Βαρουφάκης: Κανονικά οι 100 δόσεις-Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η κυβέρνηση πέτυχε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων και την κατάργηση του e-mail Χαρδούβελη σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον Real fm, έκανε σαφή λόγο για κατάργηση του μνημονίου όπως ήταν γνωστό, υπό την έννοια δηλαδή της λογικής της εσωτερικής υποτίμησης και των μεγάλων πλεονασμάτων που απαιτούσε.

“Είναι η υποταγή στην κρίση”, είπε και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και εκτίμησε πως όσο η Ελλάδα ήταν δεσμευμένη σε “σιδερένιο κλουβί” πλεονασμάτων και με τις επενδύσεις σε αρνητικό πρόσημο, η έξοδος από το μνημόνιο ήταν αδύνατη.

«Οι 100 δόσεις θα γίνουν, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις» τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά» αν και σημείωσε ότι θα γίνουν μικροαλλαγές στον ΦΠΑ χωρίς να μπορεί, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή να τις αποσαφηνίσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, να μειωθούν συντάξεις και μισθοί τόνισε: «Η απάντηση είναι και στα τρία “όχι”».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015» χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε τοποθετείται αυτή η αλλαγή.

Αναφερόμενος στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον γενικό προγραμματισμό της κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν «καταστροφικός» για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως είναι πεπεισμένος, ότι αν του είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Γλέζο και του είχε εξηγήσει, «θα είχε καταλάβει τη μεγάλη επιτυχία που πέτυχε η κυβέρνηση» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ήταν περήφανος.

Σχετικά με τη νέα σχέση της χώρας με τους θεσμούς εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι μέλος και των τριών και υπογράμμισε ότι η σχέση θα συνεχιστεί. Είπε όμως ότι αυτό που εκείνος ονομάζει τρόικα έχει τερματιστεί υπό την έννοια της έλευσης μεγαλοϋπαλλήλων που σαν “συμμορία” ερχόντουσαν στην Αθήνα και επέβαλλαν υφεσιακό πρόγραμμα.

 

“Μακριά από αυτά”, σχολίασε για την περίπτωση η συμφωνία με την Ευρώπη να προωθηθεί σαν Πράξη Νομοθετικό Περιεχομένου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.