Αποφασίστηκε από την TτE η σταδιακή χαλάρωση των Capital Controls

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Πρόταση για σταδιακή χαλάρωση των capital controls απέστειλε χθες στους θεσμούς η Τράπεζα της Ελλάδος. 
Το «πράσινο φως» αναμένεται να δώσουν άμεσα οι θεσμοί για σταδιακή χαλάρωση των capital controls, απαντώντας θετικά στην πρόταση που τους απέστειλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος και μεταξύ άλλων προβλέπει: το «νέο» χρήμα που θα εισρεύσει στα τραπεζικά γκισέ να μην υπόκειται σε περιορισμούς, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το σύνολο των δανείων τους με μετρητά και να έχουν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών μέχρι 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με την Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015-2016, σημείωσε πως η ΤτΕ συνεργάζεται διαρκώς με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συντάξει «οδικό χάρτη» σταδιακής απελευθέρωσης των περιορισμών.

Οπως είπε χθες, η ΤτΕ απέστειλε στους θεσμούς πρόταση με μέτρα χαλάρωσης, τα οποία στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

• Αρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

• Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Μέχρι τώρα κάποιος μπορούσε να αποπληρώσει το 50% της οφειλής.

• Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

• Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

 

Ποιες αλλαγές έρχονται στα capital controls

«Στόχος μας είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε ότι η Επιτροπή Eγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών σκοπεύει να προχωρήσει σε:

• Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (σήμερα διαμορφώνονται έως 250.000 ευρώ την ημέρα ανά πελάτη), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη), και στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται άμεσα ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω Internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

• Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Ακόμα ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι μετά από παρέμβαση της ΤτΕ οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS (τα γνωστά μηχανάκια αποδοχής καρτών) όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.λπ., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε αναφορά και στις προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση POS, σημειώνοντας πως μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και διευκρίνισε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προμηθειών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.GR

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.