Standard & Poor’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Β.Β.
Επιμέλεια Μ.Παναγιώτου Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε Β- από CCC+ που ήταν πριν προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται σταθερές.Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου η αναβάθμιση επέρχεται καθώς υπάρχει σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση έχει κεφαλαιοποιήσει τις συστημικές τράπεζες και εφαρμόζει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παρά τα πολλαπλά σοκ η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική απ’ ότι είχαμε εκτιμήσει πριν. Έως τα τέλη Μαρτίου θεωρούμε,, και παρά τις κόντρες της κυβέρνησης με τους πιστωτές, ότι η χώρα θα φέρει σε πέρα τα προαπαιτούμενα που συνοδεύουν το πρόγραμμα στήριξης των 86 δισ. ευρώ και έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος».Αναφορικά με τις «σταθερές» προοπτικές αυτές συνδέονται, πάντα κατά τον οίκο, με το γεγονός ότι οι κίνδυνοι να υπάρξει αρνητική αναθεώρηση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι περιορισμένοι.Παράλληλα ο οίκος εκτιμά ότι κατά το 2016 η ελληνική οικονομία θα παραμείνει «στάσιμη» αλλά θα ανακάμψει ισχυρά το επόμενο διάστημα.Για το 2016 υπάρχουν τρεις βασικοί κίνδυνοι για το ΑΕΠ:α. Οι τράπεζες θα παραμείνουν προσηλωμένες στην «εκκαθάριση» των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ως εκ τούτου δεν εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσουν τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα,β. Βάσει των όρων του προγράμματος η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τα έσοδά της, κάτι που θα έχει αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. Περαιτέρω λιτότητα θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή, λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκονται συστήματα όπως αυτά Υγείας και Παιδείας, τα οποία έχουν υποστεί υψηλές περικοπές στις δαπάνες τους καιγ. Η κατανάλωση, η οποία βοήθησε ώστε η ελληνική οικονομία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες, να μη βυθιστεί σε ακόμη πιο ισχυρή ύφεση, θα υποχωρήσει σημαντικά.Ο οίκος εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει φέτος στο 0,4% του ΑΕΠ (έναντι του στόχου για 0,5%) και θα διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2019.
Τι σημαίνει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s
Πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης.
Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία από CCC+ σε Β-,διατηρώντας σταθερή την προοπτική, ωστόσο, πίσω από την αναβάθμιση κρύβονται μια σειρά από δυσμενείς προβλέψεις.
Ο διεθνής επενδυτικός οίκος βλέπει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στο Μάρτιο με συμβιβασμό, όπως εκτιμά, κυβέρνησης και θεσμών, που θα οδηγήσει από τη μια σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και σε μείωση συντάξεων, όπως ζητά το ΔΝΤ.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει, σύμφωνα με την S&P, σε έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία θα έρθει με τη μορφή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος στην πληρωμή τόκων και με επιμήκυνση στις λήξεις των δανείων.
Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι η πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, στο τέλος του τρίτου προγράμματος, το 2019 είναι χαμηλή.
Βλέπει, ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη, όπως την χαρακτηρίζει πρόβλεψη για ρυθμούς αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ της τάξεως του 5% και παραμείνει το τρέχον χαμηλό κόστος δανεισμού, θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά χρόνια πριν το χρέος της γενικής κυβέρνησης να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ και, μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα υλοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 20 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές της S&P, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και μετρήσιμη πρόοδο στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρση των κεφαλαιακών περιορισμών ή μια σημαντική διαγραφή χρέου
ΠΗΓES : N.Y.T. – F.A.Z. – BLOOMBERG BUSINESS
Τι σημαίνουν όλα αυτά για μας?
1. Ασφαλή έξοδα στις αγορές μέχρι τέλους χρόνου ή μέχρι το τέλος του Α 3μήνου του 2017 για την άντληση κεφαλαίων με χαμηλό επιτόκιο.
2. Τα κεφάλαια πού μπορούν να αντληθούν οδηγούν στην εκτέλεση Δημοσίων έργων, παράλληλα με την επιχορήγηση του ποσού των 35 εκ. euro του προγράμματος πού υπογράψαμε τον 8/2015.
3. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης ,επομένως αυξάνεται το Α.Ε.Π. και εξισούται η σχέση ΑΕΠ προς ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ….πού κάτω από συνθήκες κανονικότας μπορεί να φθάσει, κάτω από το 100% δλδ. Το χρέος μας να είναι το 85-90 του ΑΕΠ ιδανική περίπτωση για αριστερή Κυβέρνηση.
4. Αυξάνεται η κατανάλωση , επόμενα, η ρευστότητα στην αγορά, αυξάνει τις θέσεις εργασίας…και συνεπακόλουθα μείωση της ανεργίας , κύριο ζητούμενο για μια αριστερή Κυβέρνηση.
5. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών τι σημαίνει τούτο?
1. Αύξηση των δαπανών για την Υγεία.
2. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
3. Βελτίωση των μίκρο αλλά και μάκρο οικονομικών στοιχείων της Οικονομίας μας.
* ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ:
1. Αναδιάρθρωση του χρέους με :
2. Μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τους δανειστές.
3. Επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης μέχρι το 2080.
4. Περίοδο χάρητος για μια εικοσαετία.
Όλα τα παραπάνω αποδέχονται και οι τρείς θεσμοί…το Δ.Ν.Τ. ο E.S.M. ο Ε.F.S.F. η EUROZONE.
Eν αναμονή λοιπόν…και με πολλές ελπίδες επιτυχίας…..
Ίδωμεν…….