Δείτε πως κινείται η σκόνη στην Κύπρο – Σύνδεση με δορυφόρο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε επικίνδυνα ψηλά ποσοστά παραμένει το επίπεδο της σκόνης στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία κυρίως των ευάλωτων ομάδων.

 

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, στις 4 τα ξημερώματα τα ποσοστά σκόνης στη Λεμεσό ανέρχονταν σε 1021,5 μικρογραμμάρια, στο Ζύγι 802,3 ενώ λίγο καλύτερη, αν και σε ψηλά επίσης επίπεδα, ήταν η κατάσταση στη Λευκωσία όπου οι μετρήσεις έδειξαν 377,4 μικρογραμμάρια.

Στις υπόλοιπες περιοχές το ποσοστό σκόνης ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων.

Η σκόνη αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά από το απόγευμα ενώ σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα σκόνης και καύσωνα αναμένεται στην Κύπρο το Σάββατο.

Χθες η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και τοξική, με την σκόνη να φθάνει σε κάποιες περιοχές μέχρι και 100 φορές πάνω απο το όριο ασφαλείας για την ποιότητα του αέρα. Χειρότερη ήταν η κατάσταση στη Λεμεσό και τη Λάρνακα με επίπεδα πολλαπλάσια του ορίου.

 

Παρακολουθήστε μέσω δορυφόρου την σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο πατώντας εδώ

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού επισκέφθηκαν χθές λόγω σκόνης, τις Πρώτες Βοήθειες των Γενικών Νοσοκομείων σε όλη την Κύπρο. Τα περισσότερα περιστατικά, με συμπτώματα δύσπνοιας και γενικά αναπνευστικά προβλήματα, παρατηρήθηκαν στη Λάρνακα και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Οι γιατροί προειδοποιούν οτι τα μικρά σωματίδια της σκόνης είναι τοξικά και διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα. Τόνισαν ακόμη ότι η σκόνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στα μάτια και το δέρμα και να επιδεινώσει τις αλλεργίες.Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

 

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

riknews

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.