M΄αυξημένες τις έδρες του ο Ραχόι… αλλά δεν κάνει Κυβέρνηση.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με αυξημένες τις εδρες του το Λαϊκό Κόμμα απο 123 σε 137 και το 99% της λαϊκής ψήφου καταμετρημένο,νικητής   ο Ραχόι αν και δεν μπορει να κάνει μόνος του Κυβέρνηση.

Το Λαϊκό Κόμμα αποσπά 137 από τις 350 έδρες στη Βουλή, αυξάνοντας σημαντικά τις δυνάμεις του σε σχέση με τις ατελέσφορες κάλπες του Δεκεμβρίου, όταν η κεντροδεξιά είχε περιοριστεί σε 123 βουλευτές.

Με την καταμέτρηση σχεδόν στο σύνολο των ψήφων, οι έδρες της Βουλής των κομμάτων έχουν ως εξής

Λαϊκό Κόμμα 137 (123)
Σοσιαλιστικό Κόμμα 85 (90)
Unidos Podemos 71 (69)
Ciudadanos 32 (40)
Υπόλοιποι 25

Παρά το θετικό αποτέλεσμα πάντως, η παράταξη του Μαριάνο Ραχόι απέχει από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία κι έτσι καλείται να αναζητήσει τουλάχιστον έναν εταίρο ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα έχει τη δεδηλωμένη.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές, που ανατρέπουν τις δημοσκοπήσεις και τα exit polls, που ήθελαν τη ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία των Unidos Podemos να ανατρέπει τον παραδοσιακό δικομματισμό.

Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν 85 έδρες, ενώ οι Unidos Podemos κερδίζουν 71 έδρες, παρά το γεγονός ότι στην αρχή όλα έδειχναν ότι η εικόνα ανάμεσα στις δύο δυνάμεις της αριστεράς θα ήταν «ανάποδη».

Πλήγμα, αλλά μικρότερο από ό,τι έδειχναν τα πρώτα αποτελέσματα, δέχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, πιθανοί σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι υποχωρούν σε 32 έδρες, αντί για 40 που είχαν λάβει στις κάλπες του Δεκεμβρίου.Το πρώτο προβλέπει συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές, για πρώτη φορά στα χρονικά, αν και μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου οι Σοσιαλιστές είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά εάν ο Μαριάνο Ραχόι παρέμενε στην πρωθυπουργία.

Δεύτερον, το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να συμμαχήσει με τους Ciudadanos και να επιζητήσουν τη βοήθεια μικρών κομμάτων για να συμπληρώσουν την «παλέτα» των 176 εδρών.

Τρίτο σενάριο θέλει προσπάθεια αναβίωσης της σύμπραξης Σοσιαλιστών, Podemos και Ciudadanos, συμμαχία που είχαν επιχειρήσει να πετύχουν οι Σοσιαλιστές όταν έλαβαν διερευνητική εντολή το χειμώνα. Το εγχείρημα ωστόσο απέτυχε εξαιτίας της άρνησης των Podemos να συνεργαστούν με τους Ciudadanos.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ των Unidos Podemos και των Σοσιαλιστών σε μία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης της αριστεράς, αν και οι δύο δυνάμεις θα χρειαστούν τη στήριξη τοπικών κομμάτων της περιφέρειας, καθώς μεταξύ τους μετά βίας πλησιάζουν τις 160 έδρες.

Παρά ταύτα, δεν είναι γνωστό το κατά πόσον το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ιστορία άνω των 130 ετών, θα δεχτεί να γίνει ο εταίρος ενός ριζοσπαστικού κόμματος που έχει συρρικνώσει τον χώρο του κέντρου, όπου έχει κινηθεί η ισπανική πολιτική μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.

Όλα τα εν λόγω σενάρια περιπλέκονται από το ισπανικό Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί αφού λάβει τουλάχιστον 176 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης, όμως μόνο αν λάβει πλειοψηφία επί των ψηφισάντων σε δεύτερη ψηφοφορία.

Συνεπώς, αν οιοδήποτε κόμμα είναι διατεθειμένο να δώσει ψήφο ανοχής σε μειοψηφική κυβέρνηση που προκύπτει από οποιοδήποτε σενάριο, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει.

Με δεδομένο ότι, όπως και στις εκλογές του Δεκεμβρίου, κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει μόνο του τουλάχιστον 176 έδρες που απαιτεί η αυτοδυναμία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις.

Αν και υπήρχαν φόβοι για απάθεια των ψηφοφόρων λόγω των επαναληπτικών εκλογών, η συμμετοχή αγγίζει το 70%.

Οι κάλπες στήθηκαν υπό τη σκιά της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στη Βρετανία δεν επηρέασε ιδιαίτερα τους ισπανούς ψηφοφόρους.

Tags: Ισπανία, Λαϊκό Κόμμα, Unidos Podemos.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.