Πέθανε ο φιλόλογος και συγγραφέας Τάσος Ρούσσος

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πέθανε, το πρωί της Τρίτης, ο φιλόλογος και συγγραφέας Τάσος Ρούσσος, σε ηλικία 81 ετών. Γεννημένος στην Aθήνα το 1934, εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική και την δημόσια μέση εκπαίδευση ενώ το 1965 προσελήφθη από το Εθνικό Θέατρο, από όπου αποχώρησε με σύνταξη το 1986. Aπό το 1978 δίδαξε Nεοελληνική Λογοτεχνία στην Δραματική Σχολή του Eθνικού όπου ήταν διευθυντής (1989 – 2007).

Ο Ρούσος ασχολήθηκε με την λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, μετάφραση, δημοσίευσε επιφυλλίδες, άρθρα και κριτικές λογοτεχνίας, ποιήματα και διηγήματα σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο ίδιος συμπλήρωσε την αποσπασματική σωζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη «Yψιπύλη» ενώ πλήθος μεταφράσεών του από το αρχαίο δράμα, καθώς και από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο έχουν παιχτεί από το Eθνικό Θέατρο και από διάφορους θιάσους

Ηταν μέλος της Eταιρείας Eλλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Eταιρείας Συγγραφέων, του Eλληνικού Κέντρου του Διεθνούς Iνστιτούτου Θεάτρου, του Θεατρικού Μουσείου και του Ελληνικού Πεν Kλαμπ. Χρημάτισε πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Καλλιτεχνικής Eπιτροπής του Eθνικού Θεάτρου και αντιπρόεδρος του Eλληνικού Φεστιβάλ.

Είχε βραβευτεί δύο φορές από την Eταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για την μετάφραση των απάντων του Αισχύλου και για τις μεταφράσεις των τραγωδιών του Σενέκα, από την Eταιρεία Eλλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για το μεταφραστικό του έργο στα αρχαίο δράμα, καθώς επίσης και από την Aκαδημία Aθηνών, τον Δεκέμβρη του 2003, για το σύνολο του έργου του.

Ηταν παντρεμένος και είχε έναν γιο.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 15.00 από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.