Η Μπόκο Χαράμ ισοπέδωσε σπίτια σε δύο πόλεις – σκότωσε γυναίκα την ώρα που γεννούσε

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν μία γυναίκα την ώρα που γεννούσε στη διάρκεια της απεχθέστερης ίσως επίθεσης της οργάνωσης την τελευταία εξαετία, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ενώ δορυφορικές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη από τις πόλεις Μπάγκα και την Ντορόν Μπάγκα, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων, αποκαλύπτουν την κλίμακα της επίθεσης.

Η Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ένας αυτόπτης μάρτυρας, της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μπόκο Χαράμ πριν από λίγες μέρες στην Μπάγκα που βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Τσαντ στη βορειοανατολική Νιγηρία  κατήγγειλε ότι η έγκυος γυναίκα έχασε τη ζωή της από πυρά που εβλήθησαν αδιακρίτως από τα οποία σκοτώθηκαν και μικρά παιδιά.

«Το μισό σώμα του βρέφους είχε βγει (από το σώμα της) και εκείνη την ώρα (η γυναίκα) σκοτώθηκε», περιγράφει ο άνθρωπος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, ενδεχομένως να έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη επίθεση στις 3 Ιανουαρίου που λέγεται ότι είχε στόχο πολίτες που βοηθούν εθελοντικά τον στρατό.

«Σκότωσαν τόσο πολλούς ανθρώπους. Είδα ίσως και περί τους 100 να σκοτώνονται εκείνη την ημέρα στην Μπάγκα. Έτρεξα να κρυφτώ μέσα στους θάμνους. Την ώρα που τρέχαμε, πυροβολούσαν και σκότωναν», λέει ο άνδρας αυτός που είναι στα 50 του.

Μία γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας προσθέτει: «Δεν ξέρω πόσα αλλά υπήρχαν πτώματα όπου κι αν κοίταζες».

Οι μαρτυρίες των κατοίκων συμβαδίζουν με τους ισχυρισμούς τοπικών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό νεκρών, αλλά και με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων στο Γαλλικό Πρακτορείο για πτώματα σε αποσύνθεση να κείτονται στους δρόμους.

Ένας άνδρας, ο οποίος ξέφυγε από την Μπάγκα αφού κρυβόταν επί τρεις ημέρες, είπε ότι «περπατούσε πάνω σε πτώματα», καθώς προσπαθούσε να διαφύγει μέσα από τους θάμνους.

Ο νιγηριανός στρατός, ο οποίος συχνά υποβαθμίζει τον απολογισμό των θυμάτων, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χαρακτηρίζοντας “υπερβολικούς” τους ισχυρισμούς για πάνω από 2.000 νεκρούς.

Αναλυτές θεμάτων ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να είναι αδύνατο να πληροφορηθεί κάποιος τον ακριβή αριθμό των θυμάτων καθώς η πόλη και η ευρύτερη περιοχή παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και είναι αδύνατη η πρόσβαση.

Την ίδια ώρα, αεροφωτογραφίες των δύο πόλεων, στις οποίες έχουν σημειωθεί στο παρελθόν συγκρούσεις, ελήφθησαν μία ημέρα πριν από την εισβολή των ισλαμιστών και τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, αφότου οι αντάρτες ισοπέδωσαν σπίτια και επιχειρήσεις.

«Αυτές οι λεπτομερείς φωτογραφίες αποκαλύπτουν τις διαστάσεις της καταστροφής στις δύο πόλεις, μία εκ των οποίων σχεδόν εξαφανίστηκε από τον χάρτη μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών», ανακοίνωσε ο ερευνητής της Αμνηστίας σε θέματα της Νιγηρίας, ο Ντάνιελ Έιρ.

Περισσότερες από 3.700 δομές καταστράφηκαν μερικώς ή πλήρως – 620 στην Μπάγκα και περισσότερες από 3.100 στην Ντορόν Μπάγκα, σύμφωνα με την Αμνηστία η οποία μάλιστα προσθέτει ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος.

Ο Έιρ είπε ότι οι μαρτυρίες των κατοίκων και οι φωτογραφίες ενισχύουν την άποψη ότι η επίθεση ήταν η «μεγαλύτερη και πιο καταστροφική» της Μπόκο Χαράμ στο πλαίσιο της επιχείρησης της οργάνωσης να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Οι σκόπιμες δολοφονίες αμάχων και η καταστροφή της περιουσίας τους από την Μπόκο Χαράμ συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να διερευνηθούν δεόντως».

Περίπου 300 γυναίκες λέγεται ότι απήχθησαν και κρατούνται σε ένα σχολείο, κατήγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες στην Αμνηστία, προσθέτοντας ότι οι πιο ηλικιωμένες, οι μητέρες και τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από τέσσερις ημέρες, αλλά όχι και οι νεότερες.

Η επίθεση στη Μπάγκα πραγματοποιήθηκε πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Νιγηρία τον επόμενο μήνα και η έξαρση της βίας προφανώς αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία.

Το Σάββατο, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε ένα κορίτσι περίπου 10 ετών ανατινάζοντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο σε κατάμεστη αγορά στο Μαϊντουγκούρι.

 

Εξάλλου, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν δύο γυναίκες καμικάζι πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας σε άλλη αγορά στο Πότισκουμ, την οικονομική πρωτεύουσα της γειτονικής πολιτείας Γιόμπε

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.