Εκλεψαν τα κειμήλια της Μάχης της Κρήτης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης προκάλεσε η αποκάλυψη ότι αφαιρέθηκαν μέσα από την Στοά Μακάσι, στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, κειμήλια και όπλα του Β Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικά της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί.

Η Στοά Μακάσι, μέσα στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, λειτούργησε ως φυλακή κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κρήτης.

Ανθρωποι του Δήμου Ηρακλείου που επισκέφθηκαν το χώρο διαπίστωσαν ότι ο χώρος είχε παραβιαστεί και οι προθήκες είχαν σπάσει, προκειμένου να αφαιρεθεί άνγωστος αριθμός αντικειμένων, όπως γράφει το cretalive.

Τα αντικείμενα από την περίοδο της Κατοχής παραχωρήθηκαν στο δήμο Ηρακλείου, το 1992, οπότε αποφασίστηκε η λειτουργία Μουσείου για τη Μάχης της Κρήτης. Το 1994, το Μουσείο λειτούργησε σε ημιυπόγειο επί της οδού Δουκός Μποφόρ, σε ένα κτίριο ακατάλληλο που είχε … πλημμυρίσει κιόλας, ενώ το 2013 τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στη Στοά Μακάσι η οποία έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει.

Απογοητευμένοι από την απραξία σε σχέση με το Μουσείο, οι απόγονοι των αντιστασιακών που δώρισαν αντικείμενά τους, είχαν αρχίσει να ζητούν να τους επιστραφούν τα αντικείμενα.

Η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί ήδη έρευνες για την υπόθεση και μάλιστα έχει κληθεί να καταθέσει η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαπιστώσει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.