Κι όμως ο Βαρουφάκης συνάντησε τον Ομπάμα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εγκάρδια συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που διήρκεσε περίπου 12 λεπτά πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση για την Εθνική Ανεξαρτησία στο Λευκό Οίκο.

Ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνομίλησε με κάποιον Έλληνα υπουργό για τόσο χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Πέραν της συνομιλίας, ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας, έσπασε ένα πρωτόκολλο πολλών ετών, καθώς εμφανίστηκε ενώπιον του Αμερικανού προέδρου χωρίς γραβάτα, κάτι που προκάλεσε ποικίλα σχόλια από τους παρευρισκόμενους. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Έκτακτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εαρινών συσκέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega από τον Μιχάλη Ιγνατίου, αντικείμενο της συζήτητης τους ήταν η ελληνική οικονομία ενώ η επικεφαλής ΔΝΤ είπε στον Γ. Βαρουφάκη, ότι το ΔΝΤ δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον, πήγε πάρα πολύ καλά.

O Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για σειρά επαφών με αξιωματούχους στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ωστόσο στο πρόγραμμά του δεν υπήρχε αρχικά συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση έγινε στη σκιά του δημοσιεύματος των Financial Times, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρξε «ανεπίσημο» ελληνικό αίτημα προς το ΔΝΤ να καθυστερήσει μια πληρωμή δόσης, κάτι που το Ταμείο αρνήθηκε να δεχτεί.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας αναφερθείσα στο θέμα είπε ότι η καθυστέρηση πληρωμής δόσης προς το Ταμείο από την Ελλάδα είναι κάτι που δεν συνιστάται στην παρούσα συγκυρία.

Επίσης, υπογράμμισε πως οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τέτοιες αναβολές δεν δόθηκαν ποτέ σε προηγμένες οικονομίες και δίνονταν πάντα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε μάλιστα στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει στη διάρκεια συνομιλιών με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.