Συζήτηση στο Μέγαρο με θέμα«Στρατηγικές επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Μία εβδομάδα μετά τη συζήτηση «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, ο Μεγάλος Πόλεμος επανέρχεται στο προσκήνιο με τη συζήτηση «Στρατηγικές επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 19:00), στην οποία μετέχουν διακεκριμένοι ερευνητές και ιστορικοί. Συντονιστής θα είναι ο Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γεώργιος Πρασιανάκης, Πρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Προλογίζει ο ιστορικός και πρώην Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Sir Michael Llewellyn-Smith [Σερ Μάικλ Λουέλυν-Σμιθ]. Ομιλητές στο στρογγυλό τραπέζι θα είναι οι: Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών και Επιστημονική Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών (ΕΙΕΜ) «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (έδρα: Χανιά) και με την υποστήριξη του Παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Το θέμα της συζήτησης
Πριν από 100 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1915, με αφορμή τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδος στην εκστρατεία των Δαρδανελλίων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήλθε σε αντίθεση με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Η επέτειος αυτή δίνει την ευκαιρία της αποτίμησης της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου και των στρατηγικών του επιλογών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ομιλητές θα κάνουν αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδος με τους δύο αντίπαλους συνασπισμούς, στον ανταγωνισμό τους στην περιοχή των Βαλκανίων, στην εγγύς Ανατολή και τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στις σχέσεις της με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο του Βενιζέλου για την έκβαση του πολέμου και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στο πλαίσιο ενός θανάσιμου ανταγωνισμού μεταξύ των ισχυρών της εποχής.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr


Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.