Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης «παγώνει» 6 δισ προς Ελλάδα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Για μετά τις εκλογές αναβάλει την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 

Η διοίκηση της τράπεζας ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της τράπεζας, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Ειδικότερα ζητήθηκε από μέλη του ΔΣ να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Μέτοχοι της τράπεζας είναι περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις αρχές Δεκεμβρίου το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.

Η οριστική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το ΔΣ της EBRD στις 14 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε όμως για μετά τις εκλογές ύστερα από αντιρρήσεις που εξέφρασαν μέλη του Συμβουλίου.

Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του από την τράπεζα να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, η οποία όπως επισημαίνει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

«Δεν βλέπουμε Grexit»

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα υπονόμευε το μοντέλο του σταθερού ευρώ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) Φίλιπ Μπένετ, αλλά πρόσθεσε ότι η EBRD δεν αναμένει ότι θα συμβεί αυτό.

«Το Grexit δεν είναι το βασικό οικονομικό σενάριο της EBRD» δήλωσε ο κ. Μπένετ, που είναι επίσης γενικός διευθυντής της τράπεζας, σε συνέδριο στη Βιέννη, προσθέτοντας: «Θα ήμασταν πολύ ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός Grexit, από την άποψη ότι θα χανόταν το μοντέλο της σταθερότητας και της συνοχής του ευρώ και θα υπονομευόταν αυτό που θεωρούμε ως μαγνητική έλξη του μοντέλου της ΕΕ και ως άγκυρα σύγκλισης».

Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς δήλωσε σε συζήτηση που έγινε ότι οποιοδήποτε Grexit μπορεί να πλήξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας του.

Η Σερβία «έχει αρκετές τράπεζες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, επομένως η επίπτωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να είναι αισθητή και να προκαλέσει κάποιες άλλες ανησυχίες» δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.