Βεβήλωσαν τον τάφο του Καζαντζάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εγκαταλελειμμένο και βεβηλωμένο αντικρίζει κανείς τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, το μνημείο – αναφορά για το σύγχρονο Ηράκλειο, καθώς δεν υπάρχει πλέον σταυρός, ενώ η επιγραφή «δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λέφτερος», μια φράση που έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, έχει σβηστεί με σβουράκι και στη θέση της έχει ζωγραφιστεί… μια καρδιά.

Το θέμα ανακίνησε ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ο οποίος ανέβηκε το πρωί της Κυριακής στο Μαρτινέγκο. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, παντού στο χώρο υπάρχουν ξερά φύλλα και σκουπίδια, παντού εγκατάλειψη…

«Πήγα κι εγώ για προσκύνημα, το κάνω τώρα που ετοιμάζω την ταινία. Πραγματικά ντρέπομαι με αυτό που είδα» δήλωσε στο Cretalive ο σκηνοθέτης προσθέτοντας: «Τέτοια εγκατάλειψη για τον τάφο ενός τόσο μεγάλου Κρητικού; Ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες; Ντράπηκα για τη βεβήλωση που διαπίστωσα, δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό στο Ηράκλειο».

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί συμβαίνει στο Ηράκλειο αυτό το ανήκουστο πράγμα; Δεν μπορεί κάποιος να ασχοληθεί; Αισθάνομαι διαρκώς ότι το Ηράκλειο διώχνει τα παιδιά του» καταλήγει ο σκηνοθέτης που ετοιμάζεται για τα γυρίσματα της ταινίας για τον Καζαντζάκη, αλλά μάλλον το σκέφτεται εάν αυτά γίνουν στην Κρήτη και πολύ περισσότερο στο Ηράκλειο.

 

«Ο τάφος είναι έτσι από την προηγούμενη Παρασκευή. Έχουμε επιληφθεί αμέσως για την αποκατάστασή του», σημείωσε μιλώντας στο Mega η Αριστέα Πλεύρη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.