Υπουργός και υφυπουργός κατάφεραν να διώξουν το Σωτήρη Χατζάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα  κατάφεραν εν τέλη  ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης, μέσω ΦΕΚ να διώξουν τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη μαζί και το διοικητικό συμβούλιο.

Για τέσσερις λόγους επικαλούνται ο Αριστείδης Μπαλτάς, όσο και ο Νίκος Ξυδάκης για την ανάκληση της απόφασης διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη, του οποίου η θητεία έληγε τον Μάιο του 2016.

 

Το ΦΕΚ αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου σε συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας, στην ανάγκη να υπάρχει υπευθυνότητα και λογοδοσία, αλλά και «αρμονία και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και καλλιτεχνικής διεύθυνσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα ο Σωτήρης Χατζάκης έσπευσε να παρουσιάσει το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν, και ενώ ήδη είχε υπογραφεί -όπως φαίνεται- η απόφαση για την ανάκληση του διορισμού του.

Oλόκληρο το ΦΕΚ που αφορά στην ανάκληση της απόφασης διορισμού τόσο του Νίκου Ξυδάκη όσο και του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου,  μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

Αναλυτικά οι λόγοι για την απομάκρυνσή του αναγράφονται ως εξής στο ΦΕΚ: «α) Παρέλειψε, από την έναρξη της θητείας του (21.5.2013) μέχρι και την υπογραφή της παρούσης, την ανάρτηση περιλήψεων των συμβάσεων έργου που έχει συνάψει κατ’ άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε Ν. 2273/1994, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Θεάτρου, με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό του θεάτρου, καθώς επίσης και με ειδικούς συνεργάτες για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού, στη διαδικτυακή εφαρμογή “Διαύγεια”, όπως κατά νόμο επιβάλλεται, β) Συνήψε, κατά το έτος 2014, τρεις συμβάσεις έργου με αντικείμενο τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων με το Εθνικό Θέατρο κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 16 εδ. β’ του Ν. 2273/1994, η οποία προβλέπει ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό συμβάσεων μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Εθνικού Θεάτρου τις δύο συμβάσεις ετησίως, γ) Συνήψε, κατά το έτος 2015 και στο πλαίσιο παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου, τρεις συμβάσεις έργου ως καλλιτεχνικός διευθυντής, αρμόδιος για τη σύναψη συμβάσεων έργου εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου (άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε του Ν.2273/1994) με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου Μετζικώφ – Παπαδάκη Ιωάννη, κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 11 εδ. β’ του Ν. 2273/1994 και δ) Καθυστέρησε, χωρίς σπουδαίο λόγο, να υποβάλει αιτηθέντα στοιχεία στην εποπτεύουσα Αρχή, με συνέπεια να καθίσταται έτσι δυσχερής η άσκηση της προβλεπόμενης από τον νόμο αρμοδιότητας εποπτείας του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων επί του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και η εναρμονισμένη και συντονισμένη δράση για την επίτευξη των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που καλείται να υπηρετήσει το Εθνικό Θέατρο».

Η πολιτική ηγεσία είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα του Εθνικού Θεάτρου και σύντομα περιμένουμε ανακοινώσεις.

 

Τι απαντά ο Σωτήρης Χατζάκης

 

«Αναμένω οδηγίας δια πιθανήν μετάβασιν μου εις την πολιτιστικήν Μακρόνησον» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζάκης, στην ειρωνική απάντησή του.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Χατζάκη:

«Με απόφασιν του Αναπληρωτού Υπουργού Πολιτισμού, επαύθην από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σήμερον, 21ην Απριλίου 2015. Άνευ Διαγγέλματος.


» Ζήτω ο Αναπληρωτής Υπουργός.


» Ζήτω το Έθνος.


» Διατελών εις τον γύψον, αναμένω οδηγίας δια πιθανήν μετάβασιν μου εις την πολιτιστικήν Μακρόνησον, όπως κατά το παρελθόν, εις την πραγματικήν, είχε σταλεί ο πατήρ μου».


Ο διορισμός του Χατζάκη και του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου ανακλήθηκε με δύο υπουργικές αποφάσεις που υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας, Αρ.Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν.Ξυδάκης, και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/264.


Το υπουργείο έκανε λόγο για «παραβάσεις τού ιδρυτικού νόμου τού οργανισμού», σημειώνει πως νέο ΔΣ και καλλιτεχνικός διευθυντής θα οριστούν τις επόμενες ημέρες και προαναγγέλλει «πλήρη και εξονυχιστικό διαχειριστικό έλεγχο» στο Εθνικό Θέατρο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.