Στην Ολομέλεια η νέα ρύθμιση για τις offshore – Αποχώρησε η ΝΔ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Συζητείται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που θα αντικαταστήσει τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για τις offshore. Μεταξύ άλλων, η τροπολογία δίνει προθεσμία δύο μηνών για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των offshore.

Η προς αντικατάσταση διάταξη δεν είχε στόχο να καλύψει κάποιον· δεν υπάρχει υπουργός με offshore, ίσως υπάρχουν κάποιοι στην αντιπολίτευση, τόνισε ο Δ.Παπαγγελόπουλος.

Από τη συζήτηση αποχώρησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καταγγέλλοντας εμπαιγμό του Σώματος.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νομικοί σημειώνουν πως επί της ουσίας δεν αλλάζει το αποτέλεσμα που επέφερε η δημοσίευσης σε ΦΕΚ της διάταξης του πολυνομοσχεδίου για τις offshore.

Ενδεικτικά, ο ειδικός γραμματέας της Ενωσης Ποινικολόγων Βασίλης Χειρδάρης δηλώνει στα Νέα, ότι «η απαλλαγή επιτεύχθηκε και η οποιαδήποτε μεταγενέστερη (επαν)απαγόρευση δεν έχει κανένα αρνητικό πρακτικό αποτέλεσμα για τους παρανομήσαντες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου. Η νέα διάταξη θα έχει ισχύ μόνο για όσους την παραβιάσουν από την εφαρμογή της, δηλαδή μόνο για τους παραβάτες του μέλλοντος. Οι υπόλοιποι θα απολαύσουν τη “νομιμότητά” τους».

Την άποψη αυτή αντέκρουσε, πάντως, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής εκείνων που διαθέτουν offshore».

Επιπλέον, απαντώντας στη ΝΔ για τη διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για τις offshore, τόνισε ότι «κανένας υπουργός δεν την εμπνεύστηκε και κανείς δεν θέλει να καλυφθεί πίσω από αυτήν, αλλά είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας. Εγώ δεν ξέρω κανέναν υπουργό που να έχει offshore κι αν γνωρίζει κάποιος ας τους αποκαλύψει. Αντιθέτως, γνωρίζω εκτός κυβέρνησης πολιτικούς με offshore, αλλά δεν θα κάνω σπέκουλα».

 

Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσφορία του για την αλλαγή που προκλήθηκε από το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης εφημερίδας. Έκανε λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού, ενώ επέκρινε κάποιους που ίσως χωρίς να το αντιληφθούν συνηγόρησαν σε αυτήν την κατάσταση.

 

Ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι το ηθικό πλεονέκτημα είναι συνυφασμένο με το DNA της αριστεράς και απόδειξη είναι ότι η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία, φέρνοντας νέα διάταξη, προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα της κοινωνίας.

 

Ο ίδιος έριξε το «γάντι» στη αντιπολίτευση να ψηφίσει τη νέα διάταξη, λέγοντας: «Οι τιμητές της διαφάνειας να ψηφίσουν και να συμμορφωθούν με τη διάταξη».

 

Ωστόσο, η ΝΔ δεν σήκωσε το γάντι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για εμπαιγμό του Σώματος, καθώς αφού αρχικά η κυβέρνηση πέρασε μια διάταξη με την οποία απήλλαξε εκείνους που είχαν παρανομήσει, τώρα φέρνει μια νέα διάταξη εντελώς αντισυνταγματική και αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως εκ τούτου ανεφάρμοστη.

 

«Αφού είναι τόσο διαυγής και ξεκάθαρη η νέα διάταξη, όπως λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος, γιατί δεν ήταν αυτή που ήρθε αρχικά;» αναρωτήθηκε ο κ. Δένδιας και εξήγησε ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο κατά τη γνώμη της ΝΔ ήρθε με τρόπο πονηρό και ιδιοτελή ώστε να περιορίσει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου του Πόθεν Έσχες.

 

«Ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε», σημείωσε ο κ. Δένδιας, «κι έτσι ανεξαρτήτως της σημερινής διάταξης, εκείνοι που έχουν παρανομήσει έχουν απαλλαγεί· ο ιδιοκτήτης offshore εταιρίας έχει ήδη πετύχει το ακαταδίωκτο. Ίσως αυτός ήταν ο στόχος».

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατήγγειλε «εμπαιγμό της ελληνικής αντιπροσωπίας και του ελληνικού λαού» και υπογράμμισε ότι «σε αυτήν την κοροϊδία και τη γελοιότητα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε». Κατόπιν τούτου, σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση.


Τι προβλέπει η τροπολογία αναλυτικά

Η τροπολογία προβλέπει την καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή (off-shore και μη) για πολιτικά πρόσωπα είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.

 

Η απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα και συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, περιλαμβάνει τους εξής:

 

Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

 

Στην απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι:

Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, καθώς και πρόεδροι και διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλο και γενικοί διευθυντές ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, όπως και πρόεδροι και μέλη των επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των διαγωνισμών για τις προμήθειες του Δημοσίου.

 

Όσον αφορά τα παρένθετα πρόσωπα αυτά είναι: ο σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι, καθώς και πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, οι πρώτου βαθμού συγγενείς και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των παραπάνω προσώπων.

 

Όπως αναφέρεται σχετικά στην αιτιολογική έκθεση «όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των ΟΤΑ, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας προς εξασφάλιση της διαφάνειας κα της πάταξης της διαφθοράς».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.