«Η Ωραία Κοιμωμένη» από τα διασημότερα Μπαλέτα της Μόσχας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η «Ωραία Κοιμωμένη», ένα από τα διασημότερα μπαλέτα παγκοσμίως, γράφτηκε το 1889 και είναι το δεύτερο από τα τρία έργα για μπαλέτο που συνέθεσε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Κατέχει  ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου, όχι μόνο ως ένα αριστούργημα αλλά και σαν το πρώτο επιτυχημένο έργο για μπαλέτο που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι.

Ο διευθυντής των Αυτοκρατορικών Θεάτρων της Αγ. Πετρούπολης Ιβάν Βσεβολόζσκι πρότεινε στον Τσαϊκόφσκι να συνθέσει μουσική για μπαλέτο, πάνω στον μύθο της Ωραίας Κοιμωμένης από το ομώνυμο παραμύθι του Σαρλ Περό. Ο Τσαϊκόφσκι δεν δίστασε να δεχτεί την ανάθεση αν και το πρώτο του μπαλέτο, η Λίμνη των Κύκνων δεν είχε γνωρίσει και τόση επιτυχία λίγα χρόνια πριν. Χορογράφος ήταν ο Μαριούς Πετιπά, ο οποίος μάλιστα έδωσε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για τις μουσικές απαιτήσεις του έργου. Ο Τσαϊκόφσκι δούλεψε με έμπνευση και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε το έργο.

Η πρεμιέρα του μπαλέτου έγινε στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 15 Ιανουαρίου του 1890. Την ημέρα εκείνη, ο τσάρος Αλέξανδρος ΙΙΙ, κάλεσε τον συνθέτη στο αυτοκρατορικό θεωρείο, κάνοντας το σχόλιο «Πολύ καλά», γεγονός που μάλλον ενόχλησε τον Τσαϊκόφσκι ο οποίος περίμενε μία πιο ενθουσιώδη αντίδραση στο έργο του. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1899, ακολούθησε η πρεμιέρα του μπαλέτου στα Μπολσόι της Μόσχας.

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: ο βασιλιάς και η βασίλισσα καλούν όλες τις νεράιδες και τις μάγισσες να γίνουν νονές στα βαφτίσια της πρωτότοκης κόρης τους, της πριγκίπισσας Αυγής. Ξεχνούν όμως να  καλέσουν τη μάγισσα Καραμπός. Την ώρα της βάφτισης κι ενώ οι νεράιδες προσφέρουν η καθεμιά και από μία αρετή στο μωρό, καταφθάνει η Καραμπός πολύ θυμωμένη και ρίχνει μία φοβερή κατάρα στην Αυγή. Στα 16α γενέθλιά της, θα τρυπήσει το δάχτυλό της μ’ ένα αδράχτι κι αυτό θα την οδηγήσει στο θάνατο! Όμως επεμβαίνει η καλή νεράιδα Πασχαλιά, που δεν έχει δώσει ακόμη τη δική της ευχή και αλλάζει την κατάρα της Καραμπός: η Αυγή δεν θα πεθάνει αλλά θα πέσει σε βαθύ ύπνο. Μαζί της και όλο το παλάτι.  Ύστερα από εκατό χρόνια θα την ξυπνήσει ένας πρίγκηπας με το φιλί του και θα την παντρευτεί.

Το μπαλέτο εστιάζει στη σύγκρουση των δύο δυνάμεων, του καλού (που αντιπροσωπεύει η νεράιδα Πασχαλιά) και του κακού (που αντιπροσωπεύει η μάγισσα Καραμπός). Την καθεμία συνοδεύει ένα μουσικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της πλοκής. Ο συνθέτης εμπότισε την παραμυθένια πλοκή του μπαλέτου με έντονα συναισθήματα, ενσωματώνοντας μια ανθρώπινη ιστορία, μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση και περιπέτεια, μια ιστορία με κινδύνους αλλά και θάρρος, που τελικά έχει αίσιο τέλος χάρη στη δύναμη της αγάπης.

Η «Ωραία Κοιμωμένη» πήρε στην εποχή της καλύτερες κριτικές από τη «Λίμνη των Κύκνων» αλλά ο Τσαϊκόφσκι δεν πρόλαβε να δει το έργο του να αναγνωρίζεται ευρέως έξω από τα σύνορα της Ρωσίας. Πέθανε το 1893. Το 1903 η «Ωραία Κοιμωμένη» ήταν το δεύτερο πιο διάσημο έργο στην ιστορία των Αυτοκρατορικών Μπαλέτων, έχοντας παρουσιαστεί 200 φορές μέσα σε 10 χρόνια! Μετά το 1921 και το ανέβασμά της στο Λονδίνο, η «Ωραία Κοιμωμένη» αναγνωρίστηκε παγκοσμίως σαν ένα από τα ωραιότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου.

Το μπαλέτο της «Ωραίας Κοιμωμένης», μας μεταφέρει σε άλλη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες και πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος. Η ιστορία της πανέμορφης πριγκίπισσας Αυγής εκτυλίσσεται και ζωντανεύει μέσα από τη θεσπέσια μουσική του Τσαϊκόφσκι και τον ακαταμάχητο χορό των χορευτών του ROYAL MOSCOW BALLET που  πλαισιώνονται από χορευτές των διασημότερων μπαλέτων της Μόσχας, όπως τα Μπολσόι και  Στανισλάφσκι.

 

Το «The Royal Moscow Ballet» περικλείει μέσα του τους αιώνες και την κληρονομιά της τέχνης του ρωσικού μπαλέτου. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται μεγάλα αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου. Οι χορευτές του προέρχονται από τις μεγαλύτερες Ακαδημίες Χορού της Ρωσίας ενώ συνεργάζεται και με κορυφαίους χορευτές των σπουδαιότερων θεάτρων της Ρωσίας όπως τα: Μπολσόι, Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ), Στανισλάφσκι κ.ά. Το «The Royal Moscow Ballet» έχει περιοδεύσει σε Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Ελβετία, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Φιλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Δανία, Τουρκία κ.α.

 

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ»

Μπαλέτο σε δύο πράξεις από το ROYAL MOSCOW BALLET

με την συμμετοχή χορευτών από τα διασημότερα μπαλέτα της Μόσχας.


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ (3 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ):

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 20:30

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 20:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 17:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ*:

Δ ΖΩΝΗ: 16 ΕΥΡΩ (ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 8 ΕΥΡΩ)

Γ ΖΩΝΗ: 24 ΕΥΡΩ (ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 12 ΕΥΡΩ)

Β ΖΩΝΗ: 32 ΕΥΡΩ (ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 16 ΕΥΡΩ)

Α ΖΩΝΗ: 40 ΕΥΡΩ (ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 20 ΕΥΡΩ)

*Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

Καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload | τηλεφωνικά: 210 8840600 | ηλεκτρονικά: abcd.gr και viva.gr (http://www.viva.gr/tickets/dance/badminton-theater/oraia-koimomeni/)

 

Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού – Γουδή, τηλ:. 210 8840600

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.