Κινδυνεύει το δημόσιο απο τα κόκκινα δάνεια

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Του Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Γιατί κινδυνεύει το Δημόσιο…..δλδ τι κινδυνεύει… .θα κληθεί να τα πληρώσει…γιατί , χορήγησε στο παρελθόν εγγύησεις για δάνεια πού χορήγησαν οι Τράπεζας είτε με την 1421 απόφαση της Τραπέζης Ελλάδος ή της τέως Νοθισματικής επιτροπής,αλλά και με την μορφή ΤΕΜΠΜΕ [ Ταμείο εγγυοδοσίας μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων].

Ήδη ΑΠΟ ΙΔΙΑ ΓΝΩΣΗ, από 20ημέρου οι Τράπεζες, για όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πιο πάνω μορφών, απέστειλαν ΕΞΩΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ, στους ΠΙΣΤΟΥΧΟΥΣ [ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ] καθώς και στους λοιπούς εγγυητές και τριτεγγυητές.

Το ύψος των δανείων αυτών μπορούσε να φθάσει μέχρι το 30% του ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥΣ.

Δείτε λοιπόν αναλυτικά πιο κάτω τους κινδύνους του Ελληνικού Δημοσίου.

Πού θα τα πληρώσει  το δημόσιο? Μα  στα distress funds για δάνεια ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ακόμη και ΑΕ εκτός Κεντρικής  Κυβέρνησης εγκυμονεί η ικανοποίηση της απαίτησης των δανειστών για την ένταξη στην αγορά δανείων και των χορηγήσεων συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ που έχουν την εγγύηση του δημοσίου.

Σε αυτά έχει δώσει την εγγύηση του το ελληνικό δημόσιο;

Τις μεγαλύτερες εγγυήσεις (6,5 δισ.ευρώ) στις κρατικές επιχειρήσεις που είναι κατά τεκμήριο προβληματικές.

Με βάση το ΓΛΚ μέχρι και 31 Μαρτίου μόνο στον ΟΣΕ το δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις για δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ, στην ΕΑΣ για δάνεια 340 εκ. ευρώ, στο Αττικό Μετρό 2,07 δισ., στην ΕΑΒ για δάνεια 95 εκ. ευρώ και στην ΕΛΒΟ 2,1 εκ. ευρώ.

Σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς έχει δώσει εγγυήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα έχουν δοθεί κρατικές εγγυήσεις στην ΕΤΑΔ για δάνεια 158 εκ. ευρώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη για δάνεια 3,5 εκ. ευρώ, στην ΕΑΙΤΥ για δάνεια 520 χιλ. ευρώ, στον ΟΜΜΑ για δάνεια 201 εκ. ευρώ και στον ΟΣΚ- ΚΤΥΠ για δάνεια 544,4 εκ. ευρώ.

Εγγυήσεις του δημοσίου έχουν εξασφαλίσει ο Δήμος Αθηναίων για δάνεια 48, 4 εκ. ευρώ και ο δήμος Ηρακλείου για δάνεια ύψους 22,27 δισ. ευρώ

Ως γνωστόν ο νόμος για την αγορά δανείων προβλέπει ότι στα ειδικά επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια επιτρέπει στις τράπεζες τις πωλήσεις εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυτών που εξυπηρετούνται κανονικά. Με αυτό το δεδομένο το σύνολο των δανείων με εγγύηση του δημοσίου είναι πραγματικά φιλέτα αφού είτε ανταποκρίνεται ο άμεσα δανειζόμενος, είτε το distress fund θα έχει για το αντικείμενο διαπραγμάτευσης η διάρκεια αυτής.

δάνειο που αγόρασε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή τα δάνεια που εγγυάται ή έχει εγγυηθεί

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.