Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν σε ζώνες ασφαλείας χωρίς βαρύ οπλισμό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μέχρι τα μεσάνυχτα κράτησε στο Βερολίνο η τετραμερής συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας για την αναζωπυρωθείσα κρίση στην ανατολική Ουκρανία, και στο τέλος της υπήρξε συμφωνία.

Ρωσία και Ουκρανία κατέληξαν σε συνεννόηση για να αρχίσει να υλοποιείται η σύσταση ζωνών ασφαλείας χωρίς βαρύ οπλισμό.

«Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακή υπέρβαση, αλλά είναι πρόοδος» λέει για την έκβαση των συνομιλιών το Βερολίνο.

Η διαχωριστική γραμμή ασφαλεία προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ. Συμφωνήθηκε στο Βερολίνο να τηρηθεί η απόσυρση βαρύ οπλισμού κατά 15 χλμ. από τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.

Οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι επαφές της ομάδας του Μινσκ (Μόσχα, Κίεβο, ΟΑΣΕ) με στόχο συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν για οριστική και πλήρη συμφωνία.

Κρατώντας εξαιρετικά χαμηλούς τόνους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Βερολίνο, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανέφερε ότι «σήμερα επιτέλους συμφωνήσαμε πως η διαχωριστική γραμμή που αναφέρεται στο πρωτόκολλο του Μινσκ είναι η γραμμή από την οποία πρέπει να ξεκινήσει τώρα να αποσύρεται ο βαρύς οπλισμός».

Η συνεννόηση, είπε, είναι καρπός «δύσκολης δουλειάς» έπειτα από τις αδιέξοδες συνομιλίες των τελευταίων ημερών «που είχαν δοκιμάσει την υπομονή όλων των πλευρών».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη πως ευελπιστεί ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή μιας, αποτυχημένης μέχρι στιγμής, συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να είναι υψηλά οι ελπίδες δεδομένων των πρόσφατων επεισοδίων.

Με τους φιλορώσους αντάρτες να εντείνουν τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και το Κίεβο να σχεδιάζει την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή ως απάντηση στην αυξημένη ρωσική παρουσία, το Βερολίνο έκανε έκκληση για την ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης, υποστηρίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει με στρατιωτικά μέσα.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γαλλία: «Μπορώ μόνο να ελπίζω και να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να προγραμματιστεί εκ νέου μια σύνοδος μεταξύ των 4 χωρών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αφού την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκε εξαιτίας των νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.