Αξονας συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για το ενεργειακό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις βαθιές ρίζες φιλίας των δύο λαών αναφέρθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, όπως στον τουρισμό, την ενέργεια και τον πολιτισμό.

Ιδιαίτερα για την ενέργεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα για το ενεργειακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχιστούν οι διμερείς επαφές ελλήνων και ισραηλινών ειδικών, ενώ θα προγραμματιστεί και νέα τριμερής με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που έγιναν για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο εξάπλωσης του τζιχαντισμού, αλλά και στην ανάγκη να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Συρία.

Για το παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε μια «ειλικρινή» συζήτηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το πόσο προβληματίζει την ελληνική πλευρά η κλιμάκωση της βίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ως χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φίλη του παλαιστινιακού λαού, θέλουμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να ανοίξουν παράθυρα διαλόγου» συνέχισε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ιερουσαλήμ είναι τόπος συμβίωσης διαφορετικών λαών, πολιτισμών και θρησκειών και αυτό δεν πρέπει να χαθεί.

«Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ειρήνη, απέναντι στο μίσος και την εχθρότητα στο διαφορετικό» κατέληξε.

Στη δήλωσή του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να ανοικοδομηθεί η οικονομία, ωστόσο προσέθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και είπε ότι θα ενθαρρύνει ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά φιλία, την οποία θα αναπτύξουν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

 

Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια μακρά και διαρκή εταιρική στρατηγική σχέση, ενώ σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως ο βίαιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, τονίζοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

 

Μετά τη σύντομη, κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με εθελοντές της IsraAID, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στη Λέσβο παρέχοντας υπηρεσίες διάσωσης, πρώτες βοήθειες, ψυχολογική υποστήριξη και σίτιση σε πρόσφυγες.

 

Συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα), Γ.Χέρτζογκ και κατόπιν συνάντηση με τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος.

 

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική .

 

Κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών , για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων .

 

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε κυβερνητική πηγή, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στην Βόρειο Ελλάδα , ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας, δεδομένης της σταθερότητας που επικρατεί στην δυνητική πορεία του αγωγού προς την Ελλάδα.

 

Επίσης, συζήτηση έγινε για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.

 

Τα κυριώτερα σημεία της συνέντευξης Τύπου

 

«Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα», δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

 

«Αυτό είναι μεγάλο εστιακό σημείο των συζητήσεών μας» σημείωσε ο κ. Νετανιάχουν ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας σε έρευνα, ενέργεια, πολιτισμό… Υπάρχει μεγάλος όγκος τουριστών που φτάνουν στην Αθήνα. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα» είπε και υπογράμμισε τη «σύμπνοια πνεύματος των δύο χωρών στον πολιτισμό».

 

Ο κ. Νετανιάχου αναγνώρισε τις προσπάθειες των Ελληνων για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Προχωράτε με συνέπεια και θεωρούμε ότι θα πετύχετε τον στόχο. Εμείς στηρίζουμε τις επενδύσεις, οι οποίες θα είναι προς κέρδος της Ελλάδας και του Ισραήλ» ανέφερε.

 

«Τα τελευταια χρόνια υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών» δήλωσε από την πλευρά του ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχουν τομείς που μπορούμε να εστιάσουμε για να ενισχύσουμε την φιλία και τη συνεργασία κυρίως στον τουρισμό, τον πολιτισμό αλλά να ανοίξουμε τη συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια».

 

Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώσαμε ότι εκτός από τον υψηλό αριθμό τουριστών θα κάνουμε πιο ουσιαστικά βήματα στον χώρο των επενδύσεων. Να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας…»

 

«Είχαμε την ευκαιρία να επικεντρώσουμε στην ανάγκη ενίσχυσης συνεργασίας σε διάφορες μορφές ενέργειας, στις αγροτοκαλλιέργιες, στις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και τον τουρισμό» είπε ο κ. Τσίπρας.

 

«Από τα κεντρικά ζητήματα για το οποίο συνομιλήσαμε ήταν και οι ευκαιρίες στην ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην έρευνα και εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

 

«Με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την σειρά των κυβερνητικών συναντήσεων τον Γενάρη του 2016 πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ και την επόμνη ημέρα να προχωρήσουμε στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ προκειμένου να δούμε επί τάπητος που μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα και να μην μείνουν σε συζητήσεις επί χάρτου» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

 

«Παράλληλα» σημείωσε ο ελληνας πρωθυπουργός «συζητήσαμε για την ανάγκη να διαφυλάξουμε την σταθερότητα να σταματήσουμε τους τζιχαντιστές και να βρούμε λύση στο συριακό..Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για το παλαιστινιακό και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κλιμάκωση της βίας. Τονίσαμε την κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια από την μία πλευρά αλλά και την βία κατά αμάχων από την άλλη πλευρά.

 

«Ως χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φίλη του παλαιστινιακού λαού, θέλουμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να ανοίξουν παράθυρα διαλόγου» συνέχισε.

 

«Βρίσκομαι σε έναν ιστορικό τόπο όπου συναντάται η ιστορία και ο πολιτισμός διαφορετικών θρησκειών και εθνών, σε ένα τόπο που ήταν πάντα χώρος συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών. Πρέπει να διαφυλλάξουμε την πολυπολιτισμικότητα στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ειρήνη, απέναντι στο μίσος και την εχθρότητα στο διαφορετικό» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο Τσίπρας

Μετά την ξενάγησή του στο μουσείου του Ολοκαυτώματος και μια δήλωση με την οποία εκφράζει τον σεβασμό του στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδείας, άρχισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο του μουσείου ο διευθυντής του Αβνέρ Σαλέβ και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο μουσείο όπου αποτυπώνεται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει. Να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού. Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».

Νωρίτερα, είχε καταθέσει στεφάνι στην αίθουσα μνήμης του μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Μαχμούτ Αμπάς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για μια επίσκεψη που θα επιβεβαιώσει τις παραδοσιακά θερμές σχέσεις του ελληνικού με τον παλαιστινιακό λαό, ενώ παράλληλα, θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.


Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Την Πέμπτη, στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον χώρο της ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων και κατόπιν, στις 12:10, θα αναχωρήσει για την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:50 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο Γιάσερ Αραφάτ.

Στις 13:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών παρουσία του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και του πρωθυπουργού κ. Χαμντάλα.

 

Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Αμπάς και κοινές δηλώσεις στα ελληνικά και παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εν συνεχεία θα παρατεθεί γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του πρωθυπουργού.

 

Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ και θα έχει το απόγευμα στις 16:15 συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ μετέπειτα θα μεταβεί στον Ι.Ν. Αναστάσεως.

 

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.