Ποιες Παραστάσεις τελειώνουν και πρέπει να δεις επειγόντως

Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Πάντα η άνοιξη σηματοδοτεί και το τέλος των περισσοτέρων θεατρικών   παραστάσεων  που έλαβαν χώρα στις μικρές αλλά και μεγάλες Αθηναϊκές Σκηνές της χώρας.

 

Έτσι και φέτος, πέραν των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε  και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σαν χώρα, οι θεατρικοί παραγωγοί δεν δίστασαν  να ρισκάρουν,  ανεβάζοντας πολλές θεατρικές παραστάσεις που άλλες πήγαν πολύ καλά,  άλλες κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, άλλες υπερεκτιμήθηκαν και άλλες αδικήθηκαν.

Ωστόσο, το θεατρόφιλο κοινό, είχε την ευτυχία εφέτος  να παρακολουθήσει όλα τα  είδη  θεάτρου, με τις παιδικές σκηνές να κεντρίζουν περισσότερο την προσοχή του για τους εξής λόγους.   Πρώτον η  κρίση “ανάγκασε” τον θεατή γονιό, ν΄αφήσει  σε δεύτερη μοίρα τις δικές του επιλογές, με αποτέλεσμα να γίνουν περιζήτητες οι  προσκλήσεις που έδιναν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αλλά και τα sites. Και κατά δεύτερον, στις παιδικές σκηνές είδαμε πιο   προσεγμένες και πρωτότυπες δουλειές,  με πρωταγωνιστές  μεγάλα σημαντικά ονόματα  από το χώρο του θεάτρου αλλά και της μουσικής.

Κάποιες από  τις παραστάσεις αυτές, φτάνουν στο τέλος τους. Επιλέξαμε μερικές  που θεωρούμε ότι το κοινό πρέπει να δει πριν η  αυλαία τους κλείσει για φέτος.

 

Το «Μάνα θα πάω στο Hollywood» είναι το νέο έργο  της Δήμητρας Παπαδοπούλου, που θα μπορούσε να εκτιμήσει και να πει κάποιος,  ότι  είναι η παράσταση που θα μπορούσε να παίζεται επι 10 ολόκληρα χρόνια και να έχει την ίδια επιτυχία που γνώρισε φέτος από την σκηνή του θεάτρου ΙΛΙΣΙΑ.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου, έγραψε και σκηνοθέτησε μαζί με τον Φωκά Ευαγγελινό,  ένα έξυπνο έργο, με  ατάκες που σου κόβουν την ανάσα από το γέλιο και αλήθειες που συγκινούν και προβληματίζουν.

Ένα έργο που αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Από τα όνειρα και τις χαμένες ελπίδες, στην οδό Φυλής  και στη  Λεωφόρο της Δόξας…   Δύο άνεργοι ηθοποιοί (Θανάσης Αλευράς – Κωνσταντίνα Μιχαήλ) μηχανεύονται τα πάντα ώστε να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζονται για να πάνε στο Hollywood!  Στην προσπάθεια τους αυτή θα φτάσουν στο σημείο ακόμα και να μετατρέψουν προσωρινά το διαμέρισμα τους σε οίκο ανοχής όπου θα συμβούν απίστευτες καταστάσεις… Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της οδού Φυλής, με τις ιδιαιτερότητες της ίδιας μας της φυλής που αδυνατεί να συνεννοηθεί, θα τα καταφέρουν άραγε ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους και να πετύχουν το στόχο τους;

Παίζουν:

Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αντώνης Κρόμπας, Jerome Kaluta, Πέτρος Γεωργοπάλης, Στράτος Λύκος, Παναγιώτης Αλεξανδράκης και η Ελένη Ροδά.

Το «Μάνα θα πάω στο Hollywood» θα παίζεται έως τις 24 Απριλίου 2016, αλλά δίνει το ραντεβού με το κοινό και την επόμενη θεατρική σεζόν.



«Χειρογραφο» – Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Το «Χειρόγραφο» της Χάρις Αλεξίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου  από την σκηνή του Θεάτρου Κατερίνα Βασιλάκου.

Η τόλμη της ίδιας της ερμηνεύτριας να ανέβει στην σκηνή  να απομυθοποιήσει και εξομολογηθεί στιγμές από την ζωή της, κέρδισε από την αρχή  το κοινό αλλά και  τους κριτικούς.

Μόνη στην σκηνή με ένα βιολοντσέλο, ένα ακορντεόν και μια κιθάρα, πιάνει το νήμα απ τα παιδικά της χρόνια ως σήμερα και μας αποκαλύπτει πώς η μικρή Χαρίκλεια έγινε η Χάρις Αλεξίου.

Γίνεται το κορίτσι που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στην Οδό Αριστοτέλους…

Εικόνες, μνήμες, λόγια που δεν έχουν ειπωθεί, στιγμές μιας ζωής, φυλαγμένα γράμματα, σημειώματα, όνειρα, εφιάλτες, προηγούμενες ζωές, έρωτες, χαμόγελα, συναυλίες, ταξίδια, οι άντρες, τα τραγούδια, ο πατέρας, η λύτρωση, τα θέλω, τα πρέπει, η γλύκα, το γέλιο, η μνήμη, το χώμα, η χαρά, το σώμα, η ψυχή, το μυαλό, η φωνή.

Μουσικοί:

Παναγιώτης Τσεβάς: ακορντεόν-πιάνο

Γιώργος Λιμάκης: Κιθάρα

Αναστάσης Μισυρλής : Βιολοντσέλο

Μέχρι τις 24 Απριλίου 2016 – Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου.


 

 

«Για Ονομα» – Θέατρο Αλίκη

Την Κυριακή 24 Απριλίου ολοκληρώνονται στο Θέατρο Αλίκη οι παραστάσεις της πιο πολυσυζητημένης επιτυχίας του θεατρικού χειμώνα, “ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ….” των Matthieu Delaporte & Alexandre de la Patellière σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνη Μουρατίδη, Μαρία Κωνσταντάκη και Αντώνη Λουδάρο.

Μια παράσταση που ύμνησαν οι κριτικοί και λάτρεψαν περισσότεροι από 80.000 θεατές!

Από την Κυριακή 1 Μαΐου το «ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ…» ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη και θα παρουσιαστεί στο Θέατρο  της Μονής Λαζαριστών για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ο Βικτόρ (Φάνης Μουρατίδης) περιμένει το πρώτο του παιδί. Η αδερφή του Ελιζαμπέτ (Βίκυ Σταυροπούλου) και ο άντρας της Πιερ (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) τον καλούν στο σπίτι τους για δείπνο μαζί με τη σύζυγό του Άννα (Μαρία Κωνσταντάκη) και τον παιδικό τους φίλο Κλοντ (Αντώνης Λουδάρος). Κι ενώ περιμένουν την ως συνήθως αργοπορημένη Άννα και κουβεντιάζουν περί ανέμων και υδάτων, κάποια στιγμή η κουβέντα στρέφεται γύρω από το μωρό και ο Βικτόρ τους αποκαλύπτει ότι είναι αγόρι! Όταν τον ρωτούν ποιο όνομα έχει διαλέξει για να δώσει στο παιδί, η απάντησή του θα αναστατώσει την παρέα και θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που θα φέρουν το απόλυτο χάος!

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνης Μουρατίδης, Μαρία Κωνσταντάκη

και ο Αντώνης Λουδάρος



Ριχάρδος ο Γ’  – Σύγχρονο Θέατρο

Μια ακόμη παράσταση θα παίζεται έως τις 24 Απριλίου είναι ο  Ριχάρδος ο Γ’  σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.  Βλέπουμε την Καίτη Κωνσταντίνου, ως performer Ριχάρδος, να διεισδύει ως ερπετό στα μονοπάτια της εξουσίας.

Η παράσταση, μια νεο goth απόδοση του δύσκολου αυτού έργου, ισορροπεί ανάμεσα στην ποίηση και το πνεύμα του Σαίξπηρ και τη σημερινή πραγματικότητα.

Η Καίτη Κωνσταντίνου είναι ο Ριχάρδος ο Γ’, ο προδομένος από τη φύση,ο σακάτης, ο κουτσός και ο κακόθωρος. Ιντριγκαδόρος και σκληρός ο πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και  σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο.

Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βόμβολου.

Μια θεατρική παράσταση μέσα στον τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικό κόσμο του Ριχάρδου, που μας κάνει συνένοχους και κριτές, θεατές και συμμέτοχους.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (σε αλφαβητική σειρά): Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη,  Κωνσταντίνος  Γαβαλάς,  Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου,  Αλέξανδρος  Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα.

Στο ρόλο της Μαργαρίτας, η φωνή της Μπέτυς Αρβανίτη.

Σύγχρονο Θέατρο   – Ευμολπιδών 45, Γκάζι



«ΤΟ ΤΑΒΛΙ» – ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ  του Δημήτρη Κεχαΐδη

Έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη στο θέατρο «Οδού Κυκλάδων» τον Απρίλιο του 2014, ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου παίζουν ακόμη μια παρτίδα τάβλι, αυτή τη φορά στο θέατρο «Μουσούρη».

Αυτή η παρτίδα θα κρατήσει μέχρι τις 24 Απριλίου 2014.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται με φόντο μια λαϊκή αυλή ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Ο Φώντας και ο Κόλιας, φίλοι και συγγενείς, διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και συζητούν τους τρόπους για να πιάσουν «την καλή». Ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας, προσπαθεί να πείσει τον Κόλια, πρώην αντιστασιακό και νυν λαχειοπώλη, να στήσουν μαζί μια κομπίνα, η οποία θα τους αναβαθμίσει κοινωνικά.

Μια κωμωδία χαρακτήρων μέσα από την οποία αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να τη βγάλει καθαρή».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης


ΠΑΙΖΟΥΝ: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου.



Νύφη Κουράγιο –  Στη Θεατρική Σκηνή “Ζωή Λάσκαρη” του Πολυχώρου “Αθηναΐς”


Εντός του μήνα ολοκληρώνεται επιτυχώς ο κύκλος παραστάσεων του θεατρικού έργου “ΝΥΦΗ ΚΟΥΡΑΓΙΟ”,σε κείμενα-σκηνοθεσία ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΤΣΙΝΑ.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν, κάθε Πέμπτη έως Κυριακή, μέχρι και την ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016, στην Θεατρική σκηνή “ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ” του Πολυχώρου ΑΘΗΝΑΪΣ.

Από τις 13 Νοεμβρίου που η “Νύφη κουράγιο” έκανε πρεμιέρα, μια βιτριολική πεθερά (Ζωή Λάσκαρη), βασανίζει μια αθώα νύφη (Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου).

Μια νύφη, μια πεθερά και η προαιώνια σύγκρουσή τους. Η ιστορία μιας μάνας που διεκδικεί συνεχώς τον γιο της, που απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε σύντροφό του, που μάχεται πεισματικά όποιο ον τολμήσει να διεκδικήσει την προσοχή και την αγάπη του.

Η Ζωή Λάσκαρη, έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του θεάτρου (από Κακογιάννη, Βολανάκη, Βουτσινά μέχρι Άντολφ Σαπίρο) και έχοντας αφιερώσει 31 χρόνια στο ρεπερτόριο, με δύσκολα, μα κερδισμένα στοιχήματα, αυτήν τη χρονιά, επιστρέφει στην κωμωδία. Γέλιο, έξυπνο χιούμορ, μια καλή παρέα πάνω στη σκηνή κι ένα σπινθηροβόλο κείμενο.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ζωή Λάσκαρη, Βίβιαν Κοντομάρη, Βασίλης Μπαξεβάνης, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Σύνθια Μπατσή, Δημήτρης Τσέλιος και η Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου



«Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – Θέατρο Εμπορικόν


Έως την Κυριακή 24 Απριλίου θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Εμπορικόν το αριστουργηματικό έργο «μνήμης» του Τεννεσσή Ουίλλιαμς «Ο Γυάλινος Κόσμος», σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη με τους Δημήτρη Καταλειφό και Θέμιδα Μπαζάκα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα αφού στην ουσία περιγράφει την ίδια του την οικογένεια. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο Σιβίκ του Σικάγου και την επόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη (Θέατρο Playhouse, Μάρτιος 1945), όπου κέρδισε το Βραβείο New York Drama Critics Circle Award. Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Τεννεσσή Ουίλλιαμς  καθιερώνοντας τον ως ένα από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του αιώνα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στέλλα Βογιατζάκη, Κωνσταντίνος Γώγουλος.


Θέατρο Εμπορικόν

Σαρρή 11, Ψυρρή

 

 

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ – θέατρο Άνεσις

 

Το θέατρο Άνεσις σε συνεργασία με τον Λεβάν Τσουλάτζε, αναμορφωτή του Γεωργιανού θεάτρου, υπέγραψε την παράσταση που εξελίχθηκε σε μεγάλο θεατρικό γεγονός για τη φετινή χρονιά. Η διασκευή του παγκόσμια αναγνωρισμένου λογοτεχνικού έργου «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φίοντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, θα συνεχίσει να παρουσιάζεται στη σκηνή του Άνεσις έως την Κυριακή 24 Απριλίου.

Το αθηναϊκό κοινό έχει ήδη παρακολουθήσει κατά δεκάδες χιλιάδες ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ρώσου πεζογράφου και στοχαστή που αφορά στην ηθική, το νόμο και τον άνθρωπο. Ο Ντοστογιέφσκι εμπνεύστηκε το «Έγκλημα και τιμωρία» από ένα αληθινό περιστατικό, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1860, ένας φοιτητής είχε δολοφονήσει έναν γέροντα … με κίνητρα παρόμοια με αυτά του Ρασκόλνικοφ, του ήρωα του βιβλίου του.

«Γονάτισα όχι μπροστά σου, αλλά μπροστά σε όλη την ανθρωπότητα που υποφέρει.»

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης (ανακριτής Πορφύρης), Τάσος Ιορδανίδης (Ρασκόλνικοφ),  Θάλεια Ματίκα (Σόνια), Σοφία Πανάγου (Ντούνια), Δημήτρης Καπετανάκος (Ραζουμίχιν), Δημήτρης Διακοσάββας (γριά τοκογλύφος-Λούζιν)

και ο Θοδωρής Κατσαφάδος (Μαρμελάντωφ).

 


Η Οπερα της Πεντάρας – Θέατρο Παλλάς


Τα Αθηναϊκά Θέατρα ολοκληρώνουν το αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ «Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ», την Κυριακή 17 Απριλίου. Μια παράσταση που στιγμάτισε τα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας, που υμνήθηκε από τους κριτικούς και γνώρισε τη μεγάλη ανταπόκριση των θεατών με τα συνεχιζόμενα sold out στο Παλλάς.

«Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με έναν δυνατό και πολυπληθή θίασο και ζωντανή 12μελή ορχήστρα. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Χρήστος Λούλης (Μακχήθ), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κυρία Πήτσαμ), Άγγελος Παπαδημητρίου (Κύριος Πήτσαμ), Λυδία Φωτοπούλου (Τζέννυ), Νίκος Καραθάνος (Αφηγητής, Αστυνόμος Μπράουν), Νάντια Κοντογεώργη (Πόλλυ), Κίκα Γεωργίου (Λούσυ).

«Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ» έχει κατά καιρούς αντιμετωπιστεί ως μιούζικαλ, ως πολιτική σάτιρα με τραγούδια, ως κωμωδία ευρείας κατανάλωσης, ως μουσικό μπουλβάρ, ακόμα και ως επιθεώρηση εποχής.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για τίποτε από αυτά. Μπορεί να δανείζεται στοιχεία από πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου, αλλά τελικά αποτελεί ενα ιδιαίτερο θεατρικό είδος από μόνη της. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη δυσκολία, αλλά και η μεγάλη πρόκληση για ένα σύγχρονο ανέβασμα: μέσα από μια προσεκτική και θαρραλέα προσέγγιση, να αναδειχθούν η καθαρότητα, η εκρηκτικότητα και η ψυχαγωγική δύναμη που συνθέτουν τον κόσμο του υπέροχου αυτού έργου.


 

«Άντρες Έτοιμοι για Όλα» Θέατρο Λαμπέτη


Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία των τελευταίων χρόνων «ΑΝΤΡΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ», έχει την υπογραφή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στην απόδοση και σκηνοθεσία, ενώ σπουδαίοι νέοι κωμικοί υποδύονται τους Άντρες που σκέφτονται την πιο απίθανη λύση για να εξασφαλίσουν χρήματα, κλείνει και αυτή αυλαία στις 24 Απριλίου 2016.

Σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας μια αντροπαρέα, που δοκιμάζεται από πολλά και πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, αποφασίζει να τα λύσει με έναν πρωτότυπο τρόπο. Η απελπισία οδηγεί έναν φούρναρη (ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ), έναν καφετζή (ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ), έναν ταξιτζή (ΤΟΝY ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ), έναν δημοτικό υπάλληλο (ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ) και έναν σπουδαστή (ΠΑΡΗΣ ΣΚΑΡΤΣΟΛΙΑΣ) να γίνουν στρήπερ. Η παράδοξη επιλογή τους να βγάλουν χρήματα χορεύοντας γυμνοί, αναστατώνει την ζωή τους, την μικρή πόλη και τις γυναίκες τους. (Αντιστοίχως: ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΥΡΑΚΕΛΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΡΑ, και ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΛΑΚΑ).   Άντρες έτοιμοι για όλα. Πέντε Ελληνάρες που ξεπερνούν τον εαυτό τους σε μια καινούργια απολαυστική διασκευή του γνωστού μας θέματος, με νέα διανομή.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Κώστας Αποστολάκης, Τόνυ Δημητρίου, Κώστας Ευριπιώτης, Νικολέττα Καρρά, Μαρία Κορινθίου, Μάνος Παπαγιάννης, Πηνελόπη Πλάκα, Πάρης Σκαρτσολιάς, Μαίρη Σταυρακέλλη, Μαρία Φιλίππου




ΜπΑΤσος, του Félix Estaire – Πολυχώρος Vault

Ο Πολυχώρος Vault και η KP Theatre Group παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Ισπανού συγγραφέα Félix Estaire, “ΜπΑΤσος” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και με τους Μπάμπη Χατζηδάκη και Άρτεμις Ορφανίδου στους δύο οριακούς ρόλους πατέρα και κόρης. Τη μετάφραση του έργου από τα ισπανικά υπογράφει η Κατερίνα Χριστοδούλου.

Η παράσταση που παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο, ολοκληρώνει τον κύκλο της παρουσίασής της την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016.

Τελευταίες παραστάσεις: 6-7, 13-14, 20-21 Απριλίου 2016

Το έργο του Félix Estaire, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, θίγει το θέμα του φαύλου κύκλου της βίας και των οδυνηρών συνεπειών της μέσα από τη σύγκρουση ενός πατέρα, αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος στη διαδήλωση με την κόρη του. Πώς θα αντιδράσει; Τι θα ακολουθήσει; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της στιγμής στις ζωές και των δύο και ποιες θεωρίες της ζωής του θα ανατραπούν;

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κείμενο, βαθιά πολιτικό που με ιδιαίτερα ευφυή τρόπο και σύγχρονη θεατρική γλώσσα, θίγει ζητήματα και έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο φόβος, η χειραγώγηση μέσω του εκφοβισμού, η ελεύθερη έκφραση αλλά και η σημασία του καθήκοντος ιδωμένη από διαφορετικές ιδεολογικές οπτικές.

Το έργο του Félix Estaire θίγει το ίδιο το σύστημα, που επιθυμεί να φιμώνει κάθε αντίδραση, που εκπαιδεύει ανθρώπους να ασκούν βία σε άλλους ανθρώπους. Η βία προκαλεί βία. Και δεν έχει τέλος αυτό. Κατά τη διάρκειά του, το έργο μας προειδοποιεί για το καλά στημένο παιχνίδι του συστήματος αλλά στο τέλος του μας επισημαίνει πως ο ρόλος του ατόμου, μέσα σε αυτό, είναι καθαρά δική του υπόθεση και αναμφισβήτητα δική του ευθύνη.

Τη μετάφραση του έργου από τα ισπανικά υπογράφει η Κατερίνα Χριστοδούλου ενώ τους δύο οριακούς ρόλους πατέρα και κόρης ερμηνεύουν οι: Μπάμπης Χατζηδάκης και Άρτεμις Ορφανίδου


Η παράσταση συνεχίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 μέχρι τις 21 Απριλίου 2016


Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μπάμπης Χατζηδάκης, Άρτεμις Ορφανίδου



ΜΙΡΑΝΤΑ – θέατρο Πορεία


Μέχρι τις 19 Απριλίου, θα ολοκληρωθεί η παράσταση ΜΙΡΑΝΤΑ σε διασκευή και σκηνοθεσία του   Όσκαρα Κουρσουνόβα και παίζεται στην σκηνή του Θεάτρου Πορεία. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τον  Λαέρτη  Μαλκότση και την  Ιωάννα Παππά.

Ο Κουρσουνόβας εμπνευσμένος από το τελευταίο (ίσως) έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, την Τρικυμία (1610), έφτιαξε ένα παραμύθι για ενήλικες,  επηρεασμένος από την  ανάγνωση του έργου κατά τον Γιαν Κοτ.

Στη σκηνική αυτή σύνθεση,  ο θεατής  παρακολουθεί  τα μυθωδώς διαδραματιζόμενα πάνω στο νησί του Πρόσπερου ως έναν αγώνα για την εξουσία και ως μια «επανάληψη της ιστορίας του κόσμου» – και μάλιστα από τη φαρσική της πλευρά. Πιο συγκεκριμένα εμπνέεται από την ερμηνεία του Γιαν Κοτ, αντλεί από την προσωπική του εμπειρία ως «υπηκόου» της Σοβιετικής Ένωσης και «χρησιμοποιεί» την Τρικυμία του Σαίξπηρ για να μιλήσει για την εξουσία και τις ατέρμονες, παράλογες μάχες για την κατάκτησή της. Σε μια εποχή απολυταρχίας ένα διαμέρισμα γίνεται η όαση, όπου συντηρείται η πνευματική αντίσταση κατά του καθεστώτος, κατά της εξουσίας. «Στο έργο αυτό ως επί το πλείστον με ενδιαφέρει η Μιράντα», σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Έχει θεωρηθεί κυρίως ως μια αφελής πριγκίπισσα, όμως είναι δημιούργημα του Πρόσπερου, είναι η ψυχή του Πρόπερου. Τελικά, οι δημιουργοί χρησιμοποιούσαν την εξορία στα ερημονήσια προκειμένου να «αναθρέψουν» τις δικές τους Μιράντες».

Λίγα λόγια για την υπόθεση της Τρικυμίας

Ο Δούκας του Μιλάνου Πρόσπερο, λάτρης των βιβλίων και της μαγείας, χάνει τον θρόνο του όταν ο αδερφός του Αντόνιο, με τη βοήθεια του Αλόνσο, σφετερίζεται την εξουσία του, εγκαταλείπει τον Πρόσπερο και τη μικρή κόρη του Μιράντα στ’ ανοιχτά της θάλασσας για να πνιγούν. Οι δυο τους σώζονται και καταλήγουν σε ένα ερημονήσι, όπου ζει ο τερατόμορφος Κάλιμπαν. Δώδεκα χρόνια αργότερα οι συνωμότες Αντόνιο και Αλόνσο ναυαγούν στο ίδιο νησί εξαιτίας μιας τρικυμίας που προκαλεί ο Πρόσπερο χάρη στις μαγικές του δυνάμεις. Εκεί λαμβάνει χώρα ένας αγώνας για την εξουσία του νησιού μέχρι την άρση της παλαιάς αδικίας απέναντι στον Πρόσπερο και τη Μιράντα.


ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ ή Οι Απατεώνες – Θέατρο Κιβωτός

Μια ακόμα παράσταση που κατεβάζει αυλαία μέχρι τις 24 Απριλίου είναι  ο «Ταρτούφος ή οι Απατεώνες» που φιλοξενείται στο θέατρο «Κιβωτός».  Η  σκοτεινή κωμωδία του Μο-λιέρου “Ταρτούφος ή Οι απατεώνες’’, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια,  πρόκειται για μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου του Μολιέρου, σε νέα έμμετρημετάφραση του βραβευμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα.

Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος μικροαπατεώνας που παρουσιάζεται ως  υ-πέρμαχος της ενάρετης ζωής, φιλοξενείται από μια πλούσια, αστική οικογένεια του Πα-ρισιού και διαταράσσει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις επηρεάζοντας τον πατέρα της οι-κογένειας, Οργκόν. Παρόλες τις εκκλήσεις των υπολοίπων να τον πείσουν ότι ο Ταρτού-φος είναι κατ’ επίφαση μόνο άνθρωπος της εκκλησίας, ο Οργκόν επιμένει ότι η παρου-σία του μέσα στο σπίτι είναι προς όφελος ολόκληρης της οικογένειας.

Είναι τελικά ο Ταρτούφος επικίνδυνος όπως τον περιγράφουν ή είναι ένας κοινός απα-τεώνας που είχε την “ατυχία” να πέσει μέσα στο λάκκο των λεόντων, σε μια οικογένεια που είναι και οι ίδιοι θιασώτες μιας υποκριτικής στάσης ζωής;

Μήπως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν και ο Οργκόν δεν είναι ένα αφελές υπο-χείριο αλλά έχει έναν άλλο λόγο που επέτρεψε στον Ταρτούφο να αναστατώσει την οι-κογένειά του;


Ο Ταρτούφος είναι ένα έργο που η λογοκρισία της εποχής του, εμπόδισε την παρουσίαση του επί πέντε χρόνια. Χρειάστηκε τη στήριξη του Βασιλιά, του Λουδοβίκου XIV, για να γνωρίσει στο τέλος πρωτοφανή επιτυχία, σε βαθμό που το όνομα ‘’Ταρτούφος΄΄ να έχει καταχωρηθεί στο επίσημο λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας, ως συνώνυμο της λέ-ξης΄΄απατεώνας΄΄.

 

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Άλκις Κούρκουλος, Ράνια Οικονομίδου, Αθηνά Μαξίμου, Άγγελος Μπούρας

Γιάννα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιώργος Λιάντος, Τσιμάρας Τζανάτος, Φραγκίσκη Μουστάκη

 

 

“Τέσσερα Πρόσωπα και ο Θεός Απέξω…”  – Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη


Λίγες ακόμα παραστάσεις έμειναν για την παράσταση «Τέσσερα Πρόσωπα και ο Θεός Απέξω….» του Γιώργου Αρμένη σε σκηνοθεσία του ίδιου και μουσική του Διονύση Τσακνή.

«Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα; Ποια η θέση τους στο έργο και ποια στην κοινωνία του σήμερα; Μέσα από ποιες λεπτές γραμμές ενώνεται το παρελθόν με το παρόν;

Δήμος: Ένα πρόσωπο ηττημένο, με μεγάλα ψυχικά αποθέματα.

Σταματούλα: Η μάνα γη, καταπατημένη και λαβωμένη από τους πολλούς και τους λίγους. Από κάθε πλευρά.

Αντώνης: Ο μπάσταρδος, ο ξένος σπόρος, ο χαμένος σε σκόνες και σε παραισθήσεις. Χαμένος στο έργο, μα με μία απουσία που δηλώνει συνεχώς την αναγκαία παρουσία του.

Άννα: Τελειόφοιτη Λυκείου, με ανήσυχο πνεύμα, επαναστάτρια. Ρισκάρει και μέσα από την τόλμη της βγάζει στην επιφάνεια αλήθειες και μυστικά.

Αφεντικό: Ένας εν δυνάμει βιαστής.

Ένας σκηνοθέτης με τη βοηθό του, που προσπαθούν να χτίσουν μία παράσταση πάνω σε μία καθημερινότητα, αντικατοπτρίζοντας τις ζωές των ηρώων.

Τρεις ήρωες, μία ιστορία. Ένα έργο που ξεπερνά τόπο και χρόνο.

Ήρωες τοποθετημένοι, μέσα από μία ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά, σε μία παράσταση μες στην παράσταση.

Με μοναδικό όπλο τον λόγο τους, μπαίνουν σε ένα παιχνίδι αφήγησης, τόσο προσωπικό που γίνεται κοινωνικοπολιτικό.

Ανείπωτες αλήθειες που κοχλάζουν στα σωθικά για να βγουν στο φως.

Ήρωες που αποφασίζουν να κάνουν την υπέρβαση σπάζοντας σιωπές που σταματούν, επιτέλους, να κουκουλώνουν την ιστορία και ξεκινούν να αποκαλύπτουν…»


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ  ΑΡΜΕΝΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ  ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ   ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ,  ΒΙΚΥ   ΛΙΓΓΟΥ,  ΜΑΡΙΝΑ  ΚΑΠΟΥΛΑ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 21:00 | ΣΑΒΒΑΤΟ: 21:00 | ΚΥΡΙΑΚΗ :20:00

 

ΛΑΙΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΑΒΒΑΤΟ: 18:00

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.