120 ευρώ σύνταξη, μπορούν να σηκώσουν από τα γκισέ οι συνταξιούχοι

Facebook
Twitter
LinkedIn

Από αύριο Τετάρτη και για τρεις συνεχόμενες μέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα ανοίξουν περίπου χίλια τραπεζικά καταστήματα σε όλη την χώρα  για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές.

 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, σε διαρκή συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφασίστηκαν τα εξής: Από την Τετάρτη 30 Ιουνίου, και για τρεις συναπτές μέρες, θα ανοίξουν περί τα χίλια τραπεζικά καταστήματα σε όλη την χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες και οι οποίοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά την διάρκεια της εβδομάδας τούτης. Παράλληλα, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως. Ο κατάλογος των τραπεζικών καταστημάτων που θα ανοίξουν την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα. Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών θυμίζει σε όλους τους καταθέτες ότι οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς πριν και μετά το δημοψήφισμα το οποίο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφανθούν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του Eurogroup να μπουν, άλλη μια φορά, στο στόχαστρο οι συντάξεις – ένα δημοψήφισμα που το Eurogroup προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τορπιλίσει αρνούμενο να επεκτείνει την δανειακή συμφωνία για σύντομο χρονικό διάστημα».

Πάντως, πηγές της αντιπροεδρίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι τράπεζες να ανοίξουν και νωρίτερα της λήξης της τραπεζικής αργίας για ορισμένες συναλλαγές.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

Ξεκίνησε ήδη από χθες η λειτουργία της ειδικής Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας Ήδη όπως ανακοινώθηκε εξετάστηκε το πρώτο αίτημα.

Σταδιακά λύνονται και τα προβλήματα στις καταθέσεις μετρητών από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα (κατάθεση ημερήσιων εισπράξεων), τα οποία θα μπορούν να κλείνουν ειδικό ραντεβού με την τράπεζά τους και με τη συνοδεία αστυνομικού να καταθέτουν στους λογαριασμούς τους.

Αναφορικά με ορισμένους εμπόρους, κυρίως βενζινάδικα, που δεν δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες επισημάνθηκε πως υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να καταρτιστεί λίστα των εμπόρων που κάνουν δεκτές τις πληρωμές με κάρτες και να ενημερωθεί το κοινό.

Συνεννοήσεις έχουν γίνει επίσης και με τις πρεσβείες στο εξωτερικό για τους Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Οι πρεσβείες σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα απελευθερώσουν το όριο των καρτών μέχρι ενός ποσού, ώστε να μπορούν οι Έλληνες που είναι στο εξωτερικό να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους και τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

Για τις επιταγές επισημάνθηκε ότι προβλέπεται αναστολή των ημερομηνιών λήξης τους (και των δικαστικών).

Αναφορικά με τις μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα, επισημάνθηκε ότι οποιαδήποτε πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, όπως επίσης μπορεί να γίνει είσπραξη επιταγών ώστε να πληρωθεί το προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.