Προθεσμία για τη Δευτέρα πήρε η Σαββαϊδου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Προθεσμία για τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ώστε να προετοιμάσει τις εξηγήσεις της, έλαβε από τους εισαγγελείς, Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου, η γγ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, η οποία κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία.

Η κλήση της κ. Σαββαϊδου αφορά απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Η ελεγχόμενη από τους εισαγγελείς απόφαση φέρεται να «πάγωσε» επ’ αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά από αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Η υπόθεση απασχόλησε τους εισαγγελείς Διαφθοράς, Γ. Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου, μετά από διαδυκτιακό δημοσίευμα, τον περασμένο Αύγουστο, που αναφέρονταν σε εμπλοκή της κ. Σαββαϊδου στο θέμα του προστίμου, το οποίο, ουσιαστικά, με την εντολή για επανέλεγχο δεν έχει καταστεί απαιτητό.

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφερόταν πως για τη συγκεκριμένη εταιρεία εκρεμμεί δικογραφία που αφορά κατηγορία τοκογλυφίας, καθώς φέρεται να δάνειζε άλλη εταιρεία με υπέρογκα επιτόκια.

Η υπόθεση του προστίμου είναι η δεύτερη που φέρνει την κ. Σαββαϊδου ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς εκρεμμεί σε βάρος της ποινική δίωξη για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, η κ. Σαββαϊδου έδωσε στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, χρονικό περιθώριο ενός έτους σε τηλεοπτικά κανάλια, προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων. Η απόφαση της κατηγορουμένης, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι παράνομη, καθώς ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την εικοστή ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» (ρεπορτάζ Φώφη Γιωτάκη), η υποβολή παραίτησης της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου είναι ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση ενώ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η κυρία Σαββαΐδου αφενός εμφανίζεται μέχρι αυτή την ώρα απρόθυμη να παραιτηθεί διευκολύνοντας την κυβέρνηση και αφετέρου πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έστειλε σχέδιο τροπολογίας -σύμφωνα με πληροφορίες- που προωθούσε την απαλλαγή της από ποινικές ευθύνες για οποιαδήποτε απόφασή της, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών υποθέσεων.

 

«Είναι θέμα αξιακό να μην υπάρχουν στις θέσεις αυτές γκρίζα σημεία», ανέφερε σήμερα για το θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραίτηση της γενικής γραμματέως.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.