Βαλαβάνη: Οχι στη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τέλος στη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων έβαλε το πρωί της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Η ίδια δήλωσε ότι η εγκύκλιος που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και με την οποία φορολογούνταν με συντελεστή 11% ή 13% τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 καταργείται με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή. Πλέον θα μπορούν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο και να μην φορολογούνται γι’ αυτά.

Σε ερώτηση για το θέμα του ΕΝΦΙΑ η Νάντια Βαλαβάνη ξεκαθάρισε τα εξής: Οτι θα καταργηθεί εντός του 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο «που θα προστατεύει την χαμηλή και μεσαία περιουσία». Επίσης, διευκρίνισε ότι θα υπάρχει «ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας» το οποίο ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει καθώς περιμένει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Με βάση το ατομικό αφορολόγητο θα μπορεί κάποιος ή να εξαιρεθεί η πρώτη του κατοικία ή το σύνολο της περιουσίας του. Για παράδειγμα έστω ότι κάποιος διαθέτει μια πρώτη κατοικία και ένα εξοχικό. Αν το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας αυτών των δύο είναι κάτω από το αφορολόγητο που θα θεσπιστεί τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει φόρο ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Αν όμως διαθέτει μία μόνο πρώτη κατοικία η οποία θα ξεπερνά το αφορολόγητο που θα καθοριστεί τότε θα επιβάλλεται φόρος από την διαφορά.

Η Νάντια Βαλαβάνη σημείωσε ότι θα έρθει στα μέσα του χρόνου φορολογικό νομοσχέδιο που θα καθορίζει το νέο αφορολόγητο, τη νέα κλίμακα, τις φοροαπαλλαγές, τους συντελεστές κτλ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.