Αναβρασμός επικράτησε εντός Βουλής, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για άρση ασυλίας του Αδωνι Γεωργιάδη.
Σημειώνεται ότι η άρση ασυλίας του κ. Γεωργιάδη αφορά μήνυση από ιδιώτη για πώληση βιβλίων χωρίς παραστατικά
Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού διάβασε κατά γράμμα όλο τον κανονισμό και τις διαδικασίες που προβλέπονται, ανέφερε ότι αναβάλλεται για άλλη ημέρα η ψηφοφορία.
Κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε:
«Προέκυψε ότι μολονότι έχει διαβιβαστεί πρόσκληση στους βουλευτές που είναι κρατούμενοι προσωρινώς, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Εισαγγελική Αρχή δεν έδωσε άδεια, χωρίς κάποια ειδική αιτιολογία, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.
»Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα πρακτική της εισαγγελικής αρχής σε ολόκληρη την περίοδο αυτή, δεν ήταν η αντιμετώπιση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων ήσσονος σημασίας, και με δεδομένο ότι ανάλογη ήταν η διαδικασία στον τελευταίο μήνα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, αφού συζητήσαμε το θέμα στο προεδρείο της Βουλής, με τη συμμετοχή όλων των αντιπροέδρων, αποφασίσαμε ότι αποτελεί αυτό το γεγονός λόγο για μία σύντομη αναβολή της συζήτησης, για αύριο στις 6:30, προκειμένου η σύνθεση του κοινοβουλίου να είναι πλήρης και όλοι οι βουλευτές να μπορούν να ασκήσουν το καθήκον τους στην ονομαστική ψηφοφορία. Αυτή είναι η εισήγηση του προεδρείου στην Ολομέλεια».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο παρακάλεσε το Σώμα να αποφασίσει να συνεχιστεί η διαδικασία.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε τη μη αναβολή της διαδικασίας
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι επιθυμία της είναι να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές σε αυτές τις διαδικασίες και ότι θα υποβάλει εκ νέου αίτημα.
Μεϊμαράκης: «Οι βουλευτές δεν είμαστε ζώα»
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β Αθηνών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημειώνοντας ότι «το Προεδρείο της Βουλής δεν αποφασίζει, αλλά μόνο εισηγείται. Ανοίγετε ένα κακό προηγούμενο».
«Οι βουλευτές δεν είμαστε ζώα. Η παρατυπία παραμένει. Από πού αντλείτε το δικαίωμα και παίρνετε τέτοιες πρωτοβουλίες μόνη σας; Δεν είναι καλή στιγμή αυτή για το Κοινοβούλιο. Δεν θα σας πω ούτε για τούμπες ούτε για τίποτα, αλλά αποδεχθήκατε και την τρόικα και το μνημόνιο, όμως δεν θα επιβάλλετε και τον δικό σας τρόπο λειτουργίας της Βουλής, αν είναι έτσι κλείστε και το Κοινοβούλιο!», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ανέφερε ότι «ανοίγουμε κερκόπορτα με αυτή την ιστορία. Θα πρέπει σε κάθε ψηφοφορία να τους καλούμε και εφόσον δεν υπάρχει άδεια θα πρέπει να αναβάλουμε τις διαδικασίες».
Σημειωτέον ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών είναι εντονότατες, ακόμη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Βουλευτές, άλλωστε, σημείωναν ότι η κα Κωνσταντοπούλου επί της ουσίας δικαιώνει την επιχειρηματολογία της ΧΑ, ενώ, εάν επικρατήσει αυτή η λογική θα μπλοκάρεται κάθε λειτουργία του Κοινοβουλίου μέχρι παίρνουν άδεια οι προφυλακισμένοι βουλευτές.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν, όμως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση της Ζωής Κωνταντοπούλου «κραυγαλέα αντιθεσμική».
«Θέλετε να υπαγορεύσετε την πολιτική σας βούληση στον εισαγγελέα. Παραβιάζετε τη διάκριση των εξουσιών, εκβιάζετε τη δικαιοσύνη, είστε εκλεγμένη και με τη δική μας ψήφο. Να ανακαλέσετε αυτά που είπα και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Θελετε να επηρεάσετε τη δικαστική κρίση ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής» σημείωσε σε έντονο ύφος ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι «το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις που δεν ήσαν στην πρόθεση της Προέδρου», επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν ζητάει να παραβιαστεί η ισορροπία της διάκρισης των εξουσιών».
«Το αυτονόητο ζητούμε. Να επισημάνουμε ότι η απόφαση του εισαγγελέα δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη», είπε προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που κλιμακώνονταν περαιτέρω. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης είπε ότι «η Βουλή δεν μπορεί να είναι όμηρος των αποφάσεων ενός εισαγγελέα και δεν μπορεί να αναβάλλει την συνεδρίασή της».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι εισηγείται στο Σώμα την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη από το Προεδρείο, δηλαδή τους αντιπροέδρους, μεταξύ των οποίων και της ΝΔ και όπως είπε «δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η Βουλή μπορεί να αποφασίζει χωρίς τους βουλευτές ότι οι βουλευτές άλλοτε μπορούν να έρχονται και άλλοτε να μην έρχονται».
Η σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλα όργανα και λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, σημείωσε η ίδια.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι υπήρξε ομόφωνη συμφωνία των αντιπροέδρων και δήλωσε ότι το κόμμα του «δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε παρότρυνση προς την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία για το πώς ασκεί τα καθήκοντά της».
Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης ζήτησε να γίνει συζήτηση στην Βουλή για το θέμα αφού προηγουμένως τα κόμματα έχουν προετοιμαστεί σχετικά «και το καθένα να πάρει την ευθύνη του».
Στο θέμα αναφέρθηκε και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου τονίζοντας ότι καμία διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου δεν μπορεί να καταργήσει νομοθετική διάταξη βάσει της οποίας λειτούργησε ο εισαγγελέας.
Ντόρα Μπακογιάννη: «Νεοφώτιστη πρόεδρος» η Κωνσταντοπούλου
«Στην Δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά ουσία», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνοντας ότι «καλό είναι να θεωρηθεί ότι είναι ουδέποτε λεχθέντα» όσα είπε η «νεοφώτιστη πρόεδρος», όπως την αποκάλεσε, αποδίδοντάς της ότι το έκανε «μέσα στον ενθουσιασμό των καθηκόντων της» και μίλησε για «θλιβερή και δύσκολη στιγμή για την Βουλή των Ελλήνων».
Εντονη ήταν η αντιπαράθεση που είχε η κυρία Κωνσταντοπούλου με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος ζητούσε εντόνως τον λόγο επί προσωπικού.
Αφού μετά από ώρα του έδωσε τον λόγο εκείνος την κατηγόρησε ότι εξέδωσε ημερήσια διάταξη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να γνωρίζει το όνομα του υποψηφίου και ότι την έψαχνε στο τηλέφωνο για να ενημερωθεί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και δεν την έβρισκε.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου του απάντησε ότι τελικώς επικοινώνησαν και αποκάλυψε ότι ο κ. Μητσοτάκης της είπε πως αν υποψήφιος πρόεδρος ήταν ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει πρόβλημα αλλά αν είναι άλλος τότε έχει πρόβλημα!
Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης λέγοντας ότι «δεν διανοούμαστε να παρέμβουμε ή να υπαγορεύσουμε» στην Δικαιοσύνη την δουλειά της και πρότεινε να έρθει το όλο θέμα στην διάσκεψη των Προέδρων και στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί.
Προς το τέλος του πολύωρου κομφούζιου η κυρία Κωνσταντοπούλου εισηγήθηκε να γίνει ψηφοφορία προκαλώντας νέα έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου ο οποίος της είπε ότι είναι ειρωνική, αλαζονική και απρεπής, υπογραμμίζοντάς της ότι παραβιάζει το Σύνταγμα θέτοντας ουσιαστικά σε ψηφοφορία το θέμα της διάκρισης των εξουσιών. «Σας αποδοκίμασε το κόμμα σας και όλα τα κόμματα πλην της Χ.Α. Συντελείτε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» της είπε και διερωτήθηκε «πότε θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την παράταση του Μνημονίου;».
«Αυτή η Βουλή παράταση του Μνημονίου δεν θα ψηφίσει. Μην αγωνιάτε», του απάντησε εκείνη και η Βουλή προχώρησε στην διαδικασία συζήτησης και ψήφισης επί της άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργιάδη.
Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου»
Έπειτα από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία σχετικά με την άρση της ασυλίας του Γεωργιάδη, η οποία και καταψηφίστηκε.
Ο βουλευτής της ΝΔ ευχαρίστησε λίγα λεπτά αργότερα όσους βουλευτές ψηφίσαν εναντίον της άρσης της ασυλίας του.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ευχαριστώ τους συναδέλφους όλων των κομμάτων που με συντριπτική πλειοψηφία 216 υπερ μου, 7 παρών και 1 κατά, έβαλαν τέλος σε μία αθλιότητα».
Συνάντηση Ζωής Κωνσταντοπούλου με Γιαννάκη Ομήρου
Νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου..
Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Κύπρου δεσμεύτηκαν ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, θα κάνουν όσα απαιτούνται ώστε να διαφυλάξουν το ρόλο του αντιπροσωπευτικού αυτού θεσμού της Δημοκρατίας «από οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των κανόνων της λαϊκής κυριαρχίας».
«Πολλές φορές τα κοινοβούλια καλούνται να επικυρώσουν αποφάσεις έξω από τα θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει τώρα με το Eurogroup που δεν μπορεί να ελέγχει αποφάσεις που λαμβάνονται από και για χώρες-μέλη», είπε ο κ. Ομήρου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για «τη λαίλαπα της γάγγραινας των Μνημονίων», που έχουν αλλοιώσει και τρώσει , όπως είπε, τον πυρήνα της Δημοκρατίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είπε στον κ. Ομήρου ότι και η Κύπρος έχει υπάρξει «θύμα των Μνημονίων», και η Βουλή των Αντιπροσώπων «αποδέκτης Mνημονιακών εκβιασμών».
«Οι δραματικές συνθήκες που βιώνει επί μνημονίου ο ελληνικός λαός, οι εξίσου δραματικές και επιδεινούμενες συνθήκες, που βιώνει επί μνημονίου ο κυπριακός λαός επιβάλλουν σε όλους να σταθούμε και να αρθούμε στο ύψος της ευθύνης μας ως εκπρόσωποι των λαών μας και να διεκδικήσουμε εκείνα τα δίκαια και εκείνα τα δικαιώματα που έχουν διαχρονικά εμπνεύσει την ισότιμη συνύπαρξη λαών, κρατών και κοινωνιών, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Οι δύο πρόεδροι συναποφάσισαν να εμβαθύνουν ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, δια μέσου και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, στα πλαίσια της οποίας Κύπρος και Ελλάδας συμμετέχουν σε πλείστα διεθνή και ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά φόρα, όπως η Διεθνής Κοινοβουλευτική Ενωση, ο ΟΑΣΕ και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.