Λιβάνου, καθώς και τις Συμφωνίες της Καζέρτας και της Βάρκιζας.

Η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιελάμβανε ένα μουσικό-λογοτεχνικό χρονικό του Δεκέμβρη του ’44, βασισμένο σε κείμενα της Μέλπως Αξιώτη και του Μενέλαου Λουντέμη, ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και σε ελληνικά και διεθνιστικά τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ζαν Μπατίστ Κλεμάν, Χανς Αϊσλερ, ενώ πλαισιώθηκε με προβολή οπτικοακουστικού υλικού της περιόδου.

Τα κείμενα απέδωσαν οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Κώστας Καζάκος. Η μουσική εκτέλεση έγινε από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» σε καλλιτεχνική επιμέλεια και ενορχήστρωση του Τεό Λαζάρου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.