Με ξεχωριστή λαμπρότητα έγιναν την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 19:00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή στον αύλειο χώρο του μουσείου, το οποίο κατατάσσεται στα πλέον αξιόλογα της χώρας και είναι αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής.
«Το γεγονός ότι η Θήβα απέκτησε αυτό το εμβληματικό μουσείο, αποτελεί ένα ιστορικό καθήκον που εκπληρώνεται», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Χαρακτήρισε δε, το μουσείο, το οποίο διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ., ως «πύλη προς το παρελθόν και το μέλλον της χώρας και πυλώνα για την ανάπτυξη του τόπου και της τοπικής κοινωνίας».
Χαιρετισμό, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σ. Νικολάου. Ακολούθησαν ομιλίες της προϊσταμένης ΕΦΑ Ευβοίας κ. Π. Καλαμαρά και της προϊσταμένης ΕΦΑ Βοιωτίας κ. Αλεξάνδρας Χαραμή και ξενάγηση στους χώρους του μουσείου.
Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου, η Υφυπουργός Υποδομών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά τα εγκαίνια, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας μουσική εκδήλωση, ελεύθερη για το κοινό, με τίτλο: «7 Γυναίκες τραγουδούν για το μουσείο της Θήβας» με τον Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο και τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν και τη συμβολική φιλική συμμετοχή των: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα.
Το έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ ολοκληρώθηκε η επέκταση του κτηρίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης των αρχαιοτήτων. Το έργο «Β΄ Φάση Επανέκθεσης Προϊστορικών -Κλασικών & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσα από τις πιστώσεις του Ε.Π. «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013» και ολοκληρώθηκε στις 31-12-2015 σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Τα εγκαίνια συνδιοργανώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Θηβαίων.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
Με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς πραγματοποίησε νωρίτερα επίσκεψη στο Μουσείο Χαιρώνειας, παρουσία του βουλευτή Βοιωτίας κ. Νίκου Θηβαίου και της δημάρχου Λιβαδειάς κ. Γιώτας Πούλου. Κατόπιν επισκέφθηκε την περιοχή του Καταλανικού κάστρου της Λιβαδειάς και το Δημαρχιακό Μέγαρο της Θήβας όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπυρίδωνα Νικολάου, τους αντιδημάρχους και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε: «Προτεραιότητά μας είναι να συνδέσουμε τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους –όπως είναι οι Δελφοί, με την παγκόσμια ακτινοβολία τους- με περιοχές που έχουν εξίσου σπουδαία ιστορία. Ως Υπουργείο επιδιώκουμε να γίνουν τέτοιες συνδέσεις που δεν αφορούν μόνο στην ιστορία της χώρας, αλλά και στις σημερινές συνθήκες ζωής των τοπικών κοινωνιών. Στα έθιμά τους, στην καθημερινότητά τους, στα σχολεία τους. Όλα, δηλαδή, να συνδέονται συμμετρικά με συνέργειες όλων των ειδών, ώστε η Ελλάδα να φαίνεται αυτό ακριβώς που είναι: Ένα μουσείο του κόσμου με κατοίκους που κρατούν όλη αυτή την ιστορία στις πλάτες τους και παρά τις δύσκολες εποχές, παράγουν πολιτισμό».